AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaynastirma destek egitim hizmetleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kaynaştırma destek eğitim hizmetleri nelerdir?​

Kaynaştırma, Özel eğitimde en sık kullamlan anlamıyla, “Gerektiğinde özel gereksinimli öğrenciye ve/veya sınıf öğretmenine destek özel eğitim hizmetleri sağlanması koşulu ile, özel gereksinimli öğrencinin normal eğitim or tamında eğitilmesidir.” (Kırcaali-İftaı; 1992, s.45).

Kaynak Oda destek hizmeti nedir?​

Kaynak oda (destek eğitim odası): Kaynaştırma uygulaması yapılan okullarda, özel eğitim gerektiren öğrencilerin destek eğitimi alması için düzenlenmiş ortamdır. Bu odada kaynak öğretmen, öğrenciye bireysel ya da küçük grup eğitimi sağlar.
Sınıf içi yardım nedir?​
Sınıf içi yardım uygulamasının başarılı olabilmesi için sınıf öğretmeni ve özel eğitim öğretmeninin beraber çalışması ve başarılı olabileceklerine inanmaları gerekir. Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmeninin kaynaştırma öğrencisine ilişkin aldığı danışma hizmetidir.

Destek eğitim odasında öncelik hangi öğretmenin?​

Destek eğitim odasında öncelik hangi öğretmenin?
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Görevlendirmelerde okul öğretmenlerinin görev almasına öncelik verilir.

Destek eğitim Hizmetleri nelerdir?​

Destek eğitim Hizmetleri nelerdir?
4 Destek eğitim hizmetleri; özel gereksinimi ve/veya engeli olan öğrencilerin tıbbî ve eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucunda belirlenen eğitim ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine, ailelerine, öğretmenlerine ve okul personeline uzman personel, araç-gereç, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanmasıdır.

Destek Odası ücreti ne kadar?​

2021 Yılı Ocak Ayı Kadrolu Öğretmen Net Ek Ders Saat Ücreti (%15 Vergi Dilimli Hesaplama)
KADROLU ÖĞRTEMEN EK DERS ÜCRET TİPİ | NET EK DERS SAAT ÜCRETİ
Özel Eğitim (% 25 Fazla Ek Ders Ücreti) | 24,44 TL
Destek Eğitim Odası (% 25 Fazla Ek Ders) | 24,44 TL
Gece / Hafta Sonu Ek Ders | 20,95 TL
Takviye Kursu Gündüz | 39,11 TL

Destek eğitim Odası kimler yararlanır?​

Destek eğitim odasında, okul ve kurumlarda, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler eğitim görebilir.
Normal sınıf nedir?​
Normal sınıf: En fazla bütünleştirmeyi sağlayan ve en az sınırlayıcı olan ortamlardır. Engelli çocuklar eğitimlerini normal sınıf ortamlarında akranlarıyla birlikte sürdürürler. Engelli çocuklar zamanlarının % 21’inde özel eğitim hizmetinden yararlanırlar.

Kaynaştirma eğitim nedir?​

Kaynaştirma eğitim nedir?
Kaynaştırma eğitimi, bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve normal çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama işlemidir.

Kaynaştırma destek eğitim hizmetleri, özel eğitim gereksinimi olan öğrencilere normal eğitim ortamında destek sağlayarak eğitim almalarını sağlayan bir süreçtir. Bu hizmetler arasında kaynak oda destek hizmetleri, sınıf içi yardım, destek eğitim odası, eğitim danışmanlığı gibi uygulamalar bulunmaktadır.

- **Kaynak Oda (Destek Eğitim Odası):** Özel eğitim gerektiren öğrencilerin destek eğitimi alabildiği özel bir odadır. Burada kaynak öğretmen, öğrencilere bireysel ya da küçük grup eğitimi verir.

- **Sınıf İçi Yardım:** Sınıf öğretmeninin kaynaştırma öğrencisine yönelik danışma hizmetidir. Sınıf öğretmeni ve özel eğitim öğretmeni iş birliği yaparak öğrenciye destek olurlar.

- **Destek Eğitim Odasında Öncelik:** Destek eğitim odasında, öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri önceliklidir. Daha sonra gezici özel eğitim görevlisi, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir.

- **Destek Eğitim Hizmetleri:** Özel gereksinimi ve/veya engeli olan öğrencilerin eğitim ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine, ailelerine ve okul personeline uzman personel, araç-gereç, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanmasıdır.

- **Destek Odası Ücreti:** 2021 yılında destek eğitim odasında çalışan kadrolu öğretmenlerin net ek ders saat ücreti 24,44 TL'dir.

- **Destek Eğitim Odasından Kimler Yararlanır:** Kaynaştırma yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler destek eğitim odasından yararlanabilir.

- **Normal Sınıf:** Engelli çocukların akranlarıyla birlikte eğitim görebildiği, en fazla bütünleştirmeyi sağlayan ve en az sınırlayıcı olan sınıflardır.

- **Kaynaştırma Eğitim:** Engelli ve normal çocukların bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla birlikte eğitim almalarını sağlayarak bütünleşmelerini destekleyen bir eğitim yaklaşımıdır.

Geri