AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır - Kekiğin Faydaları Nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kekik Çayı Nasıl Yapılır - Kekiğin Faydaları Nelerdir

Latince ismi Thymus serpyllum L. olan kekik ballıbabagiller familyasından akdenize özgü bir bitkidir. Kekik bitkisiyle ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin mikrop öldürücü etkisini göstermiştir. Ülkemizde Thymus, Thymbra, Origanum, Sideritis, Saturaje, Salvia cins kekikler yetişmektedir.

Kekiğin yaprak ve çiçeklerinde timol, simol, karkavoldan oluşan yüksek oranda uçucu yağ, saponin, fenolik bileşikler yer alır.

Antioksidan, antikanserojen, antidiyabetik ve antikolestremik etkinliği vardır.

Kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmaları öldürücü etkisi vardır.

Kekik Çayı Faydaları
Kekik çayının sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır, mide sorunlarına iyi gelir, iştah açar. Adet kanamalarını dengeler ve kramplı adet ağrılarında rahatlatıcı etkisi kekik çayının faydaları arasındadır.

Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara olarak kullanılır.

Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 çay kaşığı kekik bir bardak kaynar suyla haşlanır ve 8 dakika demlenir. Günde 2 veya 3 bardak kekik çayı, aç karnına ya da öğün aralarında, soğutulmadan yudumlanarak içilir.

Yeni mahsül ve dalında kurutulmuş demet biçiminde olanlar alınmalıdır. Renginin canlı, kokusunun keskin olmasına dikkat edilmelidir.

Kekik çayı hazırlanırken kekik kaynatılmamalıdır. Aksi takdirde içindeki en önemli etken madde olan Thymolun kaybı meydana gelir.

Düşüğe yol açabileceği için hamile kadınların içmemesi gerekir.

Kara kekik, dağ kekiği, bilyal kekik, beyaz kekik, toka kekiği, sivri kekik ülkemizde yetişen kekik çeşitleri arasındadır.

Alıntı
 
Geri
Üst