- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kelebeğin oluşum aşamaları nelerdir?
Kelebeklerin Yaşam Döngüsü Kelebeklerin yaşam döngüsünün dört aşaması vardır: yumurta, larva (tırtıl), pupa (krizalit ya da koza) ve yetişkinlik. Bu değişim sürecine metamorfoz (başkalaşım) denir. Metamorfoz, dişi kelebeklerin iğne başı büyüklüğündeki yumurtalarını bir yaprağa bırakmasıyla başlar.Kelebeğin değişim sürecini neler etkiler?
Kelebek ömrü beklentisi, türe, yiyeceğe erişimi ve çevresindeki iklim koşullarına göre değişmektedir. Bazıları 5 ila 7 gün arasında yaşarken, bazıları da 9 ila 12 aylık bir yaşam süresine sahiptir. Bir kelebeğin boyutu, yaşam süresini de büyük ölçüde etkiler, kelebek büyüdükçe daha uzun yaşar.Pupa nasıl oluşur?
Krizalit, bazı böceklerde tırtılın kendi çevresine ördüğü koza içindeki devinimsiz, kelebeğe ya da böceğe dönüşme evresindeki durumu. pupa olarak da bilinir.
Tırtılın kelebeğe dönüşmesi ne kadar sürer?
Tırtıllar, kelebek olma zamanlarında pupa adı verilen bir kozaya girerler. Bu kozada birkaç gün kaldıktan sonra ıslak kanatları olan bir kelebeğe döneşeceklerdir,1-2 saat sonra tamamen kuru kanatları olmasıyla birlikte bir kelebek olurlar.Yapraklarla beslenirler.
Kelebek nedir kısa bilgi?
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.Kelebek döngüsü nedir?
Özellikle dişi kelebeklerin iğne başı büyüklüğündeki yumurtalarını bir yaprağı bırakması ile döngü başlar. Bununla birlikte Kelebekler 4 farklı aşamayı tamamlamak suretiyle, harika desen ve renk üzerinden yetişkin hale gelir.Pupa ne zaman böcek olur?
Böcek ergin hale gelince fıçının tepesinde kapak seklinde kalkan bir kısımdan dışarı çıkar. Diptera takımı familyalarının çoğunda bu pupa tipi görülür. Bir böceğin yumurta döneminden başlayıp ergin hale gelmesine kadar geçen süredir (Yumurta, larva, varsa pupa). Değişik gruplarda bu süre de değişir.
Kelebekler ne zaman ortaya çıkar?
Kelebek, 10-12 gün ila birkaç hafta arası değişebilen bir sürede kozada kalır ve sonunda yetişkin olarak kozasından çıkar. Yetişkin kelebek de 1 hafta ila 1 yıl arası yaşayabilir.
Her tırtıl kelebek olamaz, kelebek olacak tırtılın yeterince hayalci hücreler yetiştirmesi gerekir. Bu hayalci hücreler, diğer tırtıl hücreleri ile aynı yapıdadır ama bu hücreler tırtıl olmaktan sıkılan “rahatsız” hücrelerdir.
Türkiye’de yaklaşık 377 tür kelebek bulunur. Yani ülkemiz kelebek türleri bakımından oldukça zengindir. Kanada ile Amerika’da toplamda 700 kelebek türü bulunurken Avrupa bölgesinde 500 kelebek türü bulunur. Türkiye’de ise 380’e yakın kelebek türü bulunmaktadır.
Kelebek nasıl bir canlıdır?