- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kekin ortası neden çöker?
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.Kekin neden sadece ortası kabarır?
Tepside Pişen Kekler Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.Pişmiş kek neden söner?
Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
Çöken kek nasıl kurtarılır?
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Kek neden düz Kabarmaz?
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.Kabarmayan kek ile ne yapılır?
Hemen keki nasıl değerlendirebilirim diye düşündüm. Kakaolu krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Keki rondodan geçirip krem şantiye katın. (ben kekimi damla çikolatalı yapmıştı)bir su bardağı kadar fındığı da rondodan çekip içine kattım.Kek kaç dakika sonra kesilir?
Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
Pişmeyen kek için ne yapılır?
İÇİ ÇİĞ OLAN KEK NASIL KURTARILIR? Keki fırına atıp pişirdikten sonra mutlaka kürdan testi yapın. Eğer kürdan testinde kekin içinin pişmediğini fark ettiyseniz, kek kalıbının (tepsi, borcam) üzerine başka bir kek kalıbı ile kapatın veya kek kalıbını tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.