AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaynastirma destek hizmetleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kaynaştırma destek hizmetleri nelerdir?​

Kaynaştırma, gerektiğinde sınıf öğretmenine ve / veya engelli öğrenciye destek özel eğitim hizmeti sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesidir.

Kaynaştırma nedir neden gereklidir?​

Kaynaştırma nedir neden gereklidir?
Kaynaştırma uygulamaları, dil ve konuşma geriliği olan çocukların iletişim ve konuşma becerilerinin gelişmesini sağlar. Kaynaştırma eğitimi alan öğrencinin sınıfında bulunan diğer öğrencilerinde farkındalık düzeyi artmış olur.

Kaynaştırma eğitimi kapsamında sunulan destek hizmetler ve ek hizmetler nelerdir?​

Kaynaştırma eğitimi kapsamında sunulan destek hizmetler ve ek hizmetler nelerdir?
Kaynaştırma uygulamasının gereklerinin yerine getirilmesinde destek özel eğitim hizmetle- rinden yararlanılabilmektedir. Destek özel eğitim hizmetleri, kaynak odada eğitim, sınıf-içi yardım ve özel eğitim danışmanlığı biçiminde kaynaştırma öğrencilerine ve/veya öğretmen- lerine sağlanan ek hizmetlerdir.

Özel eğitim Destek Hizmetleri Nelerdir?​

Özel Eğitim Destek Hizmetleri
- Akademik destek (Okuma, yazma, matematik vb.)
- Sosyal – Duygusal destek.
- Psikolojik danışmanlık.
- Konuşma – dil eğitimi.
- Büyük – küçük kas ( motor ) gelişim desteği.
- Özel eğitim danışmanlığı

Kaynaştırma eğitiminin amacı nedir?​

Kaynaştırma eğitiminin amacı nedir?
Kaynaştırma eğitiminin esas olan amacı şu şekildedir; çocuğu normal bir hale getirmek değil de çocuğun bilgilerini ve yeteneklerini en iyi bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktır. Bununla birlikte toplum içerisinde konforlu bir şekilde yaşayabilmesini kolaylaştırmaktır.

Kaynaştırma eğitimi türleri nelerdir?​

Kaynaştırma eğitimi türleri nelerdir?
Kaynaştırma eğitimi nasıl uygulanır?
- Tam zamanlı kaynaştırma: Bu tür eğitimde çocuk normal sınıfta, tam gün eğitim alır.
- Yarı zamanlı kaynaştırma: Bu eğitimde çocuk özel eğitim almaya devam eder ancak bazı dersleri yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte, aynı sınıfta alır ya da etkinliklere katılır.

Kaynaştırma destek hizmetleri, engelli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesi için gerektiğinde sınıf öğretmenine ve/veya öğrenciye özel eğitim desteği sağlanmasıdır. Bu destek hizmetleri, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre çeşitli alanlarda sunulmaktadır.

Kaynaştırma, engelli öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerine katkıda bulunurken diğer öğrencilerin de farkındalık düzeyini artırır. Bu sayede öğrenciler arasında karşılıklı anlayış ve dayanışma ortamı oluşturulur.

Kaynaştırma eğitimi kapsamında sunulan destek ve ek hizmetler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kaynak odada eğitim: Özel eğitim alanında destek veren uzmanlar tarafından öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda destek sunulması.
- Sınıf-içi yardım: Öğretmenlerin sınıf içinde öğrencilere bireysel olarak destek sağlaması ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun materyal ve aktivitelerle desteklenmesi.
- Özel eğitim danışmanlığı: Özel eğitim alanında uzmanlaşmış danışmanlar aracılığıyla öğrencilere ve öğretmenlere rehberlik ve destek sağlanması.

Özel eğitim destek hizmetleri arasında ise şu başlıklar öne çıkmaktadır:
- Akademik destek: Okuma, yazma, matematik gibi derslerde öğrencilere destek sağlanması.
- Sosyal-duygusal destek: Öğrencilerin sosyal becerilerinin ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesi.
- Psikolojik danışmanlık: Öğrencilerin psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması ve psikolojik destek hizmeti sunulması.
- Konuşma-dil eğitimi: Dil ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimlerin verilmesi.
- Motor gelişim desteği: Büyük ve küçük kas gelişiminin desteklenmesi ve motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olunması.
- Özel eğitim danışmanlığı: Özel eğitim sürecinde öğrencilere rehberlik ve destek sağlanması.

Kaynaştırma eğitiminin amacı, çocukların bireysel potansiyellerini en iyi şekilde geliştirmek ve topluma uyum sağlayabilmelerini kolaylaştırmaktır. Bu şekilde öğrencilerin bilgi ve yetenekleri en iyi şekilde kullanılarak kendilerini ifade etmeleri ve başkalarıyla etkili iletişim kurmaları amaçlanır.

Kaynaştırma eğitiminde farklı türler bulunmaktadır. Bunlar arasında:
- Tam zamanlı kaynaştırma: Öğrencinin tam gün normal sınıfta eğitim alması.
- Yarı zamanlı kaynaştırma: Öğrencinin belirli zaman dilimlerinde özel eğitim alırken diğer zaman dilimlerinde normal sınıfta eğitim alması veya etkinliklere katılması yer almaktadır.

Geri