AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kayyum atanirsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.605
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kayyum atanırsa ne olur?​

Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.

Kayyum kaç yıllığına atanır?​

Atanan kayyumun ise kanunlara göre 6 ay görev süresi vardır.

Kimler Temsil kayyımı olabilir?​

Kimler Temsil kayyımı olabilir?
Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa. İstek üzerine; -İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.

Kimler kayyum olarak atanır?​

TMK m. 428 hükmü açıkça: “İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.”

Kayyum atanması ne demek?​

Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kayyum, vasi gibidir. Vasi gibi vesayet organlarından biri konumundadır. Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.

Kayyum atanan şirket çalışanlarına ne olur?​

Kayyum atanan şirket çalışanlarına ne olur?
Firma ve inşaat devlet tarafından atanan kayyumun denetimine bırakılmıştı. Eylül 2016’dan itibaren kayyum atanan işyerleri OHAL kararnamesi ile TMSF (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna) devredilmeye başlandı. TMSF’ye bu şirketleri satma veya kapatma yetkisi verildi.

Site yönetimine kayyum atanırsa ne olur?​

Mahkeme kararı ile atanan kayyum, en az 6 ay görev başında olacak. Bu sürenin sonunda kat maliklerinin, eğer kayyumdan memnun değillerse, seçim yapıp yeni bir yönetici belirlemeleri gerekir. Olur da hiç kimse yönetici olmayı kabul etmemeyi sürdürürse, kayyum olarak atanan şirket yönetimde olmaya devam edecek.

Kayyımlık ücretini kim öder?​

(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır.

Kayyım atanması hangi mahkeme?​

Kayyım atanması hangi mahkeme?
Vesayet işleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme; vesayet altında olan yani küçük veya kısıtlının yerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme ise yapılan işlemin niteliğine göre Sulh Hukuk Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Kayyım ile ilgili davalarda yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Kayyım olmak için nereye başvurulur?​

TMK’nın 426. Maddesinde düzenlenen temsil kayyımlığında; vesayet makamının yani sulh hukuk mahkemesinin, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atayabileceği düzenlenmiştir.

Hangi hallerde temsil kayyımı atanır?​

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

Kayyum hangi mahkeme tarafından atanır?​

Kayyum hangi mahkeme tarafından atanır?
Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da ‘Temsil Kayyımlığı’ denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar.

Kayyum ataması neden yapılır?​

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.

Kayyum atanan şirkete dava açılır mı?​

Her ne kadar TMK’nın 426. ve 427. Maddeleri kapsamında kayyımın vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesi tarafından atanacağı belirtilmişse de, kayyım atanmasına ilişkin dava, anonim ve limited şirketler açısından mutlak ticarî dava niteliğindedir.

Site yönetimine kayyum nasıl atanır?​

Site yönetimine kayyum nasıl atanır?
Kayyum atanması talebi herhangi bir kat maliki tarafından yapılabilir. Bu talep Sulh Hukuk mahkemesine yapılır ve o mahkeme tarafından karara bağlanır. Böyle bir atama için mahkemenin Kat Mülkiyeti Kanunun öngördüğü düzenlemeler çerçevesinde bir yönetici veya yönetim kurulu atanamadığını görmesi gerekiyor.
 
Kayyum atanırsa, özel kurum veya şirketin yönetimine devlet tarafından atanan bir yetkili anlamına gelir. Bu kişi, mahkeme kararıyla göreve getirilir ve belirli yetki ve sorumluluklar çerçevesinde çalışmalarını sürdürür. Kayyum genellikle belirli bir süre için atanır ve görev süresi kanunlarca belirlenir.

Kayyum atandığında, şirket çalışanlarına çeşitli etkileri olabilir. Örneğin, kayyum tarafından denetlenen işletmelerin yönetimi devlet kurumlarına devredilebilir veya şirketin satılması veya kapatılması gibi kararlar alınabilir. Bu durum çalışanların istihdam güvencesi ve geleceklerini etkileyebilir.

Kayyum atanan şirketin site yönetimine etkileri de benzer olabilir. Mahkeme tarafından atanan kayyum en az 6 ay süreyle görev yapar ve bu sürenin sonunda kat maliklerinin yeni bir yönetici seçme hakkı vardır. Ancak eğer yeni bir yönetici bulunamazsa, kayyum atanmaya devam edebilir.

Kayyımın maaşı genellikle malın idaresi ile ilgili masraflardan karşılanır. Yani, kayyumun ücreti yönetim hesabından karşılanır.

Kayyım genellikle vesayet makamı veya sulh hukuk mahkemesi tarafından atanır. Kayyım atanmasıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme genellikle Sulh Hukuk Mahkemesi olabilir.

Genel olarak, kayyum belirli işleri yapmak veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili özel bir düzenleme yoksa, mahkeme kararıyla yönetim kayyumu atanabilir.

Kayyum atanmış bir şirkete dava açılabilir. Kayyum atanmasıyla ilgili dava, anonim ve limited şirketler için ticari dava niteliğinde olabilir. Herhangi bir kat maliki, site yönetimine kayyum atanması talebini Sulh Hukuk Mahkemesine yapabilir ve mahkeme bu talebi değerlendirerek karar verebilir.
 
Geri
Üst