Kaynak testleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaynak testleri nelerdir?​

A-Tahribatsız muayene
Yüzey çatlaklarının belirlenmesi amacıyla hangi sıvı kullanılır?
SIVI EMDİRME (PENETRAN SIVISI) İLE MUAYENE Metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde aşırı gözenekli olmamaları koşulu ile beklenen yüzey hatalarının tespiti için kullanılabilir.

Çatlak bulma yöntemleri nelerdir?​

Tahribatsız Muayene’de En Çok Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
- Radyografik Muayene. Bu Tahribatsız Muayene (NDT) yönteminde nüfuz edici (kısa dalga boylu) radyasyon kullanılmaktadır.
- Girdap Akımıları Yöntemi (Eddy Current)
- Sıvı Penetrant Yöntemi.
- Manyetik Parçacık Testi.
Çatlak kontrolü nasıl yapılır?
Çatlak Kontrol Cihazı ile yapılan test süresince ölçümü yapılan objeye test çubuğu aracılığıyla ultrasonik dalgalar gönderilir. Ses üstü dalga düzensiz aralıklarda, dalga dirençlerinde ve dağınık olan farklı materyaller aracılığıyla yansıyandır.
NDT Testleri yapmak için malzeme dinlenmiş (Kaynak gerilimleri bitmiş) ve ortam sıcaklığında olmalıdır. eğitilip yeterliliği değerlendirilir, • 5 yılda bir (re-freshing) sertifikası yenilenir. personelide NDT eğitimini alır sadece NDT operasyonunu ve raporların doğruluğunu kontrol ve kabul eder.
Penetrasyon sıvısı nedir?
Sıvı Penetrant Kontrolü (LPI) veya Penetrant Testi (PT) olarak da adlandırılan, tüm gözenekli olmayan malzemelerde (metaller, plastikler veya seramikler) yüzey süreksizliklerini tespit etmek için hızlı, ekonomik ve yaygın olarak kullanılan tahribatlı olmayan bir test yöntemidir.

Sıvı testi nasıl yapılır?​

Yüzeyinde çatlaklar bulunan katı bir cisim fazla viskoz olmayan bir sıvı (Penetrent) içine daldırılırsa yüzeyi ıslanır ve çatlakları da bu sıvı ile dolar. Yüzey kurulandıktan sonra içi sıvı ile dolu çatlaklar ıslak çizgiler halinde belirir.
Kapak çatlağı nasıl anlaşılır?
Üst Kapak Çatlamasının Belirtileri
- 1- Yağ Sızıntı
- 2- Radyatör Suyu Sızıntısı
- 3- Kötü Motor Performansı
- 4- Egzozdan Beyaz Duman Gelmesi.
- 5- Motor Teklemesi.
- 1- Motorun Aşırı Isınması
- 2- Kapağın Birden Fazla Taşlanması
- 3- Soğutma Sistemindeki Hava.

Radyografik muayene nerelerde kullanılır?​

Her türden metale, seramik, plastik gibi metal olmayan malzemelere uygulanabilir. Havacılıkta, gemi yapımında, savunma sanayinde, boru hatlarında, endüstriyel tesislerde tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
NDT kaynak testi nedir?
Tahribatsız muayene (Non-destructive testing, kısaca: NDT), inceleme yapılacak olan malzeme ya da parçanın bütünlüğüne zarar vermeden yapılan muayene türüdür. Bu muayenenin geçerliliği ise daha önceden yapılmış olan tahribatlı muayenelerin sonuçlarına dayanmaktadır.
 
Geri
Üst