SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Halk arasında ‘uzun yaşama iksiri’ olarak adlandırılan kefirin yararları saymakla bitmiyor Zeka gelişiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormon dengesini sağlamaktan kemik ve kas gelişimine kadar birçok faydası bulunuyor Bu mucizevi besini çocuklara sevdirmenin yollarını Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof Dr Mahmut Çivilibal, anlattı:
Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sıkça tüketilen ‘uzun yaşama iksiri’ olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri yok etmeye ve yararlı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren mucizevi bir besindir
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar benzeri canlı organizma içeren kefir granülleri eklenerek elde edilir Eğer uygun koşullarda saklanırsa yıllarca aktivitelerini korurlar Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir Kefir tanelerinin boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyazsarı arası renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
KALSİYUM, FOSFOR VE MAGNEZYUM DEPOSU
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir Ayrıca harika bir biyotin kaynağıdır Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelir Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız fayda sağladığı bilinmektedir Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir
KEFİRİ YEMEKLERİN İÇİNE SAKLAYIN
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir çay bardağıdır İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt tüketiyorsa o kadar kefir tüketebilir Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi
Kefirin sağlığa faydaları;
Bebeklikten ergenliğe kadar; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
İştah açar ve beslenmeye güçlü destek olur
İshale ve kabızlığa iyi gelir, kansızlığı önler
Görme yeteneğini güçlendirir
Yaraların hızla iyileşmesini sağlar
Zeka gelişimine önemli katkı sağlar
Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur
Büyümeyi hızlandırır, boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur
Hormon dengesini sağlar, ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar
Kefirli Sütlaç
Sütü biraz azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz
Malzemeler:
750 ml süt
2 su bardağı kefir
1 su bardağı şeker
Küçük bir limonun kabuğu
12 su bardağı pirinç
12 paket vanilya
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonra kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip iyice karıştırılır Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir
Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sıkça tüketilen ‘uzun yaşama iksiri’ olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri yok etmeye ve yararlı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren mucizevi bir besindir
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar benzeri canlı organizma içeren kefir granülleri eklenerek elde edilir Eğer uygun koşullarda saklanırsa yıllarca aktivitelerini korurlar Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir Kefir tanelerinin boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyazsarı arası renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
KALSİYUM, FOSFOR VE MAGNEZYUM DEPOSU
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir Ayrıca harika bir biyotin kaynağıdır Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelir Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız fayda sağladığı bilinmektedir Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir
KEFİRİ YEMEKLERİN İÇİNE SAKLAYIN
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir çay bardağıdır İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt tüketiyorsa o kadar kefir tüketebilir Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi
Kefirin sağlığa faydaları;
Bebeklikten ergenliğe kadar; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
İştah açar ve beslenmeye güçlü destek olur
İshale ve kabızlığa iyi gelir, kansızlığı önler
Görme yeteneğini güçlendirir
Yaraların hızla iyileşmesini sağlar
Zeka gelişimine önemli katkı sağlar
Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur
Büyümeyi hızlandırır, boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur
Hormon dengesini sağlar, ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar
Kefirli Sütlaç
Sütü biraz azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz
Malzemeler:
750 ml süt
2 su bardağı kefir
1 su bardağı şeker
Küçük bir limonun kabuğu
12 su bardağı pirinç
12 paket vanilya
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonra kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip iyice karıştırılır Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir