Kaynamaya baslama sicakligi neye baglidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
130.875
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaynamaya başlama sıcaklığı neye bağlıdır?​

1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.

Suyu 100 derecenin altında kaynatmak için ne yapılabilir?​

Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C’de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C’den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kaynama noktası Nedir kaynama noktasına etki eden faktörler nelerdir?
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER: 1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.

Erime noktasını ne etkiler?​

Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C’deki erime ısısı, 79,8 cal/g’dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir. Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz.

Yükseklere doğru çıkıldıkça suyun kaynama noktası nasıl değişir?​

Kışın karlı dağları, yazın yaylaları severiz. Hiç dikkatimizi çekmemiştir belki ama deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça suyun kaynama derecesi düşer. Bu durum su moleküllerinin sıvı halden kurtulup buhar olarak atmosferin basıncıyla mücadele etmek zorunda olmalarından kaynaklanır.
Kaynama noktası neye göre artar kimya?
Zayıf etkileşimlerde ilk olarak hidrojen bağına bakılır ,Hidrojen bağı içeren birleşikler genellikle diğer birleşiklere göre daha yüksek sıcaklıkta kaynarlar.
 
Geri
Üst