AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kaynaklari neden dikkatli kullanmaliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaynakları neden dikkatli kullanmalıyız?​

Yaşamımızı sürdürmek için doğal kaynaklardan yararlanırız. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler doğal kaynaklarımızı oluşturur. Bitmeyecekmiş gibi görünen bu kaynaklar, insanların bilinçsizce davranışları sonucu hızla azalmaktadır. Görevimiz, bunları yok etmek değil, korumaktır.

Elektrik kaynağına neden dikkatli kullanmalıyız?​

En önemlisi çevremizi korumuş oluruz ve dünyamızın kaynaklarını da israf etmemiş oluruz. Çünkü dünyamızın kaynakları sınırlıdır. Eğer bu kaynakları doğru şekilde kullanmaz isek tükenir. O zaman başta su olmak üzere elektrik ve birçok farklı kaynak ihtiyacımızı karşılayamayız.
Kaynakları verimli kullanmak için nelere dikkat ediyorsunuz?
Evdeki kaynakları kullanırken dikkat etmemiz gerekenler;

Toprak tükenirse ne olur?​

Verimliliğini yitiren toprak, üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir. Bitki örtüsünden yoksun kalan toprak, sularla taşınarak gölleri doldurur ve oradaki canlıların yok olmasına neden olur.

Kaynaklar neden tükenir?​

Modern yapıların gelişmesi, inşaatın çeşitlendirilmesi, yeni teknolojik aletlerin sayıca fazlalaşması doğal rezervlerin günden güne azalmasına sebep olan faktörler arasında yer alıyor.
Doğal kaynaklarımız Neden sınırlıdır?
Doğal kaynakların bazıları binlerce bazıları ise milyonlarca yılda oluşur. Örneğin enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtların oluşabilmesi için milyonlarca yıl geçmesi gerekir. Bu kaynaklar yenilenmediği için kullanımı sınırlıdır. Su ve hava ise her canlının temel yaşam kaynağıdır ve sürekli yenilenir.

Sınırsız bir kaynak mıdır?​

Doğal kaynaklar sınırsız değildir. Yenilenemeyen doğal kaynaklar buna bir örnektir. Fosil yakıtlar; Kömür, doğalgaz ve petrol gibi doğal kaynaklar bir gün bitebilir yani tükenebilir. Ölü bir organizmanın yakıta dönüşmesi milyonlarca yıl alır.

Okul kaynaklarını neden tasarruflu kullanmalıyız?​

Özellikle okulumuza elektrik, su, sabun, doğalgaz ve tuvalet kağıdı gibi kaynakların verimli kullanımı çok önemlidir. Okulumuzda kaynakları verimli şekilde kullanırsak o zaman okulumuz kullandığımız kaynaklar kadar para öder. Bu sayede hem okulumuzu korumuş oluruz hem de ülkemiz her açıdan tasarruf eder.
Kaynakları ve esyalari neden tasarruflu kullanmalıyız?
Günlük kullandığımız kaynaklar içerisinde elektrik ve su gibi kaynaklar bulunmaktadır. Ancak kaynaklar dünyamızda sınırsız değildir. Bu yüzden bizler kullandığımız kaynaklar için para öderiz. O yüzden kullanmış olduğumuz tüm kaynakları israf etmeden, doğru ve düzenli biçimde kullanmalıyız.

Doğal kaynaklar tükeniyor mu?​

Özellikle geri bırakılmış ülkelerde yetersiz, hatalı ve eski teknolojilerin kullanımı nedeniyle hem doğal kaynaklar hızla tükeniyor hem de coğrafi çevre, ekolojik denge ciddi zarar görüyor. İnsan eliyle tahrip edilen doğal kaynaklar yaşamın tamamında büyük öneme sahip.

Doğal kaynaklar nasıl oluşur?​

Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya’nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Okulda kullandığımız kaynakların verimli kullanılması için ne yapmalıyız?
Okulun lavabolarında ya da yemekhanelerinde gereksiz yere açık bırakılan muslukları kapalı bir şekilde bırakmaya özen göstermeliyiz. Eğer okulda bozuk olan bir elektrik düğmesi ya da su akıtan musluklar varsa bu durumu okuldaki yetkililere bildirmeliyiz. Böylelikle gereksiz kaynak kullanımından tasarruf etmiş oluruz.

Evdeki kaynakları verimli kullanmak için ailemiz ile birlikte neler yaptığımızı yazalım?​

Evde yapabileceğimiz bilinçli kullanımlar;
 
Geri
Üst