AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kek hamuru biraz civik olursa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kek hamuru biraz cıvık olursa ne olur?​

Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.

Keki kabartmak için ne yapmalıyız?​

“Kek nasıl kabarır” diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu… Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Kek pişince fırından hemen çıkar mı?​
Kek pişince hemen fırından çıkarmamalı, fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir. Fırından çıkarınca kalıbı ters çevirip üzerine ıslak bez konularak 5-10 dakika bekletilirse kek kalıptan kolay çıkar.

Kekin unu fazla olursa ne olur?​

Kekin unu fazla olursa ne olur?
Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.

Kekin içi cıvık olursa ne yapılır?​

Kekin içi cıvık olursa ne yapılır?
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.

Kek neden çöker?​

Gereğinden fazla koyduğunuz kabartma tozları ya da farklı kabartıcı maddeler kekinizin birden bire kabarıp, fırından aldığınız gibi de sönmesine neden olabilir. O yüzden elinizden geldiğince tariflere bağlı kalmaya özen gösterin. Bazı kek tarifleri de doğası gereği hacmi küçülen kek tariflerinden oluyor.

Kek kabarmıyor neden?​

Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Içi pişmemiş keke ne yapılır?​

Kek piştikten sonra fırında kalmalı mı?​

Kek piştikten sonra fırında kalmalı mı?
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.

Kek piştikten kaç dakika sonra kalıptan çıkarılır?​

Kek piştikten kaç dakika sonra kalıptan çıkarılır?
Soğumaya bıraktığınız kek kalıbını 10 dakika sonra kenarlarına hafif bıçak sokarak hava almasını sağlamalısınız. Fakat burada çok dikkatli olun. Bıçakla kek kalıbının içine hava girmesini sağladığınız zaman artık her şey hazırdır. Keki ters çevirip kalıptan kolayca çıktığını görebilirsiniz.

Kekin içi Pişmezse ne yapmalı?​

 
Kekin içi pişmezse yapabileceğiniz birkaç adım bulunmaktadır:

1. **Daha Uzun Süre Pişirme:** Eğer kekiniz piştiği halde içi hala pişmemişse, fırını kısık ateşe getirerek biraz daha uzun süre pişirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken kekinizin üstünün yanmamasına dikkat etmelisiniz.

2. **Fırında Dinlendirme:** Pişmiş olan keki fırında bekletmek de iç kısmının pişmesine yardımcı olabilir. Fırını kapatın ama keki fırında bir süre daha bekletin. Bu şekilde iç kısım daha fazla pişecektir.

3. **Keserek Kontrol Etme:** Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan veya bıçak yardımıyla kekin ortasına batırarak çıkarın. Eğer kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir, eğer nemli veya hamurumsu çıkıyorsa hala pişmemiş demektir.

4. **Fırının Sadece Altını Açma:** Eğer kekinizin üstü fazla piştiyse, fırının sadece altını açıp kekinizi daha uzun süre alt kısımda pişirmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede üst kısım yanmadan iç kısım da pişebilir.

Bu adımları deneyerek, kekinizin iç kısmının tamamen pişmesini sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
 
Geri
Üst