AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kemal Tahir Demir Kimdir Hayatı ve Sanat Hayatı

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Kemal Tahir Demir Kimdir Hayatı ve Sanat Hayatı
Doğum 13 Mart 1910İstanbul
Ölümü 21 Nisan 1973İstanbul
Iş Romancı, hikaye yazarı
Kemal Tahir Demir; Türk romancı 13 Mart 1910'da İstanbul'da doğdu Sol dünya görüşünü benimsemiştir Marksizmi bizim toplumumuza uyarlamaya çalışmış ve bu yönde toplumsal çözümlemelerde bulunmuşturBu yolla romanlarını zenginleştirmiştir
HAYATI
EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATI
İstanbul ’da dünyaya gelen yazarımızın reel adı İsmail Kemalettin ’dir Babası, II Abdülhamit ’in yaverlerinden Yüzbaşı Tahir Bey; annesi, Osmanlı sarayında Abdülhamit ’in kızı Naile Sultan ’ın hizmetinde yer alan Nuriye Bayan ’dır Ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir Babasının görevleri nedeniyle ilk eğitim dönemlerini Osmanlı İmparatorluğunun farklı alanlara yönlendirilmiş bölgelerinde devam ettirmiştir Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ailesinin İstanbul ’a yerleşmesi sonucu Galatasaray Lisesinde eğitimine devam etmiştir Annesi veremden öldükten sonradan babasının yeni bir izaç yapması sonucu eğitimini yarıda bırakır Bırakmasının sebepleri aralarında kendi iç dünyasındaki sorunlar gösteriliyor Memurluk hayatında ise başlangıçta Zonguldak ’ta kömür işletmelerinde ahır memurluğu yapar ve İstanbul ’da avukat kâtipliği görevi de vardır Zonguldak ’tan İstanbul ’a döndükten sonradan Vakit, Haber, Son Posta gazetelerinde görüşme yazarı, çevirmen, düzeltmen olarak çalıştı 1933 ’de Kenan Şahabettin, İdris Ahmet, Ziya İlhan, Yakup Kadri, Nuri Tahir, Ertuğrul Şevket, Fakih Özden ve Arif Nihat Asya gibi yazar ve şairlerle Geçit adlı bir edebiyat dergisi çıkardı Dergi kadrosundan tanıştığı birkaç isimle ve TKP üyesi olan komşusu Mustafa Börklüce ve onun aracılığı ile tanıştığı N Hikmet gibi sanatçıların etkisinde kalarak sol görüşü benimsedi Bir dönem Yedigün ve Karikatür dergilerinde sekreterlik yaptı ve Varlık İle Ses dergilerinde takma isimlerini kullanarak yazılar yayımladı Hem Tan ’da yazı işleri müdürlüğü görevi de vardır Kemal Tahir, bahriyede görevli kardeşi Nuri Tahir, Nâzım Hikmet, Hamdi Ateş, Emine Alev, Hikmet Kıvılcımlı, Fatma Nudiye Yalçı, Kerim Korcan, Mehmet Ali Kantan, Seyfi Tekbilek ve Hüseyin Durugün'le beraber “askeri isyana kışkırtma ve özendirme suçlaması ile 13 Haziran 1938 ’de tutuklandı Suçlanma nedeni asker olan kardeşine bir kitap hediye etmek istemesidir Dört öbür ilde toplamda 12 sene hapis yattı ve bu yılları bir deftere notlar alarak ve kitap okuyarak geçirdi Hapisteyken takma isimlerle gazetelerde öyküler yayımladı ve Nazım Hikmetin kendisine yazdığı mektupları Kemal Tahire Mahpushaneden Mektuplar adıyla yayınlandı 1950 yılında çıkan bir aftan yararlanıp hür kaldıktan sonradan ikinci eşi ile evlendi Evlilikleri yazarın vefatına kadar sürdü ve çocukları olmadı Bu yıllarda Körduman, Bedri Eser, Samim Aşkın, F M İkinci, Nurettin Demir, Ali Gıcırlı gibi takma isimle kitaplar yayımlamayı sürdüren Kemal Tahir ’in Amerikalı yazan Mickey Spillane'den çevirdiği “Mayk Hammer dizisi büyük ilgi fark etti sonra yeniden tutuklandı ve 6 ay hapis yattı Çıktıktan daha sonra 14 ay Aziz Nesin ile birlikte Düşün Yayınevini yönettiler Kemal Tahir ’in birincil manâlı eseri olan 4 bölümlük Göl İnsanları uzun öyküsü Tan gazetesinde tefrika olarak yayınlandı, eser 1955'te kitap olarak basıldı Bu eserde yıllar daha sonra birincil defa kendi adını kullandı
SANAT HAYATI
''Göl İnsanları'nın'' gerisinde ''Sağırdere'' romanı yayınlandı ve daha ardından devamı olan Körduman yayınlandı Bu kitaplarında köy hayatını, sorunlarını tarih içindeki bağlarından koparmadan sergiledi 1960 ’tan sonradan bütün dikkatini Osmanlı tarihi ve toplum yapısına yönelterek, devlet, DoğuBatı çatışması, Batılılaşma ve mülkiyet gibi sorunları içten kavramaya uğraştı; araştırmaları sonucu resmî tarih söyleminin karşı, Osmanlı Devleti'nin kültürel ve siyasî mirasını sahiplenen bir romancı haline geldi Kemal Tahir ’in kendisiyle, Osmanlı Devleti, Cumhuriyet ve Batılılaşma ile hesaplaşmasının sonucu olarak 1965 yılında Bezginlik Savaşçı adlı romanı ortaya çıktı Devlete Ait tarih söylemine aykırı düşünceler taşıyan bu eser, tarihi çarpıtmakla eleştirildi 1980 yılında romanın TRT tarafından filme çekilmesi ile bitmiş gündeme gelen eleştiriler, 1983 ’te filmin başbakan Bülent Ulusu ’nun emri ile yakılmasına yol açtı Kemal Tahir, 1968'de aldığı gösteri üzerine SSCB'ye gitti 1970'de akciğer ameliyatı geçiren Tahir, 21 Nisan 1973 ’te geçirdiği bir kalp krizi sonucu İstanbul ’da yaşamını yitirdi Cenazesi, Sahrayı cedit Mezarlığı ’na defnedildi *
 
Kemal Tahir Demir, Türk romancı ve hikaye yazarıdır. 13 Mart 1910 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 21 Nisan 1973 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir. Gerçek adı İsmail Kemalettin olan yazar, sol dünya görüşünü benimseyen ve Marksizmi Türk toplumuna uyarlamaya çalışan bir yazardır. Toplumsal çözümlemelerde bulunarak romanlarına zenginlik katmıştır.

Kemal Tahir'in hayatıyla ilgili bilgileri detaylıca açıklamak gerekirse; İstanbul'da dünyaya gelen Kemal Tahir'in babası II. Abdülhamit'in yaverlerinden Yüzbaşı Tahir Bey, annesi ise Osmanlı sarayında Abdülhamit'in kızı Naile Sultan'ın hizmetinde yer alan Nuriye Bayan'dır. Galatasaray Lisesi'nde eğitim görmüş, ancak ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle eğitimine yarıda ara vermek zorunda kalmıştır.

Kemal Tahir'in çalışma hayatı boyunca çeşitli görevlerde bulunduğu bilinmektedir. Zonguldak'ta kömür işletmelerinde ahır memurluğu yapmış, İstanbul'da avukat kâtipliği görevinde bulunmuş ve çeşitli gazetelerde yazarlık, çevirmenlik, düzeltmenlik gibi görevler üstlenmiştir. Sol görüşü benimseyen yazar, bir dönem TKP üyesi olmuş ve bu doğrultuda yazılar kaleme almıştır.

Hapisteyken de yazmaya devam eden Kemal Tahir, takma isimlerle öyküler yazmış ve hapis yıllarını kitap okuyarak geçirmiştir. 1950 yılında çıkan bir aftan yararlanarak hapisten çıkan yazar, daha sonraki yıllarda da yazmaya devam etmiştir. Romanları ve öyküleriyle tanınan Kemal Tahir, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.

Sanat hayatında da önemli eserlere imza atan Kemal Tahir'in "Göl İnsanları", "Sağırdere" ve "Körduman" gibi eserleri Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Osmanlı tarihi ve toplum yapısı üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda, devlet, Doğu-Batı çatışması, Batılılaşma gibi konuları eserlerinde işlemiştir. Ancak, bazı eserleri resmi tarih anlatısına karşı çıktığı ve eleştirdiği için tartışmalara yol açmıştır.

21 Nisan 1973 tarihinde bir kalp krizi sonucu vefat eden Kemal Tahir, Sahrayı Cedit Mezarlığı'nda defnedilmiştir. Eserleriyle Türk edebiyatına önemli katkılar sağlamış olan Kemal Tahir, edebi mirasıyla günümüzde de okuyucuları etkilemeye devam etmektedir.
 
Geri
Üst