AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemigin sert yapida olmasinin sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kemiğin sert yapıda olmasının sebebi nedir?​

Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır.
Kemik büyümesi kaç şekilde meydana gelir?
Kemikleşme intramembranöz ve intrakartilagenöz olmak üzere iki şekilde olur. Intramembranöz kemikleşme (bağ dokusu kaynaklı kemikleşme): Bu tür kemikleşmede kemikler embriyodaki mezenşimal bağ dokusu yapısından doğrudan kemik haline dönüşürler.

Sert kemik dokuda ne bulunur?​

Sert kemik fazla miktarda kemik matriksinden oluşmuştur. organik hem de inorganik maddeler bulunur. İnorganik maddeler mineral tuzları halinde kemik matriksinde birikirler. Matriks üzerinde kemik hücrelerinin (osteositler) yer aldığı lakün denilen boşluklar vardır.
Kemikleşme ne zaman başlar ve biter?
Embriyonel dönemde ve doğum sonrasında bağ doku ve kıkırdak dokunun kemiğe dönüşmesine, kemikleşme (ossificasyon) adı verilir. Kemikleşme intrauterin (anne karnında) hayatın 7.- 12. haftalarda başlar ve 20-25 yaşlarında yavaşlayarak tamamlanır. Yetişkin iskeleti kaynağını, fibröz zarlar ve hyalin kıkırdaktan alır.
Kemiklerin sertliğini sağlayan minerallerin başında organize şekilde (hidroksi apetit, kalsiyum karbonat kristalleri, vb) mikrofibriler ortama çöken kalsiyum ve fosfat gelmektedir. Vücuttaki kalsiyumun %99’u kemiklerde bulunur ve kemikler aynı zamanda kalsiyum, fosfor ve magnezyum deposudur.
Kemik sertleşmesi sağlayan nedir?
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.

Kemik kuvvetinin artması nasıl sağlanır?​

Kaslarınızı her büktüğünüzde kemiğe yapışan tendonlar kemiklerinizi çekiştirerek onları büyümeye teşvik eder. Bu nedenle, kas inşa etmeye yardımcı olan herhangi bir egzersiz (ağırlık kaldırma, direnç bantları kullanma, yoga yapma) kemik yoğunluğunun ve kuvvetinin artmasına da yardımcı olacaktır.
Kemik dokunun organik ve inorganik madde oranı ne kadardır?
Taze kemik ortalama % 25 su, % 30 organik madde ve % 45 inorganik maddeden oluşur [13, 24]. Organik matriks kemiğin kuru ağırlığının % 30-35′ ini oluşturur. Bunun da % 90-95′ i su bazlı solüsyonlarla kaynatılınca jelatine dönüşebilen Tip I Kollajen formundadır.

Sert kemik dokuda kırmızı kemik iliği bulunur mu?​

Kırmızı kemik iliği (veya miyeloid ilik), süngerimsi kemikte bulunur. Alyuvar, akyuvar ve trombositler burada üretilir.
Süngerimsi kemik dokuda kan damarı var mı?
1-Süngerimsi (spongiyöz) kemik Trabeküllerin aralarında kemikiliği ile dolu düzensiz şekilli boşluklar vardır. Havers ve Volkman kanallarını içermez. Damarlar bulunmaz. Beslenmelerini kemik iliği içindeki kan damarlarından kanaliküller aracılığıyla alırlar.
Yaklaşık olarak 14 yaşından itibaren epifizler uzun kemiklerle kaynaşmaya başlar, böylece döneme kadar olan bireylerin uzun kemiklerinin maksimum uzunluklarından yaş tahmini yapılabilmektedir .
Kemikleşme kaç şekilde olur?
Kemikleşme (osteogenez, ossifikasyon) Kemikleşme iki yolla gelişir, bunlar intramembranöz ve endokondrial kemikleşmedir. Bu iki yolla da ilk gelişen kemik primer kemik olup zaman içerisinde yerini sekonder kemiğe bırakır. Kemik gelişimi döneminde primer, sekonder kemik ve rezorpsiyon alanları yan yana görülür (14, 15).
 
Geri
Üst