AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

KDV ve OTV arasindaki fark nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

KDV ve ÖTV arasındaki fark nedir?​

kdv ödenmiş bir vergi olarak gider olarak vergiden düşülürken, ötv kanunen kabul edilmeyen giderler kapsamında vergi matrahından düşülmez. ötv ödeyen vatandaş * ödediğiyle kalır. bir mal veya hizmet için ödenen ötv, kdv matrahına ek bir unsurdur.

KDV nasıl ortaya çıktı?​

KDV nasıl ortaya çıktı?
Türkiye’ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.

ÖTV nasıl ortaya çıktı?​

ÖTV nasıl ortaya çıktı?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

ÖTV neyi kapsar?​

AB’nde ÖTV’nin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten daha çok sosyal yarar sağlamaktır. Bu sebeple Özel Tüketim Vergisi, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı ürünlere uygulanmaktadır. Motorlu taşıtlarda ise son tüketici adına Özel Tüketim Vergisi ödenmektedir.

Devlet neden ÖTV alınıyor?​

Devlet neden ÖTV alınıyor?
Ürün veya mallar üzerinden devlete kesilen bir vergi türüdür. Avrupa Birliği’ne uygun şekilde Türkiye’de de kanunlarla sınırları belirlenmiş olan ÖTV’nin uygulanma amacı zararlı mal ya da maddelere uygulanarak kullanımını azaltmanın amaçlanmasıdır. Bu nedenle sosyal faydayı gözetmektedir.

%50 ÖTV ne demek?​

%50 ÖTV ne demek?
ÖTV matrahı 130 bin TL’yi geçmeyen araçlar %45’lik vergi diliminde, 130 bin TL ile 210 bin TL arasında olan araçlar %50’lik vergi diliminde, 210 bin TL’den fazla olanlar ise %80’lik vergi diliminde yer almaktadır.
Türkiyede KDV uygulaması ne zaman başlamıştır?​
Ülkemizde de 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, o tarihten günümüze kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (KDVK) birçok maddeleri değiştirilmiştir.

KDV neden çıkarıldı?​

KDV neden çıkarıldı?
KDV mevzuatında gelişme Ekonomik, mali, sosyal ve siyasal gelişmeler nedeniyle veya uygulamadaki sorunları aşmak amacıyla çıkarılan 55 ayrı kanunla, KDV Kanunu’na hüküm eklenmiş ya da çıkarılmış veya değişiklik yapılmıştır.

ÖTV ilk hangi hükümet zamanında çıktı?​

ÖTV ilk hangi hükümet zamanında çıktı?
evet, ötv ecevit zamanında çıktı. ama bu demek değil ki, öncesinde bu konularda hiç vergi yoktu. ötv daha önceden çeşitli adlarda var olan vergilerin tek bir çatıda toplanmasıdır.

ÖTV kim çıkardı?​

Özel tüketim vergisi ile ilgili çalışmalar 1993 yılında başlamış, hazırlanan kanun tasarısı 1996 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu.

ÖTV muafiyeti neleri kapsıyor?​

ÖTV muafiyeti neleri kapsıyor?
ÖTV Muafiyetli Satışlar Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak araç satın alabilirler. ÖTV indirimden faydalanmak için ise engel oranı en az %40 olmalıdır. Raporda “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.

Özel tüketim vergisine tabi mallar nelerdir?​

Özel tüketim vergisine tabi mallar nelerdir?
İlgili maddelere göre, Özel Tüketim Vergisi kapsamında sayılan mal veya ürünler şöyledir; Lüks taşıtlar. Akaryakıt ve yağ türevli ürünler. Alkol-tütün-kürk vb.

Arabadan neden ÖTV alınır?​

Aracın fabrika çıkış fiyatı yani vergisiz ham fiyatının üzerinden öncelikle ÖTV hesaplanıyor. Bu hesaplama sonucu çıkan fiyat üzerinden de %18 sabit KDV hesaplanıyor. Dolayısıyla ödenen vergi miktarı katlanıyor. Eğer KDV miktarı da ham fiyat üzerinden hesaplansaydı daha düşük bir satış fiyatıyla karşılaşabilirdik.

ÖTV zammı neye geldi?​

ÖTV zammı neye geldi?
Otomobil, sigara, alkol ve cep telefonuna ÖTV zammı Buna göre, aralarında motorlu araçlar, alkollü içkiler ve tütün mamullerinin de olduğu bazı mallarda uygulanan ÖTV oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarları ve işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarında değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı.

%50 ÖTV indirimi ne demek?​

%50 ÖTV indirimi ne demek?
ÖTV matrahı 130 bin TL’yi geçmeyen araçlar %45’lik vergi diliminde, 130 bin TL ile 210 bin TL arasında olan araçlar %50’lik vergi diliminde, 210 bin TL’den fazla olanlar ise %80’lik vergi diliminde yer almaktadır. Daha geniş çaplı ÖTV hesaplama için diğer sayfalarımızı da ziyaret edebilirsiniz.
 
KDV ve ÖTV arasındaki farklar şu şekildedir:

1. **Giderlerde Farklılık**: KDV, ödenmiş vergiler arasında olup vergi matrahından düşülebilirken, ÖTV kabul edilmeyen giderler kapsamında olduğundan vergi matrahından düşülmez.

2. **Vergi Unsurları**: KDV, mal veya hizmetin değeri üzerinden alınan bir orana dayanırken, ÖTV belirli mal veya ürünlerin maktu veya oransal olarak vergilendirilmesine dayanır.

3. **Vergileme Noktası**: KDV genellikle mal veya hizmet alım-satımı üzerinden uygulanırken, ÖTV genellikle belirli mallara veya ürünlere uygulanır.

4. **Amaç ve Uygulama**: KDV'nin amacı genelde devlet gelirini artırmak iken, ÖTV'nin amaçları arasında lüks tüketimi azaltmak, çevreyi korumak ve sosyal fayda sağlamak gibi unsurlar bulunmaktadır.

5. **Uygulama Zamanı**: Türkiye'de KDV 1985 yılında yürürlüğe girmiştir, ÖTV ise 2002 yılında kabul edilmiştir.

6. **Muafiyetler**: KDV ve ÖTV için farklı muafiyet ve istisnalar söz konusudur. Örneğin, engelli kişilere yönelik ÖTV muafiyeti kapsamı mevcuttur.

ÖTV'nin Türkiye'de ilk olarak Ecevit döneminde çıktığı belirtilmiştir. ÖTV'nin amacı zararlı mal veya maddelere uygulanarak kullanımını azaltmaktır. Özel Tüketim Vergisi, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı ürünlere uygulanmaktadır.

ÖTV matrahı 130 bin TL'yi geçmeyen araçlar %45'lik vergi dilimindeyken, 130 bin TL ile 210 bin TL arasındaki araçlar %50'lik vergi diliminde bulunmaktadır. ÖTV indirimlerinin detaylı hesaplamaları için ilgili yasal düzenlemeler ve vergi mükellefiyetleri dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst