AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kelimeleri yanlis soylemek neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.638
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kelimeleri yanlış söylemek neden olur?​

Afazinin sebebi her zaman beyin hasarıdır. Çoğu zaman ‘inme’den kaynaklanır, ama kaza veya tümor, enfeksiyon hastalıkları, damar hastalıkları da afaziye sebep olabilmektedir. Afazi sonrası kişinin planlama, basit etkinlikleri yerine getirme, problem çözme ve karar verme becerileri de etkilenebilir.

Anlama sorunu neden olur?​

Afazi, beyindeki konuşma merkezlerinde meydana gelen bir hasar sonucunda konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma veya yazma gibi becerilerin kısmen ya da tamamen kaybıdır. Beyin damar hastalıkları, beyin kanamaları, beyin tümörleri, kafa travması, enfeksiyon hastalıkları gibi nedenlerle oluşur.

Kelimeleri hatırlayamama neden olur?​

Kelimeleri hatırlayamama neden olur?
Yoğun iş temposu, stres ve teknolojinin günlük hayatın içine girmesi gibi nedenler zaman zaman unutkanlık yaşanmasına neden olabilmektedir. Unutkanlık, Alzheimer ve bunama gibi rahatsızlıklar yakın bir akrabanın ya da sık kullanılan bir nesnenin ismini hatırlayamamak gibi lisan belleği ile özdeşleştirilmektedir.

Konuşma bozukluklarından hangisi nörolojik temellere dayanır?​

Konuşma bozukluklarından hangisi nörolojik temellere dayanır?
Apraksi: Konuşmanın motor hareketlerinin beyin tarafından planlanması aşamasındaki bir bozukluktur. Apraksi, konuşmayı başlatma, sesleri, heceleri ya da kelimeleri tutarlı ve düzenli şekilde birbiri ardına dizerek söyleyebilme ve/veya konuşma sırasında doğru hecede doğru vurguyu kullanabilme gibi yetenekleri etkiler.

Anlama bozukluğu nasıl anlaşılır?​

Öğrenme güçlüğü belirtileri
- Konuşmaya başlamasında önemli ölçüde gecikme,
- Kelimeleri telaffuz etmede ve yeni kelimeleri öğrenmede zorluk ya da yavaşlık,
- Motor hareketlerin gelişmesinde yavaşlık (Örn; ayakkabı bağlanmak ya da düğme iliklemede güçlük, sakarlık)

Konuşma bozuklukları nelerdir kısaca?​

Artikülasyon bozuklukları : konuşma seslerinin heceler ve kelimeler içerisinde hatalı üretilmesinden dolayı dinleyiciler konuşulanları anlamakta zorlanırlar. Akıcılık Bozuklukları: kekemelik gibi konuşma akışının uygunsuz duraklamalar, hece-ses tekrarları ve uzatmaları ile kesintiye uğradığı bozukluklardır.

Akıcılık bozukluğu ne demek?​

Akıcılık bozukluğu ne demek?
Akıcılık bozuklukları, kekemelik (stuttering) ve takifemi (cluttering)’yi kapsar. Kekemelik, konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan tekrarlar, bloklar (tutulmalar), uzatmalar, ugun olmayan yerde durmalar, duraklamalar, eklemelerle karakterize konuşma bozukluğudur.

Algılama sorunu nedir?​

Algılama sorunu nedir?
dönemde olsa da, son dönemlerde daha çok gündeme gelen algı dağınıklığı problemi, kişilerin işlerine, sohbetlerine dikkatli bir şekilde yoğunlaşamaması, iş verimliliğinde düşüş, unutkanlık, yoğunlaşma bozukluğu, halsizlik hissi, programlı bir hayat kuramama, hayatını düzenli ve verimli bir şekilde idare edememe ile …

Algılama bozukluğu nasıl tedavi edilir?​

Öğrenme Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?
- Çocukla beraber ailenin de eğitim alması gerekmektedir.
- Beyinle ilgili detaylı bir inceleme yapılıp sorun nesnel bir şekilde ortaya konmalıdır.
- Çoğunlukla ilaç kullanılmamaktadır.
- Psikoloji eğitimiyle tedavi desteklenmelidir.
- Öğretmen ve aile ile işbirliği yapmalıdır.
 
Kelimeleri yanlış söylemenin nedenleri arasında afazi oldukça önemli bir faktördür. Afazi, genellikle beyindeki dil merkezlerinde oluşan hasardan kaynaklanır ve çoğunlukla inme gibi durumlardan meydana gelir. Bunun yanı sıra, beyin hasarlarına, tümörlere, enfeksiyon hastalıklarına ve damar hastalıklarına bağlı olarak da afazi gelişebilir. Afazi sonrası bireyin planlama, basit aktiviteleri gerçekleştirme, problem çözme ve karar verme becerileri de etkilenebilir.

Anlama sorunu, afazi gibi beyindeki konuşma merkezlerinde meydana gelen hasarlar sonucunda ortaya çıkar. Beyin damar hastalıkları, beyin kanamaları, beyin tümörleri, kafa travmaları, ve enfeksiyon hastalıkları gibi durumlar anlama sorunlarına sebep olabilir.

Kelimeleri hatırlayamama durumu ise unutkanlık olarak adlandırılan bir durumdur. Yoğun iş temposu, stres, teknolojinin hayatımıza girmesi gibi faktörler zaman zaman unutkanlık yaşanmasına neden olabilir. Bu unutkanlık durumu bazen normal seviyede olabilirken, bazen Alzheimer gibi demans hastalıklarıyla da ilişkilendirilebilir.

Konuşma bozukluklarından biri olan apraksi, konuşmanın motor hareketlerini planlama aşamasında ortaya çıkan bir bozukluktur. Apraksi, konuşmayı başlatma, heceleri ya da kelimeleri sıralı bir şekilde söyleme yeteneğini etkileyebilir.

Akıcılık bozuklukları kekemelik ve takifemi gibi durumları kapsar. Kekemelik, konuşma esnasında akıcılığı bozan tekrarlar, bloklar, uzatmalar gibi unsurları içerir. Takifemi ise konuşma akışının bozulduğu bir durumdur.

Algılama sorunu, dikkat dağınıklığına, iş verimliliğinde düşüşe, unutkanlığa ve yoğunlaşma güçlüğüne neden olan bir durumdur. Bu sorunun tedavisi genellikle psikoloji eğitimi ve bireysel destekle sağlanmaya çalışılır.

Öğrenme güçlüğü tedavisi için ailelerin eğitim alması, nesnel bir şekilde durumun analiz edilmesi, psikoloji eğitimi ile desteklenmesi ve öğretmenlerle iş birliği yapılması önemlidir. Çoğu durumda ilaç tedavisi gerekmemektedir.
 
Geri
Üst