AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemik iligi kac gunde iyilesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.399
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kemik iliği kaç günde iyileşir?​

Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.

Ilik veren kişi kaç günde iyileşir?​

Ilik veren kişi kaç günde iyileşir?
Genellikle donör 1 gün müşahade altında tutulur ve ertesi gün gerekli tetkikler yapıldıktan sonra taburcu edilir. İlik nakli yapılan bölgede 1 hafta kadar ağrı ve sızı hissedilmesi normaldir.

Kemik iliği nakli acıtır mı?​

Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor. Bu yöntemi çok fazla kullanmıyoruz. Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.

Ilik bağışını kimler yapabilir?​

Ilik bağışını kimler yapabilir?
Kemik iliği nakli için alıcı ve vericinin kan grubunun aynı olması gerekmez, farklı kan grubu olan kişiler arasında da nakil yapılabilmektedir. Doku grubu antijenleri (HLA) sizinki ile uyumlu olan sağlıklı herhangi bir kişi verici olabilir.

Kemik iliği nakli ne kadar sürer?​

Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.

Kemik iliği kendini yeniler mi?​

Kemik iliği kendini yeniler mi?
Kemik iliği kök hücre bağışında aşılamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Kök hücreler devamlı olarak kendini yenileyebilme özelliğine sahip olduğu için, bağış işleminden sonra bağışçının kök hücreleri belirli bir sürede tekrar eski sayısına ulaşmaktadır.

Ilik nakli veren kişi zarar görür mü?​

Kemik iliği naklinde verici zarar görmez Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.

Ilik nakli veren kişiye zarar verir mi?​

Ilik nakli veren kişiye zarar verir mi?
İlik vermenin bağışçı için hiçbir zararı, yan etkisi yok. Korkulacak bir şey değil. Kan vermek kadar kolay bir işlem.”

Kemik iliği bağışlamak zararlı mı?​

İlik nakli kaç saat sürüyor?​

İlik nakli kaç saat sürüyor?

Donör olmak için ne gerekli?​

Peki, bağışçı olmak isteyen bir kişide aranan kriterler nelerdir? Bağışçılar, 18-50 yaş aralığında, sağlıklı bir birey olmalı. Sonrasında bilgilendirme ve onam formunu doldurarak donör olabilir. Donörün, Hepatit B, Hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olması da ayrıca çok önemli.

Ilik icin kan nasil verilir?​

Ilik icin kan nasil verilir?
Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.
 
Kemik iliği naklinin iyileşme süreci genellikle vericinin hücrelerinin çoğalmaya başladığı 10. gün civarında başlar ve genellikle kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün sürer. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir ve genellikle kemik iliği nakli sonrasında vericinin sağlık durumu ve dikkat etmesi gereken konular konusunda detaylı bilgilendirme yapılır.

Ilik veren kişi genellikle veri toplama işleminden sonra 1 gün müşahede altında tutulur ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ertesi gün taburcu edilir. Ilik nakli yapılan bölgede 1 haftaya kadar ağrı ve sızı hissedilmesi normaldir. Ancak bu süreç de kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Ilik bağışını yapacak kişilerde aranan kriterler genellikle 18-50 yaş aralığında olmak, sağlıklı bir birey olmak ve belirli sağlık kontrollerinden geçmek gibi şartları içerebilir. Ayrıca, doku grubu antijenleri (HLA) uyumlu bir donör olmanın yanı sıra Hepatit B, Hepatit C, sifiliz, kanser, HIV (AIDS) gibi hastalıkları taşımamak da önemlidir.

Kemik iliği nakli sırasında vericinin zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. İlik nakli veren kişiye herhangi bir zarar veya yan etki olmaz. İşlem genellikle anestezi altında yapılır ve bağışçı için kolay ve güvenli bir süreçtir.

Kemik iliği kendini yenileyebilen bir dokudur ve kök hücrelerin bağış işleminden sonra belirli bir sürede tekrar eski sayısına ulaşabilme özelliği vardır. Bu nedenle kemik iliği bağışlama işlemi sonrasında bağışçının kendini yenilemesi için ekstra bir tedbire ihtiyaç duyulmaz.

Ilik nakli genellikle vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal anestezi altında yapılan bir işlemdir ve genellikle 1-2 saat kadar sürer. İşlem steril ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir ve sonrasında uygun şekilde iyileşme süreci takip edilir.

Ilik icin kan vermek ise özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Alınan ana-kök hücreler filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına verilir. Bu işlem verici için herhangi bir zarar içermez ve genellikle güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst