AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemik cimentolama nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.732
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kemik çimentolama nedir?​

Kırık omurun içine özel bir kemik çimentosu doldurulup, çimento dondurulur. Çimento, kırık vertebranın sağlamlaşmasını ve orijial yükseklik ve pozisyonda kalmasını sağlar. Bu durumda hastanın ağrısı ve deformitesi (kifoz) azalır ve hasta normal aktivitelerine geri döner.

Kifoplasti ameliyatı ne kadar sürer?​

Kifoplasti ameliyatı ne kadar sürer?
Hastanın omurlarına yerleştirilen malzemeler, kemik çimentosu ile doldurulur. Hasta genellikle aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilir ancak iyileşme süreci biraz daha uzayabilir. Kifoplasti ameliyatı yaklaşık 1 saat sürer.

Bel kırığına çimento nasıl yapılır?​

Floroskopisi adı verilen bir görüntüleme yöntemi eşliğinde, doktor etkilenen omura özel iğneler kullanarak küçük bir cilt kesisinden girer ve omurun içine çimento benzeri bir madde (polimetil metakrilat) enjekte eder. Enjeksiyonun kendisi sadece 10 dakika sürerken işlemin tamamı yaklaşık bir saat sürer.

Kifoplasti neden yapılır?​

Kifoplasti neden yapılır?
Kifoplasti / vertebroplasti omurgayı oluşturan omur kemiklerinin gövde bölümünde meydana gelen çökme kırıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Omurlardaki çökme kırıkları omurga yüksekliğinin azalmasına ve omurganın öne doğru bükülmesine neden olur.

Kifoplasti kimlere yapılır?​

Kemik erimesi (Osteoporoz) derecesine göre takibin seyri de değişebilir. Bu tarz kırıklarda omurilikte zedenle yok ama yükseklik kaybı %50 ve üstündeyse hastaya müdahale edilmesi gerekiyor. Genellikle tek seviye olan kırıklarda Kifoplasti dediğimiz işlemi uyguluyoruz.

Kifoplasti ameliyatı nasıl yapılır?​

Kifoplasti ameliyatı nasıl yapılır?
MR ya da BT ile kırık tespit edildikten sonra hasta yüz üstü yatırılarak sedatize edilir. “ C kollu scopi” adı verilen görüntüleme yöntemiyle kırık olan vertebra tespit edilip, lokal anestezi uygulandıktan bir kanül vasıtası ile omurganın içine girilerek bu bölgeye kemik çimentosu uygulanır.

Omurga kırığı nasıl tedavi edilir?​

Korse veya Alçı Tedavisi Kırıkların iyileşmesi için bir tespit gereklidir. Özellikle çökme kırıklarında, omurilik yaralanması ve yumuşak bağ doku yaralanması olmayan hastalarda korse veya alçı tedavisi tercih edilir.

Omurilik dolgusu nasıl yapılır?​

Omurilik dolgusu nasıl yapılır?
Ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen dolgu uygulamasında PMMA yani Polimetilmetakrilat maddesi kırılan kemiğe enjekte edilmektedir. 20-25 dakika süren işlem sonrasında 1 gün istirahat ettirilen hasta hiçbir sorun yaşamadan normal yaşantısına devam edebilmektedir.
 
Kemik çimentolama, kırık omurun içine özel bir kemik çimentosu doldurularak yapılan bir işlemdir. Bu çimento, çimento dondurularak kırık vertebranın sağlamlaşmasını ve doğru yükseklik ve pozisyonda kalmasını sağlar. Bu sayede hastanın ağrısı ve deformitesi (kifoz) azalır ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir.

Kifoplasti ameliyatı, hastanın omurlarına yerleştirilen malzemelerin kemik çimentosu ile doldurulmasını içerir. Genellikle hastanın aynı gün içinde hastaneden taburcu edilmesi mümkündür, ancak iyileşme süreci biraz daha uzun olabilir. Kifoplasti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

Özel bir görüntüleme yöntemi olan floroskopi rehberliğinde, doktor kırık omura özel iğneler kullanarak küçük bir cilt kesesinden girer ve omurun içine çimento benzeri bir madde enjekte eder. Bu enjeksiyon işlemi yaklaşık 10 dakika sürerken, işlemin tamamı yaklaşık bir saat kadar sürebilir.

Kifoplasti, omurgayı oluşturan omur kemiklerinin gövde bölümünde meydana gelen çökme kırıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu kırıklar omurga yüksekliğinin azalmasına ve omurganın öne doğru bükülmesine neden olabilir. Kifoplasti genellikle tek seviye olan kırıklarda uygulanır ve kemik erimesi (osteoporoz) nedeniyle omurga yüksekliğinde %50 ve üstünde bir kayıp varsa hasta müdahale edilmesi gerekebilir.

Kifoplasti ameliyatı, kırık omurun tespit edilmesi sonrasında hastanın sedatize edilerek "C kollu scopi" adı verilen görüntüleme yöntemiyle vertebra tespit edilip omurganın içine girilerek kemik çimentosunun uygulanmasıyla gerçekleştirilir.

Omurga kırıklarının tedavisinde korse veya alçı tedavisi tercih edilebilir. Özellikle çökme kırıklarında, omurilik yaralanması veya yumuşak bağ doku yaralanması olmayan durumlarda korse veya alçı tedavisi uygulanabilir.

Omurilik dolgusu ise ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Polimetilmetakrilat maddesi (PMMA) kırılan kemiğe enjekte edilerek uygulanır. Bu işlem genellikle 20-25 dakika sürer ve hastanın bir gün istirahat etmesi önerilebilir. Sonrasında hasta herhangi bir sorun yaşamadan normal yaşantısına devam edebilir.
 
Geri
Üst