AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemik iligi kanserinin adi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kemik iliği kanserinin adı nedir?​

En sık görülen kemik iliği kanseri türü, multipl miyelomdur. Bu kanser türü sıklıkla omurga, kafatası, kalça ve kaburga gibi vücudun çok sayıda bölgesini etkilediği için multipl miyelom olarak adlandırılır. Plazma hücresi adı verilen kan hücrelerinden gelişir.

Kemik iliği yetmezliği nasıl tedavi edilir?​

Kemik iliği yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Ağır hastalarda tedavide kemik iliği nakli veya immün sistemi baskılayıcı tedavi kullanılır. Kök hücre nakli kardeş verici olan çocuklarda tedavide ilk seçenektir. Kardeş verici olmayanlarda immün baskılayıcı tedavi başlanır.

Kemik iliği kanseri nasıl tedavi edilir?​

-Kemoterapi: Miyelom hücreleri ile birlikte sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verir ve hızlı büyüyen hücreleri öldürür. Kemoterapi ilaçları damardan veya hap şeklinde ağızdan verilebilir. Kemik iliği nakli yapılacaksa öncesinde yüksek doz kemoterapi ilaçları kullanılır.

İlik tedavisi nedir?​

İlik tedavisi nedir?
Kemik iliği nakli, hasarlı veya hastalıklı kemik iliğini değiştirmek için vücuda sağlıklı kan yapan kök hücreleri yerleştiren bir prosedürdür. Kemik iliğinin çalışmadığı ya da yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemediği durumlarda, kemik iliği nakli gerekir.

Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır?​

Özellikle bel ve sırtta, kaburgalarda hareketle artan şiddetli kemik ağrıları şikayetleriyle başlayan ‘kemik iliği kanseri’ kemik filmlerinin çekilmesi, kemik iliğinin incelenmesi, bazı kan ve idrar tahlilleri ile kolayca teşhis edilir.

Kemik iliği kanseri hangi testle anlaşılır?​

Kemik iliği kanseri hangi testle anlaşılır?
Tanı Yöntemleri Periferik yayma testinde kan hücreleri mikrokop altında incelenir. Bu testlerde anormal kan hücresi varsa lösemi tanısı konur. Ancak lösemi kemik iliğinden kaynaklanan bir kanser olduğundan kesin tanı kemik iliğinin alınıp patoloji, genetik ve akım sitometri laboratuvarındaki incelenmesi ile konur.

MDS tedavi edilir mi?​

MDS’ de farklı tedavi seçenekleri bulunmasına rağmen her tedavi her hasta için uygun değildir. Çocuk ve gençlerde tercihen yakınlardan bulunan uygun vericiden kemik iliği transplantasyonu yapılması günümüzde ulaşılabilir yegane küratif(şifa sağlayıcı) tedavi yöntemidir.

Kemik kanseri iyileşir mı?​

Kemik kanseri iyileşir mı?
Özellikle iyi huylu olan kemik kanseri türlerinde cerrahi müdahale ile birlikte hemen bir iyileşme gözlemlenir. Bu kemik kanseri tedavisinde en etkin tedavi seçenekleri arasındadır.

İlik nakli öldürür mü?​

Hastalar ilik nakli sırasından ölmedi: İlik nakline bağlı ölüm oranımız yüzde 40 değil yüzde 5.7’dir. İlik nakli işlemine bağlı ölüm; ilk 100 gün içerisinde olan ölümlerdir. Hastalığın tekrarlamasına bağlı ölümler, ilik nakline bağlı ölüm olarak değerlendirilemez.

Kemik iliği tedavisi nasıl yapılır?​

Kemik iliği tedavisi nasıl yapılır?
Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Kemik kanseri nasıl teşhis edilir?​

Öncelikle yapılması gereken ilk tetkik kemiklerin rahatlıkla incelebileceği direk grafi (röntgen filmi). Röntgen ile kemik tümörünün türü kolaylıkla ayırt edilip saptanabilir. Fakat kemik tümörlerinde, bulundukları yer ve türü çok önemli olduğundan uygulanacak cerrahi yöntem ve tedavi de değişkenlik gösterir.

Kemik kanseri kan tahlilinde çıkar mı?​

Kemik kanseri kan tahlilinde çıkar mı?
 
Kemik kanseri teşhisi genellikle kan tahlilleriyle konulmaz. Kemik kanserinin teşhisinde genellikle görüntüleme testleri, kemik biyopsisi ve diğer belirli tetkikler kullanılır. Kemik kanserinin teşhisinde kullanılan yaygın görüntüleme testleri arasında X-ray (röntgen), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) bulunur. Kemik biyopsisi, kemikteki anormal görüntülerin incelenmesi için yapılan bir prosedürdür. Kan tahlilleri genellikle kanserin teşhisinde değil, hastalığın seyrini takip etmek veya tedavinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılır. Bu nedenle genel olarak kemik kanseri tanısında kan testlerinin doğrudan rolü bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst