Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kekik tohumu kac gunde cimlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kekik tohumu kaç günde çimlenir?​

Kekik Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kekik tohumlarında aşırı sulama, mantar hastalığına neden olabileceği için hafifçe sulamak gerekir. Tohumların çimlenme süresi ise, 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemine sahip olduğu için 15 cm yüksekliğe ulaştığı zaman dikim için hazır hale gelir.

Kekik evde yetişir mi?​

Dilerseniz çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan da bu konuda destek alabilirsiniz. Saksı seçimine gelince, kekik plastikten seramiğe, her saksıda yetiştirilebilir ancak toprak saksılar kekik için en ideal seçim olacaktır.

Tarlada kekik nasıl yetiştirilir?​

Tarlada kekik nasıl yetiştirilir?
Kekik yetiştiriciliğinde 45*20 cm dikim mesafesi uygundur. Gübreleme ve Bakım: Kekik kıraç koşullarda yetişir ve genel olarak yılda bir biçim alınır. Ilk yıl bitki gelişimi yavaş olduğundan dolayı yabancı otlarla mücadele etmek ve bitkinin kök boğazını doldurmak amacıyla birkaç kez çapalama yapılmalıdır.

Dağ kekiği tohumu ne zaman ekilir?​

Dağ kekiği tohumu ne zaman ekilir?
Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, son donları takiben doğrudan bahçe toprağına ya da son donlardan 3 hafta önce korunaklı, aydınlık alanda üretim saksılarına yapılır.

Bilyalı kekik ne zaman ekilir?​

Kış sonlarına doğru tohumları kapalı alana ekerek bitki üretimine başlıyoruz. Tohum yatağını veya saksıları iyi bir toprak karışımı ile doldurmak faydalıdır. Pek çok çiftçi tohumları nehir kumu ile karıştırır. Bu karışımın ekimi toprak yüzeyinde olur ve hafifçe üzerini toprakla örteriz.

Kekik hangi ortamda yetişir?​

Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.

Kekik sulaması nasıl yapılır?​

Kekik sulaması nasıl yapılır?
Kekik bitkilerimizi diktikten sonra yağmur yağmazsa, özellikle ilk yıl boyunca toprak tamamen kuru olduğunda sulamamız gerekir. Ayrıca, aşırı sulama yapmamak gerekir, toprak sadece nemli olacak şekilde sulanmalıdır. Taze kekik yaprağı hasadı ilkbahar sonlarından sonbahar başlarına kadar yapabiliriz.

Kekik tarlası nasıl hazırlanır?​

Kekik tarlası nasıl hazırlanır?
Kekik bitkisi iki şekilde üretilebilir. Çeliklerin alınabileceği en az 2-3 yıllık yetişmiş anaç kekik tesisi olmalıdır. Bölgemizde Ekim-Kasım aylarında tarlamız tavda ise pullukla sürülmeli, ilkbaharda ise diskaro ve tırmık geçirilerek tarla hazırlanmalıdır.
Dağ kekiği tohumu nasıl ekilir?​
Tohum ekimi Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, son donları takiben doğrudan bahçe toprağına ya da son donlardan 3 hafta önce korunaklı, aydınlık alanda üretim saksılarına yapılır.
Dağ kekiği nasıl çoğaltılır?​
Saksıları sıcak bir yere yerleştiririz ve sık sık sulama yaparız, ancak sulama sadece saksı tamamen kuru olduğunda yapılmalıdır. Sadece bitkiler sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve bu kök sistemi 15 cm olduğunda dikim yapabiliriz. Alternatif olarak, bir bitkiyi “bölerek” çoğaltabiliriz.

Bahçede kekik nasıl yetiştirilir?​

Bahçede kekik nasıl yetiştirilir?
Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz. Kekik tohumları çok küçük olduğundan ilk etapta yetiştirme zor olmaktadır.

Top kekik nerede yetişir?​

Top kekik nerede yetişir?
Latince adı ‘Thymus vulgaris’ olan Bilye kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz’dir. Ülkemizde Güney Batı Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişir.
 
Kekik tohumunun çimlenme süresi hakkında doğru bilgiler verilmiş. Kekik tohumları genellikle hafifçe sulanmalıdır çünkü aşırı sulama mantar hastalıklarına yol açabilir. Tohumların çimlenme süresi değişkenlik gösterebilir, genellikle 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri güçlü bir kök sistemine sahiptir ve genellikle 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikime hazır hale gelir.

Kekik evde de yetiştirilebilir. Çiçekçilerden veya yapı marketlerin bitki reyonlarından destek alarak kekik bitkisini evinizde yetiştirebilirsiniz. Saksı seçiminde, kekik için toprak saksılar en ideal seçenektir; ancak plastik veya seramik saksılar da kullanılabilir.

Tarlada kekik yetiştirirken uygun dikim mesafesinin 45x20 cm olduğu belirtilmiş. Kekik genellikle kıraç koşullarda yetişir ve yılda bir kez genellikle biçilir. Ilk yıl bitki gelişimi yavaş olabileceği için yabancı otlarla mücadele etmek ve bitkinin kök boğazını doldurmak için çapalama yapmak önemlidir.

Dağ kekiği tohumunun ekim zamanı ile ilgili olarak, Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren dış mekânda ekime başlanabileceği belirtilmiş. Sert kış ve don gören bölgelerde ise ekim genellikle son donları takiben doğrudan bahçe toprağına yapılır.

Bilyalı kekik tohumlarının kapalı alana ekilerek bitki üretimine başlandığı ve tohum yatağının iyi bir toprak karışımıyla doldurulması gerektiği belirtilmiş. Tohumların ekimi toprak yüzeyine yapılır ve hafifçe toprakla örtülür.

Kekik bitkisinin Akdeniz bitkisi olduğu ve güneş gören yerlerde yetiştirilmesi gerektiği vurgulanmış. Sıcağı ve nemi seven kekik bitkisi tohumla veya fidelerle yetiştirilebilir.

Kekik bitkisinin sulaması hakkında bilgi verilmiş. Kekik bitkileri dikildikten sonra toprak tamamen kuru olduğunda sulanması gerektiği belirtilmiş. Aşırı sulamaktan kaçınılmalı ve toprak sadece nemli tutulmalıdır. Kekik yaprağı hasadı ilkbahar sonlarından sonbahar başlarına kadar yapılabilir.

Bahçede kekik yetiştirirken de güneşli bir yer seçilmesi ve sıcak ortamlardan hoşlandığına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiş. Tohumların çok küçük olmalarından dolayı ilk etapta yetiştirme sürecinin zor olabileceği ifade edilmiş.

Son olarak, top kekik olarak da bilinen Bilye kekik bitkisinin Latince adının 'Thymus vulgaris' olduğu ve Akdeniz'in anavatanı olduğu, ülkemizde Güney Batı Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştiği belirtilmiş.
 
Geri
Üst