Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kaynar su bakterileri oldurur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaynar su bakterileri öldürür mü?​

Kaynar su, sudaki mikropları öldürür ve aynı zamanda kaynar suya batırılmış eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebilir. Nemli ısı kullanmak mükemmel bir sterilizasyon yöntemidir, bu nedenle biberonları sterilize etmek için biberonları beş dakika kaynatmak tavsiye edilen bir uygulamadır.

Fazla su içmek böbrekleri yorar mı?​

Fazla su içmek böbrekleri yorar mı?
Aşırı su tüketmek hiponatremi riskinin yanı sıra böbreklerin aşırı çalışmasına sebep olarak böbrek solüt yükünü arttırır ve böbrekleri yorar.

Su satmak haram mı?​

Su satmak haram mı?
Çölde olsun başka yerde olsun hüküm aynidir, ihtiyaçtan artanı satılmaz. Kurtubi : “hadîs metninden çıkan zahir mânâ ihtiyaç fazlası içme suyunun satılmasının yasak kılınmasıdır, demiştir.” Hulâsa su Müslümanların müşterek malıdır. Bu itibarla deniz, nehir, çay, pınar ve kuyu suları parayla satılmaz.

Kaynar suda mikrop olur mu?​

Çoğu zaman suyun kaynatılarak tüm bakterilerden arındırıldığı inancına kapılırız oysaki kaynamış su yalnızca bakterileri yok eder. Nitrat, ağır metaller gibi çoğu kirletici madde kaynatılarak sudan ayrılamaz. Bazı durumlarda kaynatma işlemi suyu azalttığı için kirletici maddelerin konsantrasyonunu arttırabilir.

Dua okuyup üflemek caiz mi?​

Dua okuyup üflemek caiz mi?
Rivayet edilen hadisler, şifa için dua ve ayet okumanın caiz olduğunu kanıtlar. Ama şifayı Allah’tan değil de efsûncudan beklemek, Allah’a tevekkülü bırakıp üfürükçülerin peşine düşmek caiz olmadığı gibi başkasına kötülük yapmak, zarar vermek amacıyla okuyup üflemek, düğüm bağlamak da haramdır.

Okunmuş su nereye dökülür?​

Okunmuş su nereye dökülür?
Dualar okunur. Hasta bu suyla 3 gün yıkanır. Artan su lavaboya dökülmez; bahçeye, çiçeğe, ayak basmayacak olan bir yere dökülür. Kadınlar, doğum kolay olsun diye sancılar başladığı zaman şifa tasına konan ve okunan suyla yıkanır.

Okunmuş su için hangi dualar okunur?​

1 bardak suya 184 kere ” Yâ Mukaddim celle celâlühû ” ism-i şerifini okuduktan sonra bu okunmuş suyu içen girdiği her sınavdan başarı ile çıkar.
 
Kaynar suyun mikropları öldürdüğü ve eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebileceği doğrudur. Ancak kaynama süresi, suyun kalitesi ve diğer faktörler de etkili olabilir. Biberonları sterilize etmek için kaynar suyun kullanılması oldukça etkili bir yöntemdir.

Fazla su içmenin böbrekleri yorabileceği konusunda doğru bir noktaya değindiniz. Aşırı su tüketimi böbreklerin fazla çalışmasına neden olabilir ve böbrekleri yorabilir. Bu durum hiponatremi riskini de artırabilir.

Su satmanın İslami açıdan haram olup olmadığı konusuyla ilgili verdiğiniz bilgiler doğru olabilir. İhtiyaç fazlasının satılmaması gerektiği vurgulanmıştır.

Kaynar suda mikrop oluşup oluşmayacağı konusu da önemlidir. Kaynar su bakterileri öldürür ancak suyun içindeki diğer kirleticileri (nitrat, ağır metaller vb.) yok etmez. Dolayısıyla, sadece kaynatma işlemiyle suyun tamamen temizlendiği düşünülmemelidir.

Dua okuyup üflemenin caiz olup olmadığı konusundaki bilgiler de önemli. Şifa için dua ve ayet okumanın caiz olduğu vurgulanmış, ancak şifayı Allah'tan beklemek gerektiği belirtilmiştir. Başkalarına zarar vermek amaçlı kullanılan dualar ise haramdır.

Okunmuş suyun nereye dökülmesi gerektiği konusu da hassas bir konudur. Dualar okunmuş suya yapıldığında, atılacak yerin uygun seçilmesi önemlidir. Bahçeye, çiçeğe veya ayak basılmayacak başka bir yere dökülmesi tavsiye edilir.

Son olarak, okunmuş su için hangi duaların okunması gerektiğiyle ilgili verdiğiniz bilgiler de dikkate alınabilir. Yapılan duaların niyeti ve içeriği önemlidir. Her zaman doğru niyet ve inançla hareket etmek en önemlisidir.
 
Geri
Üst