AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kekemelik ne zaman ortaya cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.189
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kekemelik ne zaman ortaya çıkar?​

Kekemelik ne zaman ortaya çıkar? Kekemelik her yaştan çocuk ya da yetişkinde ortaya çıkabilir. En sık 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Çünkü bu yaşlar dil becerilerinin en yoğun gelişim gösterdiği dönemdir.

Kekemelik ne zaman geçer?​

Kekemeliğin Genel Özellikleri Genellikle çocuklukta başlar. 3,5 yaşından önce. Erken dönem kekemeliğin zaman içerisinde çocuk tarafından kendiliğinden kontrol altına alınabildiği gözlenmiş ve bu tip konuşma sorunu olan çocuklardan u’inin 5-6 yaş civarında kekemelikten kurtuldukları ortaya konmuştur.
Kekemelik için nereye başvurulur?​
Kekemelik ile ilgili hangi doktora gidilmeli sorusunun yanıtı, öncelikle bir çocuk hastalıkları uzmanının görmesi ve onun uygun görmesi durumunda çocuk psikoloğu ve gerekirse çocuk psikiyatri kliniğine gitmesi uygun olacaktır.

Kekemelik psikolojik mi nörolojik mi?​

Kekemelik psikolojik mi nörolojik mi?
Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir. Psikolojik faktörler sadece hali hazırda zaten başlayacak olan kekemeliği tetiklemektedir. O psikolojik etken olmasa, başka bir sebepten dolayı kekemeliğin başlaması olasıdır.

Kekeme olduğumu nasıl anlarım?​

Kekeme olduğumu nasıl anlarım?
Konuşması beklenilen zamanlarda konuşmaktan kaçınma, söylemek istediğini unutmuş gibi davranma, konuşurken ağzını kapatma, öksürme ve esneme hareketleri yapma… Tüm bunlar çocuğunuzda kekemelik olduğunun göstergesi olabilir.

Sonradan oluşan kekemelik neden olur?​

Baskı ve stres altında kalmaları, onlardan büyük beklentilerin olması, titiz ve kontrolcü bir çevrede yetişmesi nedeniyle kekemelik ortaya çıkabilir. Genelde kekemeliği başlatan korku ve strestir. Kekemeliğe yol açan en önemli nedenlerden biri de yaşanan travmalardır.

Sonradan olan kekemelik geçer mi?​

Yetişkinlerde kekemelik, klinik ortamda sık karşılaştığımız konuşma sorunları arasındadır. Genellikle kekemelik, dil gelişiminin en hızlı olduğu dönem olan 2-5 yaş aralığında ortaya çıkar ve çocukların büyük bir kısmında kendiliğinden geçerken, bir kısmında ise yetişkinlik döneminde devam eder.
Kekemelik için hangi sure okunur?​
İkra (Alak) Suresi de kekemelik de okunabilecek dualardan biridir. Taha Suresinin 27. ayeti kekemelik için okunması gereken dualardan bir tanesidir. Bu sure 7 gün boyunca 21 kere okunmalıdır.

Kekelemeden konuşmak için ne yapmalı?​

Kekelemeden konuşmak için ne yapmalı?
kekemeliği hakkında açıkça konuşun. Rol yapmaktan kaçının. Yavaş ve doğal bir biçimde konuşun ve onu konuşması için zorlamayın. Telefonla konuşmakta daha fazla zorlandıkları için, ard arda sorular sormaktan kaçının ve cümlelerini tamamlamalarını bekleyin.

Nörolojik kekemelik nasıl anlaşılır?​

Nörolojik kekemelik nasıl anlaşılır?
Bu konuşma davranışlarına ek olarak, hafif kekemeliği olançocuklar, konuşma bozukluklarına tepki belirtileri gösterebilirler. Örneğin, gözlerini kırpabilir veya kapatabilir, yanlara bakabilir veya kekelerken ağızlarını gerginleşebilir.

Psikolojik kekemelik nasıl geçer?​

Doğal akışı sırasında stres geçince kekemelik ortadan kalkabilir. O yüzden bütün çocuklara kekemelikte tedavi vermiyoruz. Tedavi vereceğimiz olgularında farklı farklı tedavi yöntemleri var. Kekemelerin en çok fayda gördükleri tedavi yöntemi de konuşma terapisidir.

Bir insan neden kekeme olur?​

Ailede kekemelik öyküsünün bulunması, beynin dil ve konuşma ile ilgili bölümündeki kalıtsal bir anormallik, çocukluk döneminde yaşanan psikolojik travma, inme gibi nedenlerden kaynaklanan beyin yaralanmaları da nörojenik kekemeliğe neden olabilir.
Kekemelik nasıl başlar?​
Erken dönem kekemelik, dil ve konuşma gelişimin başladığı aşamalarda ağırlıklı olarak da 3 yaş civarında dilin cümle kurma aşamasında ortaya çıkan bir durumdur ve zamanla kimi çocuklarda kendiliğinden geçebilir.

Sonradan oluşan kekemelik nasıl geçer?​

Sonradan oluşan kekemelik nasıl geçer?
Kekemelik Nasıl Tedavi Edilir? Kekemeliğin günümüzde kesin bir tedavisi bulunmasa da, konuşma akıcılığını arttırma amaçlı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Terapist, kişinin yaşına, akıcılık hatalarının sıklığı ve şekline göre terapi yöntemine karar verecektir.

Yetişkinlerde sonradan kekemelik neden olur?​

Yetişkinlerde sonradan kekemelik neden olur?
Özellikle anksiyete yetişkinlerde takılmalarda ciddi artışlara neden olmaktadır. Bu yüzden yetişkinlerde kekemelik tedavisinde psikolojik yönüyle de ilgilenerek davranışçı hedefler belirlemek gerekiyor. Biriken olumsuz yaşanmışlıklar kişilerde kaçınma davranışına neden olabiliyor.
 
Kekemelik genellikle çocukluk döneminde başlar ve buna ek olarak her yaştan çocuk veya yetişkinde ortaya çıkabilir. En sık 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görülmesinin nedeni, dil becerilerinin bu dönemde yoğun bir şekilde gelişim göstermesidir. Kekemelik genellikle çocuklarda başlar ve 3.5 yaşından önce başlayan erken dönem kekemelik, zaman içinde çocuklar tarafından kendiliğinden kontrol altına alınabilir. Bazı çocuklar 5-6 yaş civarında kekemelikten kurtulurken, bazıları için yetişkinlik döneminde devam edebilir.

Kekemeliğin nedenleri hakkında tam bir açıklama olmamakla birlikte, genetik ve nörolojik faktörlerle ilişkilendirilebilir. Ancak kekemelik genellikle psikolojik değil, genetik veya nörolojik nedenlere bağlanır. Psikolojik faktörler genellikle zaten var olan kekemeliği tetikleyebilir. Kekemelikte psikolojik etkenlerin bir rol oynaması mümkün olsa da, kekemelik genellikle nörolojik veya genetik kökenli olabilir.

Kekemelik belirtileri arasında konuşması beklenen durumlarda konuşmaktan kaçınma, söylemek istediğini unutmuş gibi davranma, konuşurken ağzı kapatma, öksürme ve esneme gibi davranışlar gösterme yer alabilir. Çocuğunuzda bu tür belirtiler fark ederseniz, kekemelik olabileceğini düşünebilirsiniz.

Sonradan oluşan kekemelik genellikle baskı, stres altında kalma, büyük beklentilerin olması gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle korku ve stres kaynaklı olup, yaşanan travmalar da kekemeliğe neden olabilir. Yetişkinlerde sonradan oluşan kekemelikle başa çıkmak için psikolojik destek ve terapi yöntemleri önerilebilir.

Kekemeliğin tedavisi için konuşma terapisi genellikle en etkili yöntem olarak kabul edilir. Terapist, kişinin yaşına, kekemelik hatalarının sıklığı ve şekline göre uygun terapi yöntemini belirleyerek konuşma akıcılığını artırmaya çalışır. Sonuç olarak, kekemelik tedavisi kişinin durumuna göre farklılık gösterebilir ve uzman desteği önemlidir.
 
Geri
Üst