AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemer sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kemer sistemi nedir?​

Kavisli olarak örülen iki duvar ya da sütunu birbirine bağlayarak kapı, pencere gibi açıklıkların üzerindeki yükü yanlara doğru dağıtır. Yay şeklinde olan bu mimari elemanlara, daha çok kilise mimarisi, endüstri yapıları, köprü ve viyadüklerde rastlanır.

Kemer nerede kullanılır?​

Yükü yukarıdan aşağıya iki yönde aktaran taşıyıcı mimari elemana kemer denir. Duvar yüzeylerinde veya kapı, pencere gibi açıklıkların üstünde yer alan ve çok defa eğri profiller veren kemerler bir yay biçiminde olup yarım daire, basık, sivri veya dilimli olabilmektedir.
Yuvarlak kemer nedir?
Yuvarlak Kemer: Yüksekliği, açıklığının tam yarısı olan yarım daire şeklindeki kemerdir. Basık Kemer: Yüksekliği, açıklığının yarısından az olan kemerdir. Sivri Kemer: Yarıçap kemer açıklığının yarısından büyük olan ve kilit noktasında birleşen iki daire yayından meydana gelen kemerdir.
Sivri kemer hangi uygarlığın mimari yapıtlarında kullanılmıştır?
İlk olarak Hindistan’da ve islami mimaride örnekleri görünen sivri kemer, 12. yüzyılın başlarından itibaren bilhassa Gotik mimari geleneğinde İngiltere ve Fransa’da önem taşımaktadır. Zira burada inşa edilen Gotik kiliselerin ağtonozları, sivri kemerler vasıtasıyla bina edilmişlerdir.

Ilk sivri kemer hangi Saray?​

2700’den daha erken tarihlenen Nippur’un Tunç Çağı bölgesinden sivri uçlu ham kemerler keşfedilmiştir . Ninova sarayında da sivri kemerli kanallar vardır, ancak bunların gerçek bir kilit taşı yoktur.

Ilk sivri kemer hangi sarayda?​

Erken kemerler 2700’den daha erken tarihlenen Nippur’un Tunç Çağı bölgesinden sivri uçlu ham kemerler keşfedilmiştir . Ninova sarayında da sivri kemerli kanallar vardır, ancak bunların gerçek bir kilit taşı yoktur.
Kemer nereye takılır?
İdeal olan kemerinizin ortasındaki deliği kullanmanız. Daha kısa kemerler kullanırsanız size küçük gelmiş gibi görünebilir. Uzun kalan kemerler ise düzgün durmayıp kıyafetinizden fırlayabilir ve onu sürekli düzeltmek sinirlerinizi bozar. Ne zaman kemer takacağınızı bilin!
Pantolona kemer yerine ne kullanılır?
Pantolon askısı deyince akıllara hem kemer yerine kullanılan ve pantolonun düşmesini engelleyen omuz askısı, hem de pantolonun gardırop içine asıldığı elbise askısı geliyor.
Kemerler genelde kubbeli yapılarda kubbenin ağırlığının ayaklara verilmesini de sağlar. Ayrıca duvarlardaki ağırlığı ve damın ağırlığını da ayaklar üzerine birleştirir. Bir nevi günümüzde kolon işlevi görür. Kemerlerde de yine kubbelerdeki gibi denge taşı bulunmaktadır.
İlk gerçek kemerler kerpiç malzemeyi yaygın olarak kullanan Mezopotamya’da ortaya çıkmış, daha sonra Mısır’da aynı teknik taş malzeme ile uygulanmıştır. Bu örneklerde, üstten gelen ağırlığı iki ayrı desteğe iletmek üzere orta kısmı nisbeten yüksek ve bir kavis çizen profillerle yapılanma tamamlanmıştır.
Su kemeri ne işe yarar?
Başka bir tanımla; su kemerleri su taşımak amacıyla insanlarca inşa edilen kanallardır. Modern mühendislik ve mimarlıkta ise; suyu kaynağından istenilen noktaya götürmekte kullanılan, boru, ark, kanal, tünel ve bunları destekleyen her türlü yapıdan oluşan bir sistemdir.
 
Geri
Üst