AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kedi glokom nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.445
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kedi glokom nedir?​

Kedilerde glokom, siliyer cisim tarafından üretilen göz sıvısının normal şekilde drene edilemediği durumda gündeme gelir. Göz sıvısı üretilmeye devam edilir ancak aynı oranda drene edilemezse zaman içerisinde göz sıvısı birikir ve göz içi basınç dengesi bozulur.

Kedinin tek gözü neden kızarır?​

Konjonktivit (Pembe Göz / Pink eye) Kedilerde göz kızarıklığı, akıntı ve şaşılık durumu da bu sağlık sorunun belirtileri arasında yer alır. Kediler göz enfeksiyonlarını genellikle birbirlerinden alırlar. Bu sorun kedi herpes virüsü (FHV), mycoplasma veya chlamydia adlı bakterilerden kaynaklı ortaya çıkabilir.
Kedi gözü neden şişer?​
Konjunktivit: Gözün iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan konjuktivit, gözün üzerini tamamen kapatan şeffaf bir doku gibi gözükür. Göz şişmesi, gözde akıntı ve kaşıntı tespit ediyorsanız kediniz bu hastalığa yakalanmış olabilir.

Kedilerde glokom nasıl tedavi edilir?​

Kedilerde glokom nasıl tedavi edilir?
Şiddetli glokom vakalarında ve tıbbi tedaviye iyi yanıt vermeyenlerde ameliyat önerilebilir. Cerrahi tedavi, sulu salgı drenajını düzeltmek için bir lazer kullanımını içerir. Körlük veya bazı ciddi hastalık durumlarında, veterineriniz kedinizin gözünün tamamen çıkarılmasını önerebilir.

Kedinin gözü kızardı ne yapmalıyım?​

Kedinin gözü kızardı ne yapmalıyım?
– bir pamuğa ılık çay damlatıp kedinin kapanmış gözünü fazla bastırmadan silin. çay antiseptik olduğundan çapaklı göz kapaklarını güzelce dezenfekte ediyor. hiç çay yoksa ılık su da olur tabii. – ılık çayın etkisiyle yumuşayarak açılan göze, eczaneden aldığınız göz damlasını damlatın.

Kedinin göz kızarması ne iyi gelir?​

Gözün iç kısmı şişmiş ve/veya kızarmış görünebilir ve gözlerin biri veya her ikisi de etkilenebilir. Üst solunum yolu hastalığının hapşırma veya burun akıntısı gibi başka belirtileri de görülebilir. Tedavi: Tipik olarak konjonktivit, damla veya merhem formunda topikal antibiyotiklerle tedavi edilir.

Kedimin gözü şişti ne iyi gelir?​

Kediler neden katarakt olur?​
Kedilerde kataraktın en yaygın nedenlerinden biri de üveit olarak tanımlanan göz içindeki iltihaplanmadır. Üveit, bağışıklık sisteminin göz merceğini yabancı bir cisim olarak algılamasına neden olarak katarakt oluşumuna katkıda bulunabilmektedir.

Glokom hastalığı belirtileri nelerdir?​

Glokom hastalığı belirtileri nelerdir?
Glokom belirtileri nelerdir?
- Genellikle belirti vermez,
- Göz ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Gözlerde dolgunluk hissi,
- Görme bulanıklığı,
- Işıkların etrafında haleler görmek,
- Buğulu görme,
- Puslu görme.

Kedinin gözü neden kırmızı olur?​

Kedinin gözü neden kırmızı olur?
Kediler karanlıktan pek fazla etkilenmezler,onların gözlerinde var olan ışık fenerleridir.Tapetum licidum tabakasındaki yansıtıcı hücreler sayesinde kedilerin gözlerinde ışık oluşur. Bu parlama kırmızı tonlarına dönüşür. Ve karanlığı aydınlatan bir mucizedir. Bu nedenle kediler yönlerini asla kaybetmezler.
 
Kedilerde glokom, göz içindeki sıvının normal şekilde drenajının yapılamadığı durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz içinde biriken sıvı, göz içi basıncının artmasına ve zamanla görme sinirlerine zarar vererek körlüğe neden olabilir. Glokom genellikle belirti vermez ve ilerlediğinde göz ağrısı, baş ağrısı, görme bulanıklığı, ışıkların etrafında haleler görme gibi şikayetlere yol açabilir.

Kedinin tek gözünde kızarıklık, akıntı ve şaşılık gibi belirtiler varsa, konjonktivit adı verilen göz enfeksiyonu olabilir. Bu durum genellikle kedi herpes virüsü (FHV), mycoplasma veya chlamydia gibi bakterilerden kaynaklanabilir. Kediler arasında yayılabilen bu enfeksiyon tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Göz şişmesi genellikle konjonktivit adı verilen göz iltihabından kaynaklanır. Bu durumda göz yüzeyini kaplayan şeffaf doku iltihaplanır ve gözün şişmesine neden olabilir. Gözde akıntı, kaşıntı ve genel rahatsızlık hissi varsa, kedinizin konjonktivitten muzdarip olabileceği düşünülebilir.

Kedilerde glokomun tedavisi genellikle tıbbi yöntemlerle başlar. Şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavi genellikle sulu salgı drenajını düzelten bir lazer kullanımını içerir. Bazı durumlarda, kedinin körlüğü veya ciddi hastalık durumlarında veterineriniz gözün tamamen çıkarılmasını önerebilir.

Kedinizin gözü kızardığında yapabileceğiniz bazı önlemler arasında, ılık çay damlatılmış bir pamukla gözleri silmek ve göz damlası kullanmak bulunabilir. Çayın antiseptik özelliği çapaklı göz kapaklarını temizleyebilir. Ancak eğer gözdeki kızarıklık ve şişlik devam ederse veteriner hekime danışmanız önemlidir.

Kedilerde göz kızarmasının tedavisi genellikle konjonktivit için topikal antibiyotiklerle yapılır. Göz içindeki şişlik ve kızarıklık için veterinerinizin önerdiği göz damlalarını kullanmak ve enfeksiyonun kontrol altına alınması önemlidir.

Kedilerde katarakt genellikle göz içindeki iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Üveit adı verilen iltihaplanma, bağışıklık sisteminin göz merceğini yabancı bir cisim olarak algılamasına neden olabilir. Bu durum katarakt oluşumuna yol açabilir.

Glokom hastalığının belirtileri genellikle belirti vermez ancak ilerleyen vakalarda göz ağrısı, baş ağrısı, görme bulanıklığı, ışıkların etrafında haleler görme, buğulu veya puslu görme gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında veteriner hekime danışmak önemlidir.

Kedilerde göz kızarmasının nedenleri arasında karanlıkta gözlerindeki ışığın yansımasıyla kırmızı tonların oluşması yer alır. Kedilerin gözlerinde bulunan Tapetum licidum tabakası sayesinde ışık feneri etkisi yaratır ve bu da kırmızı tonlarının gözlenebilmesine neden olur. Bu yapı kedilerin karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar ve doğal bir koruyucu mekanizmadır.
 
Geri
Üst