Kebair

zeberus

Yeni Üye
5192 Ebu Bekre radıyallahu anh anlatıyor: Resülullah aleyhissalâtu vesselâm: Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi?buyurmuş ve bunu üç defa her yerde etmişlerdi Biz: Evet!deyince:

Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!buyurdular Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup:

Haberiniz olsun! Yalan laf, yalan şahidlik!dedi ve bunu böylece her yerde etti ancak, Keşke kesse artık!temennisinde bulunduk

Buhâri, Şehâdât 10, Edeb 6, İsti'zân 35, İstitâbe 1; Müslim, İmân 143, (87); Tirmizi, Şehâdât 3, (2302)

5193 Ubeyd İbnu Umeyr babası radıyallahu anh'tan anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir adam kebâirden sormuştu, şöyle cevap verdiler:

Onlar dokuzdur!buyurdular ve saydılar: Şirk, sihir, insan öldürmek, faiz yemek yemek, yetim malı yemek, savaştan firar etmek, namuslu kadınlara iftirada bulunmak, anne ve babaya haksızlık, kıbleniz olan Beytu'lHaram (da masiyet işlemey)i sağlığınız ya da ölümünüzde helal addetmek

Ebu Dâvud, Vesâya 10, (2875); Nesâi, Tahrim 3, (7, 89)

5194 İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: Dedim oysa: Ey Allah'ın Resûlü! Allah nezdinde en büyük günah hangisidir?

Seni yaratmış olan Allah'a benzer koşmandır!buyurdular

Sonradan hangisidir?dedim

Seninle birlikte gıda diye, evladını öldürmendir!buyurdular Ben yeniden:

Daha Sonra hangisidir?dedim

Komşunun helalliği ile zina etmendir!buyurdular

Buhâri, Tefsir, Bakara 3, Furkân 3, Edeb 20, Muhâribin 20, Diyât 1, Tevhid 40, 46; Müslim, İman 141, (3181, 3182), Tefsir, Furkân; Nesâi, Tahrim 4, (7, 89, 90); Ebu Dâvud, Talâk 50, (2310)

5195 İbnu Amr İbni'IBirli radıyallahu anhüma anlatıyor: Resulûllah aleyhissalâtu vesselâm:

Kişinin anne ve babasına sövmesi büyük günahlardandır!buyurmuşlardı Orada bulunanlar:

Hiç kişi anne ve babasına söver mi?dediler

Evet! Birey, bir başkasının babasına söver, o da babasına söver; annesine söver, o da bunun annesine söver!buyurdular

Buhâri, Edeb 4; Müslim, İmân 146, (90); Tirmizi, Birr 4, (1903); Ebu Dâvud, Edeb 129, (5141) *

Geri