Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kemik Sağlığı İçin Spor ve Egzersiz

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Op. Dr. Bülent Canlı, “Kemiğin kullanımı ve kalitesini arttırabilmek için spor ve antrenmanı hayatımızdan çıkarmamalıyız” dedi”

Yaşlılık hekimliği ya da Geriatrinin yaşlılık devrindeki sıhhat problemleri ve bu meselelerin tedavileriyle ilgilenen tıp kısmı olduğunu söz eden Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kısmından Op. Dr. Bülent Canlı, “Geriatrik yaş kümesi medeniyetin, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerlemiştir. Evvelden hayat ömrü 30’lu yaşlardayken hayat şartlarının daha yeterli hale gelmesi , sıhhat ve tarım alanındaki ihtilallerle birlikte insan ömrü uzamıştır. İnsan ömrünün uzamasının getirisi de götürüsünde vardır. İleriki yaş kümesinde geriatri sorunlarıyla daha çok karşılaşıyoruz. Kemik ve kalitesinin ilerleyen yaşlarda düşmesineyse osteoporoz diyoruz. Bayanlarda daha çok rastlansa da her iki cinsinde ortak hastalığıdır. İlerleyen yaşla birlikte daha çok görülmektedir. Demir ve kalsiyum kemiği besler. Güneşten faydalanmamak risk faktörü oluşturuyor. D vitamini bilhassa covit periyodunda de hayli kıymet arz etmektedir. Kalsiyum kemiğin ana yapıtaşlarındandır. Kalsiyum muhtaçlığımızı ise süt ve süt eserlerinden karşılayabiliriz. Endüstriyel topluma hakikat gidiş fabrikalaşmaya yöneliş beslenme alışkanlıklarımızı değiştirdi” tabirlerini kullandı.

KEMİK KALİTESİ İÇİN D VİTAMİNİ VE KALSİYUM

Op. Dr. Bülent Canlı, “ Hayvansal besinlerin tertipli tüketilmesi, güneşten alınamayan D vitaminin destek olarak alınması değerli bir korunma formülüdür. Kemik kalitesinin genç yaşta korunması epeyce değerli. Kemiğin kullanımı ve kalitesine dikkat etmeli , spor ve idmanı hayatımızdan çıkarmamalıyız. Beslenme, hayat şekli ve spor osteoporoz etkileyen değerli etkenlerdir. Osteoporoz kolay tramvayla kırık oluşumuna sebep vermektedir. Konut içinde düşme olduğunuz yerde kolay hareketle kırılmalar oluşabilir. Süngerimsi kemiğin yoğunlukta olduğu bölgelerde kırık daha fazla görürüz. Kalça, el bilek kırıkları ve omur kırıkları epey sık rastladıklarımızdır. Kalça kırıkları epeyce değerlidir ve daha çok cerrahiye başvururuz. Hastayı süratlice ayağa kaldırmak gayemizdir. “dedi.
 
Geri
Üst