Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kaynastirma ogrencisi istedigi liseye gidebilir mi?

Editör

Yeni Üye

Kaynaştırma öğrencisi istediği liseye gidebilir mi?​

İlkokul ve ortaokulu bitiren bireyler yine Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilecek Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporları dikkate alınarak engeline uygun özel eğitim okuluna, ya da kaynaştırma eğitimi verilmek üzere liseye yönlendirilirler.

Özel gereksinimli bireylerin kaynaştırma eğitimi almasının temel amacı nedir?​

Kaynaştırmanın temel amacı özel gereksinimli bireylerin normal gelişim gösteren bireylerle birlikte eğitim almasını sağlamaktır. Kaynaştırma eğitimi, özel ve genel eğitimden ayrı düşünülemez. Özel gereksinimli öğrencilerin akranlarıyla aynı kurum ve ortamlarda eğitim alma hakkı bulunmaktadır.
Bir sınıfta en fazla kaç Bepli öğrenci olur?​
Okul veya kurumda uygulanan eğitim programı temel alınarak öğrencilerin BEP’leri hazırlanır ve başarılarının değerlendirilmesinde BEP’lerinde yer alan amaç ve davranışlar dikkate alınır. b) Sınıf mevcutları en fazla; okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitimde 10, ortaöğretimde 15 öğrencidir.

Bir sınıfta en fazla kaç tane kaynaştırma öğrencisi olmalı?​

Bir sınıfta en fazla kaç tane kaynaştırma öğrencisi olmalı?
ğ) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.

Kaynaştırma eğitimi uygulaması nelerdir?​

Kaynaştırma eğitimi uygulaması nelerdir?
2018 yılında güncellenen Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları “Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademede diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla bu …

Ayrıştırılmış eğitim uygulaması nelerdir?​

Ayrıştırılmış eğitimde, özel gereksinimli öğrenciler özel yetiştirilmiş öğretmenler tarafından, engel türüne ve derecesine göre geliştirilmiş programlar kapsamında eğitim almaktadırlar.

Kaynaştırma öğrencilerinin istedikleri liseye gidebilmesi için Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından verilen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporları dikkate alınmaktadır. Bu raporlar doğrultusunda öğrenciler, ya engeline uygun özel eğitim okullarına ya da kaynaştırma eğitimi verilen liselere yönlendirilirler.

Kaynaştırma eğitiminin temel amacı, özel gereksinimli bireylerin normal gelişim gösteren bireylerle birlikte eğitim almasını sağlamaktır. Bu sayede özel gereksinimli öğrencilerin akranlarıyla aynı ortamda eğitim almaları ve topluma entegre olmaları desteklenir.

Özel gereksinimli bireylerin kaynaştırma eğitimi alması, ayrımcılığın önlenmesi, toplumsal farkındalığın artması ve bireylerin potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kaynaştırma eğitimi, eşitlik, adalet ve fırsat eşitliği ilkeleri doğrultusunda önem taşır.

Bir sınıfta en fazla kaynaştırma öğrencisi sayısı, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin kaynaştırma yoluyla eğitim aldığı sınıflarda belirlenmiştir. Örneğin, okul öncesi eğitim kurumlarında ihtiyacı olan 2 bireyin bulunduğu sınıflarda en fazla 10 öğrenci olabilirken, bir bireyin bulunduğu sınıflarda en fazla 20 öğrenci olmalıdır.

Kaynaştırma eğitimi uygulamaları, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu uygulamalar, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin diğer bireylerle etkileşim içinde olmalarını ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamayı hedefler.

Ayrıştırılmış eğitim ise özel gereksinimli öğrencilerin özel yetiştirilmiş öğretmenler tarafından, engel türüne ve derecesine göre belirlenmiş programlar içerisinde eğitim almalarını sağlar. Bu yöntemde öğrencilere bireysel ihtiyaçlarına göre öğretim verilir ve özel gereksinimlerine uygun destek sağlanır.

Geri