Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kemoterapi sonrasi kabizlik icin ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kemoterapi sonrası kabızlık için ne yapmalı?​

Tam tahıl ekmeği
- Tedavi sırasında ve sonrasında sıvı almanızı kısıtlayacak ek bir hastalığınız yok ise günde en az 8–10 bardak sıvı içmelisiniz. Su iyi bir seçenektir. Erik suyu gibi meyve ve sebze sularını da tüketebilirsiniz.
- Ilık içecekler yardımcı olabilir.

Kemoterapi sonrası mide bulantısı ne zaman geçer?​

Kemoterapi sonrası mide bulantısı ne zaman geçer?
Kanser tedavisi sonrası görülen bulantı ve kusma 4 şekilde ortaya çıkabilir: Akut (ani) mide bulantısı ve kusma, kemoterapiyi izleyen dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkar. İlk 24 saat içerisinde kaybolur. Gecikmeli bulantı ve kusma, tedaviden 24 saat sonra gerçekleşir.

Kemoterapiden sonra kabızlık olur mu?​

Kemoterapiden sonra kabızlık olur mu?
Kabızlık. Bizzat bazı kanserlerin kabızlığa doğrudan neden olmalarının yanı sıra bazı kemoterapi ilaçları, ağrı kesiciler, bulantı ilaçları, depresyon ilaçları gibi çeşitli ilaçlar da kabızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca az hareket eden, yeterli sıvı ve lifli besin almayan hastalar da kabızlık görülmektedir.

Kanser hastalarında kabızlık neden olur?​

Kanser hastalarında iştah kaybı ve beraberinde getirdiği gıda ve sıvı alımının azalması kabızlık nedeni olabilmektedir. Yine hastalığa bağlı olarak fiziksel hareketsizlik de kabızlığa gelişimine etki edebilir. Kanserin bölgesi ve türü de kabızlık gelişiminde belirleyici bir etkendir.

Kemoterapi sonrası mide bulantısına ne iyi gelir?​

Kemoterapi sonrası mide bulantısına ne iyi gelir?
Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak bir diyet uygulayın. Elma suyu, meyve suları, çay, kola, limonata gibi sıvılar ile püre, şerbet, kraker, tost ve peynir gibi yiyecekler genellikle iyi tolere edilir.

Kemoterapi sonrası mide bulantısı neden olur?​

Kemoterapi sonrası mide bulantısı neden olur?
Kemoterapi alan hastalarda gelişen bulantının sebebine bakacak olursak. Bulantı beyindeki kusma merkezi ile organlarımız arasındaki sinir ağı ve organlardaki reseptörleri içine alan çok yönlü etkileşim sonucu ortaya çıkar. Tedavi için geliştirilen ilaçlar bu merkezleri, reseptörleri baskılayarak etkisini ortaya koyar.
 
Kemoterapi sonrası kabızlık ile baş etmek için bazı yöntemler şunlar olabilir:

1. **Sıvı Tüketimi:** Günde en az 8-10 bardak su içmek önemlidir. Bunun yanı sıra meyve suları ve sebze suları da kabızlığı hafifletebilir.

2. **Tam Tahıl Tüketimi:** Tam tahıllı ürünler, lif açısından zengin oldukları için sindirimi düzenleyebilir ve kabızlığı azaltabilir.

3. **Ilık İçecekler:** Ilık içecekler, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.

4. **Lifli Yiyecekler:** Lifli besinler tüketmek sindirimi kolaylaştırabilir ve kabızlık riskini azaltabilir. Sebzeler, meyveler, baklagiller gibi lif açısından zengin gıdalar tercih edilebilir.

5. **Düzenli Egzersiz:** Hareket etmek sindirim sistemini canlandırabilir ve kabızlığı önleyebilir. Hafif egzersizler veya yürüyüşler faydalı olabilir.

6. **Doktorunuza Danışın:** Eğer kabızlık problemi devam ederse veya şiddetlenirse mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz size uygun bir tedavi planı önerebilir.

Kemoterapi sonrası kabızlık genellikle çok sık karşılaşılan bir durumdur ve yukarıda belirtilen yöntemler genellikle iyileşme sağlayabilir. Ancak her zaman olduğu gibi, belirtilerinizin şiddetli olması durumunda mutlaka uzman bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir.
 
Geri
Üst