AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kedi kopek hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kedi köpek hastalığı nedir?​

Hamilelikleri sırasında da kedi ya da köpek beslenen evlere pek uğramazlar. Kedilerden bulaştığı inancı yaygın olan bu hastalığın adı toksoplazmozis’dir. Gerçekçi olmak gerekirse insanlara bulaşan toksoplazma enfeksiyonlarında kediler en az suçlanması gereken faktördür.

Toksoplazma Retiniti nedir?​

Toxoplasma Üveiti; Gözün retina ve koroid tabakalarında görülen en sık enfeksiyon kaynaklı iltihap nedenidir. Bu enfeksiyon nedenine Toxoplasma Gondi adı verilir. Bu tek hücreli bir parazitik canlı, hücre içinde yaşayabilmektedir. Kediler kesin konak, insan gibi bazı memeliler, kuşlar ve bazı sürüngenler ara konaktır.

Toksoplazma yani gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde meydana gelir ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma her ne kadar hayvanlarda ürese de, insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşididir.
Toksoplazma IgM pozitif ne demek?
Gebelik sırasında ilk üç ay içerisinde Toxoplasma IgM ve IgG denilen testlere bakılır. IgM aktif yani şu anda var olan bir enfeksiyonu IgG de daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. . Toxoplasma IgM (-) ,IgG (+) ise hastada aktif bir enfeksiyon yoktur daha önceden bu enfeksiyonu geçirmiştir.
Gebelikte toksoplazma nedir?
Toksoplazmozis, Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen, gebelik döneminde vücuda alınan T.gondii parazitinin neden olduğu enfeksiyon sonucunda fetüsta ve yenidoğanda şiddetli sağlık sorunlarına ve bebek kayıplarına neden olabilmektedir.

İnsanlarda görülen kedi hastalığı nedir?​

Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae adlı bakteriyel enfeksiyöz etkenin yol açtığı iyi huylu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla kedi tırmığı ya da ısırığına maruz kalan ufak çocuklarda gözlenmektedir. Henri Parinaud tarafından 1899 yılında ilk olarak tanımlandı.

Kediden enfeksiyon kapılır mı?​

Tuvalet alışkanlığı olmayan kediler, dışkı yoluyla insanlara hastalık bulaştırır. Bu nedenle kedilere temizlik alışkanlığı kazandırılmalıdır ve kedi aşıları yapılmalıdır. Yedikleri yiyeceklerden dolayı hastalanan bir kedi, tırmalama yoluyla insanlara bu hastalık mikrobunu bulaştırabilir.
Anti toksoplazma IgM değeri kaç olmalı?
Toksoplazma IgM için; kesim indeksi ≥0,600 olan değerler pozitif, =0,500 ile <0,599 arası değerler sınır değer ve ≤0,499 olanlar negatif kabul edildi. Toksoplazma IgG için; ≥3.0 IU/ mL olan değerler pozitif, 1,60 ile <3. IU/mL arası değerler sınır değer ve ≤1,60 IU/mL olanlar negatif kabul edildi.
Toksoplazma tanısı nasıl konur?
Toksoplazmozis, genellikle hastanın serum numunesindeki toksoplazma antijenlerine spesifik IgM ve IgG antikorları gösterilerek teşhis edilir. Ticari olarak temin edilebilen testlerin çoğu, T. gondii doğal antijenlerini kullanır.

Toksoplazma bebeğe geçerse ne olur?​

Toksoplazma adı verilen bu parazit, gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun seyrinde bebeğe bulaşabilir. Bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe neden olabileceği gibi göz, beyin gibi organlarda hasara yol açabilir ve/veya bebekte gelişme geriliği oluşturabilir.

Ev kedisinden insana hastalık bulaşır mı?​

Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor. Amerikan Kedi Bakıcıları Derneği’nin yayımladığı bir raporda kedilerin taşıyabileceği 36 zoonotik hastalık yer alıyor.
Ev kedisinden enfeksiyon kapılır mı?
 
Geri
Üst