- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 137.362
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kelime çözümleme nasıl yapılır?
Türkçede sözcükler, hecelerine göre değil aldıkları eklere göre çözümlenirler. Kelime tahlilinde önce sözcüğün kökü bulunur, daha sonra ise kelimenin sonuna gelen ekler sırasıyla belirlenir.Kelime yapıları nelerdir?
Buna göre, Türkçede sözcükler, yapı bakımından üçe ayrılır:Hazırlamak kökü nedir?
Arapça hyA kökünden gelen muhayyā مهيّا “hazır, hazır edilmiş” fiilinden alıntıdır. Arapça fiil Arapça tahyīˀat تهيئة “hazırlama, düzenleme, organize etme” sözcüğünün tefˁîl vezni (II) mefˁuludur.
Sözcük yapısı nedir örnek?
Bunlar isim soylu ve fiil soylu şeklinde ayrılır. İsim soylu olanları örnek vermek gerekirse, ‘Duvar, masa, deniz, saz, bahçe, göz’ Örnekleri öne çıkıyor. Fiil soylu olanlar arasından ise, ‘Gör, al, bak, gel, git, var’ gibi daha birçok değişik örnek vermek mümkün.Kök ayrımı nasıl yapılır?
NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.Çaba isim mi fiil mi?
çabalamak fiili, -ala eki ile oluşmuş bir fiil iken, zamanla kökün kaybolması ve “çapmak” fiilinin türkçe’de kullanımını yitirmesi ile çabalamak türevinin de nasıl yapıldığı unutulmuş ve sanki -la eki ile türetilmiş zannedilerek (çap-ala-mak yerine çaba-la-mak sanılarak), türkçe’ye tamamen aykırı bir şekilde türevden …