AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kefir Nedir,Yararları ve Zararları Nelerdir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
KEFİR NEDİR?
Kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayranı anımsatan, ekşimsi bir içecektir Faydaları saymakla bitmeyen kefirin en önemli özelliği, bağışıklık sistemini kuvvetlemesidir Kefirin içinde bulunan probiyotik maddeler sayesinde sağlığımız için oldukça yararlıdır
Kefir Orta Asya’da ve Kuzey Kafkasya’da tüketilen probiyotik süt ürünü bir içecektir O bölgede yaşayan insanların sağlıklıve uzun ömürlü olmalarının nedeni kefir olarak gösterilmektedir Gençlik iksiri olarak da adlandırılmıştır Kefirin içerisinde bulunan faydalı bakterilerin başta bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi vücütta çok önemli işlevi vardır Probiyotik madde miktarı sütte ve yoğurtta az iken kefirde bu probiyotik bakteri miktarının çok fazla olduğu bulunmuştur Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kefir içerisinde yüksek derecede B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, folik asit, enzimler ve probiyotik bulundurur
Peki probiyotik nedir?
Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterileri artırıp, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar Probiyotikler sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını mikroorganizmalar, probiyotik gıdalar ise, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan bu canlı mikroorganizmaları içeren gıdalar olarak tanımlanır
KEFİRİN YARARLARI:
Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir
Sindirimi kolaylaştırır
Bağırsaklar temizler
Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderir
Sedef ve egzama tedavilerinde kullanılır
Vücut direncini artırır Enerji verir
Kilo vermeye katkı sağlar
Şişkinliği azaltır
İshale iyi gelir
Migrene iyi gelir
Stresi azaltır
Yağ asidi seviyesini düşürür
(adsbygoogle windowadsbygoogle || )push({});
KEFİRİN ZARARLARI:
Kefir çok ve yanlış kullanımından dolayı bazı sorunlara neden olabilir Bilinçli ve düzenli kullanılması gerekir
Aşırı kefir tüketimi mide kramplarına neden olabilir
Günde bir bardaktan fazlası kilo alımına neden olur
Şeker hastalarının tüketmemesi gerekir
Hamileler ve emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir
KEFİR NASIL YAPILIR?
Kefir yapımı gerçek anlamda meşakkatlı bir iştir Eğer evde kendiniz yapıyorsanız ilk denemede başarılı olamamanız gayet doğal
İlk olarak tercihen çiğ süt kullanmamız gerek Kutu süt olmamasına önem vermeliyiz Eğer çiğ süt bulamazsanız günlük sütleri tercih edebilirsiniz Sütü oda sıcaklığında bir müddet bekletiyoruz
Oda sıcaklığında bekleyen süte tahta kaşık yardımıyla kefir mayalarını koyuyoruz(1 lt süte 30 g kefir mayası)Tahta kaşık ile karıştırdıktan sonra kabın üzerini temiz bir bezle kapatıyoruz 2025 derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü beklemeye alın 2 gün sonra kıvamın yoğunlaştığını göreceksiniz
Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç veya temiz bir bezden geçirerek kefir elde edebilirisiniz( Elde ettiğiniz kefiri buzdolabında 2 gün muhafaza edebilirsiniz Sonrasında kefşr bozulmaya yüz tutuyor)
Marketten almak yerine evinizde kendiniz yapmanız daha mantıklı Ha illa ben yapamam derseniz meyveli olanlarından ziyade sade kefirleri tercih etmenizi öneririm
 
Geri
Üst