Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

KDV tevkifati kimlere uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.746
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

KDV tevkifatı kimlere uygulanır?​

KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

KDV tevkifatı neden yapılır?​

Faturada Tevkifat Nedir? Fatura içerisinde yer alan KDV tutarının belirli bir oranının alıcı tarafından ödenmesini sağlayan kesinti yöntemidir. Böylece devlete KDV tutarının bir kısmını satıcı öderken bir kısmını da alıcı ödemiş olur.

Köyler kaç kişiyle kurulur?​

Köyler kaç kişiyle kurulur?
Oyların sayımı sonucunda en çok oy alanlardan başlanarak nüfusu 1 000’e kadar olan köylerde ilk dört üye, nüfusu 1 001 ‘den 2 000’e kadar olan köylerde ilk beş üye ve nüfusu 2 000’den fazla olan köylerde ilk altı üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur.

Tevkifat hangi durumlarda uygulanır?​

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler
- Belirli yapım işleri ve bunlara ait mühendislik – mimarlık hizmetleri.
- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri.
- Özel güvenlik hizmetleri.
- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri.
- Yemek servisi.
- Danışmanlık ve denetim hizmetleri.

Belediyeler Tevkifattan muaf mı?​

Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) ayrımında yer almamaktadır. Bu itibarla belediyelerin Tebliğin yürürlüğe girdiği 01/5/2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır.

Vergi mükellefi olmayan kişilere tevkifatlı fatura kesilir mi?​

Vergi mükellefi olmayan kişilere tevkifatlı fatura kesilir mi?
ifadesine yer verilmiştir. Buna göre, yazınızda bahsi geçen inşaat işi ile ilgili yapı denetim hizmet faturası gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayan yapı sahibi adına düzenlendiğinden bu işlem nedeniyle hesaplanan KDV nin tevkifata tabi tutulmaması gerekmektedir.
KDV tevkifatı belirlenmiş alıcılar kimlerdir?​
BELİRLENMİŞ ALICILAR:
- • 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların.
- teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,
- • Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,
Belediyeler tevkifata tabi midir?​

Danişmanlik tevkifata tabi mi?​

Danişmanlik tevkifata tabi mi?
Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetlerde alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Tevkifatlı Faturada tevkifatı kim öder?​

KDV Tevkifatı, kanunda belirli malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oran kadar kesinti yapılır. Bu kesinti, satıcı yerine vergi sorumlusu sıfatıyla vergi dairesine beyan edilir ve ödenir.

Kimler tevkifatlı fatura keser 2022?​

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler Belirli yapım işleri ve bunlara ait mühendislik – mimarlık hizmetleri. Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri. Özel güvenlik hizmetleri. Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri.

Işçilik faturası Tevkifatli mi?​

Işçilik faturası Tevkifatli mi?
Değerli okurlar, bilindiği üzere işçilik hizmeti kullandırma bedeli açıklamalı faturalarda yüzde 90 tevkifat oranı uygulanmaktadır.

1000 TL altı tevkifat kesilir mi?​

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL’nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.

Kaç TL üzeri tevkifat uygulanır?​

Kapsam: 1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Aile konutu nasıl belirlenir?​

Aile konutu nasıl belirlenir?
(ii) Aile konutunun, eşlerin ortak kararı ve iradesi ile seçilmesi gerekmektedir. Konut seçiminin eşlerden biri tarafından yapılmasına ilişkin diğer eşin rıza göstermesi veya eşlerden biri tarafından seçilen konuta diğer eşin onay vermesi durumlarında aile konutunun ortak irade ile seçildiği kabul edilmektedir.
Aile konutu şerhi olan bir ev kiraya verilebilir mi?​
Aile konutu şerhi, eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konutu satma ya da kiraya vermesini engelliyor.
Kimlere KDV tevkifatı yapılmaz?​
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV’den müstesnadır.

Kiralik eve aile konutu şerhi nasıl konulur?​

Kiralik eve aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur? Eşlerden birinin nüfus müdürlüğünden yahut MERNİS’ten aldığı “yerleşim yeri (ikametgah) belgesi” ve “nüfus kayıt örneği” eşliğinde başvurması tapu siciline aile konutu şerhi koyulabilmesi için yeterli olacaktır.

Belirlenmiş alıcılar tevkifatlı fatura düzenler mi?​

a) Tebliğin (3.1.2./b) ayırımında sayılanların (belirlenmiş alıcılar), kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır.

Belirlenmiş alıcılar tevkifatlı fatura düzenleyebilir mi?​

Cevap :Hayır, fatura tevkifatlı düzenlenmeyecektir. Tebliğin 3.1.6 bölümüne göre belirlenmiş alıcı (3.1.2/b) olmaması kaydıyla, KDV mükellefiyeti bulunmayanların kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanması söz konusu olmayacaktır.

Kimler tevkifatlı fatura kesmek zorundadır?​

Kimler tevkifatlı fatura kesmek zorundadır?
 
KDV tevkifatı, belirli işlemler karşılığında KDV'nin alıcı tarafından belirli bir oranının ödenmesini sağlayan bir kesinti yöntemidir. KDV mükellefleri tarafından 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve diğer bütün hizmet ifalarında, söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından %5 veya %10 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.

Tevkifat, belirli yapım işleri, mühendislik-mimarlık hizmetleri, temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri, özel güvenlik hizmetleri, makine-teçhizat-bakım-hizmetleri, yemek servisi gibi hizmetlerde uygulanmaktadır. Bu hizmetler belirli analizler sonucu belirlenen alıcılara karşı ifa edildiğinde KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra danışmanlık, etüt, plan-proje, denetim gibi hizmetlerde de belirli alıcılara karşı %9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.

Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dahil) ise belirli bir tarihten itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır. Yani belediyeler artık tevkifat yapma zorunluluğuna sahip değildir.

Öte yandan, vergi mükellefi olmayan kişilere yapılan işlemlerde genellikle tevkifatlı fatura kesilmez. Ancak bazı özel durumlarda vergi mükellefi olmayan kişilere de tevkifatlı fatura kesilmesi gerekebilir.

Sonuç olarak, belirli yapım işleri, hizmetlerde ve belirli alıcılara karşı yapılan işlemlerde KDV tevkifatı uygulanmaktadır. Tevkifat, ticari ilişkilerde dikkatle takip edilmesi gereken önemli bir konudur.
 
Geri
Üst