AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemik taramasi ne icin yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kemik taraması ne için yapılır?​

Kemik taraması, kemikte herhangi bir mineral kaybı olup olmadığını belirlemek için yapılır. Mineral kaybı, kemik erimesine yol açar. Eğer teşhis edilmezse, kemik erimesi kamburluk ya da kemiklerin kırılgan olması gibi sorunlara yol açabilir.

Kemik taraması ne zaman yapılmalı?​

Kemik taraması ne zaman yapılmalı?
Kemik tarama testi ne sıklıkla yapılır? Kemik yoğunluğu ölçümü menopoz sonrasında ortalama 2 yılda bir yapılmakla beraber risk faktörleri varlığında daha sık yapılabilir veya kemik yoğunluğu iyi olan risk faktörü olmayan kişilerde 3-5 yılda bir gibi daha seyrek yapılabilir.

Kemik taraması sonucu ne olmalı?​

Kemik taraması sonucu ne olmalı?
T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir. Z skoru ise sizinle aynı yaş, cinsiyet, ağırlık ve ırktaki normal insanlarla kıyaslanmadır.

Kemik taraması nasıl yapılır?​

Nükleer tıp testleri arasında yer alan kemik taraması, düşük dozda radyoaktif maddenin vücuda enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Damar yolundan enjekte edilen madde, kanserli hücrelerin belirlenmesinde kullanılabilmektedir. Bu şekilde kanserli dokular doktorlar tarafından tespit edilip izlenebilir.

Kemik testi için ne gerekli?​

Kemik testi için ne gerekli?
Kemik yaşı ölçümü uzman doktor tarafından yapılmalıdır Greulich – Pyle Atlası kronolojik haritası bireylerin el ve bilek yapılarına göre yaş bilgilerini vermektedir. Çekilen röntgen sonrasında uzman bir kişi bu atlas ile elindeki sonuçları inceleyerek haritaya göre kişinin kemik yaşını tespit edebilmektedir.

Kemik tarama testi kaç yaşında yapılır?​

Kemik tarama testi kaç yaşında yapılır?
Kemik erimesi teşhisi konulmuş kişilerde, hastalığın derecesine göre iki yılda bir kemik tarama testi önerilmektedir. Kırk yaş üzeri kadınlarda kemik erime tanısı konulmasa bile düzenli olarak beş yılda bir kemik tarama testi yapılması hekimler tarafından önerilmektedir.
Kadınlarda kemik ölçümü nasıl yapılır?​
Kemik yoğunluğu ölçümü için günümüzde en çok kullanılan yöntem DEXA yöntemidir. Bu yöntemde hasta, bir masada hareketsiz olarak yatar pozisyondayken hareketli bir kamera ve ışın kaynağı ile ölçüm yapılır ve elde edilen sonuçlar bilgisayar yardımı ile değerlendirilir. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Kemik ölçümü için hangi bölüme gitmeliyim?​

Kemik ölçümü için hangi bölüme gitmeliyim?
Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik taraması yapan hastaneler tarafından radyoloji birimlerinde yapılmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler.
 
Kemik taraması, kemik sağlığıyla ilgili önemli bir tarama testidir ve genellikle kemik mineral yoğunluğunu ölçmek için kullanılır. Kemiklerin içindeki mineral miktarının azalması, kemik erimesine ve kırılganlığa neden olabilir. Bu nedenle kemik taraması, kemik erimesi riskini belirlemek ve uygun tedaviyi başlatmak için önemli bir araçtır.

Kemik taraması genellikle menopoz sonrası dönemde 2 yılda bir önerilmekle birlikte, risk faktörleri olan bireylerde daha sık veya düşük riskli bireylerde daha seyrek yapılabilmektedir. Kemik taraması sonucunda elde edilen T skoru değerleri kemik yoğunluğunu gösterir. T skoru -1'in üzerindeyse kemik yoğunluğunuz normaldir, -1 ile -2,5 arasındaysa osteopeni (kemik yoğunluğunun azaldığı durum) ve -2,5 altındaysa osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konabilir.

Kemik taraması genellikle nükleer tıp testleri kategorisinde yer alır ve düşük dozda radyoaktif madde enjekte edilerek gerçekleştirilir. Bu yöntemde, radyoaktif madde vücuda enjekte edildikten sonra kemiklerdeki mineral yoğunluğu ölçülür ve değerlendirilir.

Kemik taraması için gerekli olan en temel şey, uzman bir doktor tarafından yapılmasıdır. Kemik yaşının ölçümü için Greulich-Pyle Atlası gibi kronolojik haritalar kullanılabilir. Bu atlas sayesinde, el ve bilek yapılarına göre kişinin kemik yaşını belirlemek mümkün olmaktadır.

Kadınlarda kemik ölçümü genellikle DEXA yöntemiyle yapılmaktadır. Bu yöntem, hasta bir masada yatarken yapılan ve yaklaşık 10 dakika süren bir ölçüm işlemidir. Kemik yoğunluğu ölçümü genellikle radyoloji birimlerinde gerçekleştirilir ve ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları tarafından talep edilebilir.
 
Geri
Üst