AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

KDV iadesi kimler alabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.597
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

KDV iadesi kimler alabilir?​

KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesini, mal ve hizmet ihracatı yapan kurumlar ve kişiler alabilirler. Yapılan mal ya da hizmetlerin yurt dışı için yapılması durumunda kanuna uygun olarak gerçekleştirilmesi ise KDV iadesi alabilmelerine imkan sunar.
KDV İadesini Kimler Alabilir? Mal ve hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar KDViadesi alabilirler. Yapılan mal ya da hizmetlerin yurt dışı için olması halindekanuna uygun olarak gerçekleştirilmiş ise KDV iadesi alabilmeleri mümkün halegelir.

KDV nasıl geri alınır?​

Maliye Bakanlığı, bazı özel durumlarda vergi alacaklarını garanti altına almak için vergi mükelleflerine KDV kesintisi yapma hakkı vermiştir. Bu kişi ya da kurumlar, yapılan kesintinin miktarını, tüm gerekli dosya ve evrakları tamamlamaları halinde vergi dairesi üzerinden KDV iadesi talebinde bulunabilir.

Basit usul mükellef KDV iadesi alabilir mi?​

Basit usul mükellef KDV iadesi alabilir mi?
4842 sayılı Kanunla KDV Kanununun 17/4-a maddesi değiştirilerek, 1/7/2003 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna tutulmuştur.

Iade edilebilir KDV ne demek?​

KDV iadesi, vergiye tâbi olan mükellefler için devletin sunmuş olduğu bir istisnai durum ya da teşvik denebilir. Katma Değer Vergisi’nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsup, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını sağlar.

Basit usulde iade fatura nasıl işlenir?​

Gerçek Usulden Basit Usule geçildiğinde alınan malın iadesi, – Basit usule tabi mükellef bu fatura nedeniyle vergi dairesine KDV ödemeyecek, faturadaki tutarın tamamını hasılat olarak hesaplarına alacaklardır. – Satıcı ise bu bedel üzerinden iç yüzde yoluyla hesaplayacağı vergiyi indirim konusu yapacaktır.

Basit usulde KDV tevkifatı yapılır mı?​

Basit usulde KDV tevkifatı yapılır mı?
1)-Basit usulde vergiye tabi olan mükellefler 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun, 4842 sayılı Kanunla değişik 17/4-a maddesine göre, KDV den muaf olduklarından TEVKİFAT yapılmasına gerek yoktur.

Devreden KDV ne zaman kullanılır?​

Bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV hesaplanan KDV’den fazla olursa, indirilemeyen KDV bir sonraki dönemde indirilmek üzere devredilmektedir.
 
KDV iadesi, genellikle mal ve hizmet ihracatı yapan kurumlar ve kişiler tarafından alınabilir. Yapılan mal ya da hizmetlerin yurt dışına satılması durumunda ve işlem kanuna uygun olarak gerçekleştirilmişse KDV iadesi alma hakkı doğar. Maliye Bakanlığı belirli durumlarda vergi alacaklarını garanti altına almak amacıyla vergi mükelleflerine KDV kesintisi yapma hakkı tanır. Bu kesinti yapılan kişi veya kurumlar, gerekli tüm belgeleri tamamladıktan sonra vergi dairesi üzerinden KDV iadesi talebinde bulunabilirler.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler için KDV iadesi durumu, 4842 sayılı Kanunla KDV Kanununun ilgili maddelerinde değişiklik yapılarak düzenlenmiştir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna tutulmuştur. Dolayısıyla basit usul mükellefler KDV iadesi alamazlar.

KDV iadesi, vergiye tabi olan mükellefler için devletin sunduğu bir istisnai durumu veya teşviki ifade eder. Bu durumda, Katma Değer Vergisi'nin indirim mekanizması ve mahsup hükümleri sayesinde satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişiler üzerinde alınan verginin geri iadesi söz konusu olabilir.

Devreden KDV ise bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV'nin hesaplanan KDV'den fazla olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda, indirilemeyen KDV bir sonraki dönemde indirilmek üzere devredilir ve kullanılır.

Basit usulde vergiye tabi olan mükellefler için ise KDV tevkifatı yapılması gerekmez. Bu mükellefler, Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yer alan ilgili maddeler gereği KDV'den muaf tutuldukları için tevkifat uygulamasına tabi değillerdir.
 
Geri
Üst