AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kelime cumle nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.721
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kelime cümle nedir?​

Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı kelimeler dizisi. Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir.

Bir kelimeden oluşan cümle olur mu?​

Bir cümle anlam ve yargı bildiren, ek-fiille çekimlenmiş bir tek isimden (yüklem) veya zamana ve şahsa göre çekimlenmiş bir tek fiilden (yüklem) de oluşabilir, yüklemi ve birbirini anlam bakımından bütünleyen birden fazla kelime ya da kelime grubundan da. Yani en küçük cümle tek kelimeden oluşabilir.
Kelime ve cümle arasındaki fark nedir?​
cümleyi cümle yapanın bir yüklem içermesi olduğu, tek başına yüklem olan her kelimenin aynı zamanda bir cümle de olabileceği bilgisi ışığı altında ayrık kavramlar arasında fark gözetmek olarak yorumlanması olası arayış. cumle bir ekip calismasidir, kelime bireysel takilir.

Kelime ne anlama gelir?​

Kelime ne anlama gelir?
Kelime, anlamı veya görevi bulunan ve tek başına kullanılabilen ses veya sesler topluluğudur. Türk Dil Kurumu kelimeyi “Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük” olarak tanımlamaktadır.

Hayır bir cümle mi?​

Hayır bir cümle mi?
Evet, hayır, peki gibi sözcüklerin ünlem olduğunu söyleyenler, bu sözcüklerin ünlemler gibi cümle değerinde olduğunu, bu nedenle bunları da ünlem sınıfına dâhil etmek gerektiğini (TGS, Karahan, 2011: 620-621) veya cümle içinde bu sözcüklerin cümlenin ögesi olarak gösterilemeyeceğini bu nedenle evet, hayır‟ın ünlem …

Kurallı bir cümle nasıl olur?​

Türkçe Ural – Altay dil ailesine mensup olduğu için “özne + tümleç + yüklem” şeklinde bir cümle yapısına sahiptir. Yani Türkçede yüklemlerin, cümlenin en sonunda bulunması gerekir. Bu Türkçenin gramer özelliği olmakla birlikte, bir kuraldır. Bunun için yüklemi sonda olan cümlelere “kurallı cümle” denilmektedir.

Anlamlı ve kurallı cümle ne demek?​

Anlamlı cümle: Kelimelerini ard arda gelerek bir hissi, bir fikri, yapılmak istenen şeyi yani yargıyı net olarak anlatabilir hale gelmiş şekline denir. Kurallı cümle: Kurallı cümlede yüklem cümlenin sonunda yer alır. Bunun nedeni ise yüklemden önce gelen öğenin vurgulanmak istenmesidir.
Kelime ile cümle aynı şey mi?​

Kelime bilgisine ne denir?​

Kelime bilgisine ne denir?
Kelime bilgisi, kelimelerin ve ne anlama geldiklerinin bilgisidir. Yeni kelimeleri öğrenmek ve kullanmak, hayatımız boyunca devam eden ve genişleyen bir şeydir ve basitçe bir tanımı arayıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır.
 
Kelime cümle nedir başlıklı konuda cümle kavramıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Cümle, anlamı olan kelimelerin bir araya gelerek bir ifade oluşturduğu ve genellikle özne, tümleç ve yüklemden oluşan yapılardır. Ancak cümlenin yan cümleciklerle genişletilebileceği ve anlamının pekiştirilebileceği de belirtilmiştir.

Bir kelimeden oluşan cümle olup olamayacağına dair soruya ise verilen yanıtta, cümlenin anlam ve yargı bildiren, ek-fiille çekimlenmiş bir tek isim veya fiilden oluşabileceği belirtilmiştir. Yani en küçük cümlenin tek kelimeyle de olabileceği vurgulanmıştır.

Kelime ve cümle arasındaki farka değinilen kısımda, cümlede yüklem olmasının önemine ve her kelimenin tek başına cümle olabileceği bilgisine dikkat çekilmiştir. Cümlede ekip çalışması olduğu, kelimenin bireysel olarak kullanıldığı belirtilmiştir.

Kelime kavramının tanımına geçildiğinde, kelimenin anlamı veya görevi bulunan ve tek başına kullanılabilen ses veya sesler topluluğu olduğu ifade edilmiştir.

Cümlenin bir özne, tümleç ve yüklem içermesi gerektiği, yüklemenin cümlenin en sonunda bulunması gerektiğini vurgulayan kurallı bir cümle tanımı yapılmıştır. Anlamlı cümle ve kurallı cümle kavramları da açıklanmıştır.

Son olarak, kelime bilgisine yönelik bir soruda, kelime bilgisinin kelimelerin anlamlarını ve ne anlama geldiklerini bilmek olduğu belirtilmiştir. Yeni kelimeleri öğrenmenin sürekli devam eden ve genişleyen bir süreç olduğu vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst