AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaynak teorisine gore gelir nasil tespit edilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kaynak teorisine göre gelir nasıl tespit edilir?​

Kaynak teorisine göre gelir, kişilerin sahip oldukları üretim faktörlerini üretim sürecine sokmaları karşılığında elde ettikleri değerler akımıdır. Bu teoriye göre, üretim faktörlerinden elde edilen değerlerin gelir sayılabilmesi için iki önemli unsurun bir arada bulunması gerekmektedir.
Gelirin yıllık olması ilkesinin istisnası nedir?
GVK’nın 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2016 yılı için 3.800 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir.İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.

Gelirin yıllık olması ilkesi nedir?​

Gelirin Yıllık Olması Gelirin yıllık olması ilkesi, muhasebenin dönemsellik ilkesinin vergileme alanına yansımasıdır. GVK, m. 108’e göre, “gelir vergisinde vergilendirme dönemi geçmiş takvim yılıdır”. Gelirin yıllık olması genel kural olmakla birlikte, kanunda bu ilkenin bazı istisnalarına da yer verilmiştir.
Kaynak teorisine göre hangisi vergilendirilir?
Bileşik gelir vergisi sisteminde vergilendirilebilir geliri belirleyen temel yaklaşım kaynak teorisidir. Kaynak teorisine göre gelir olarak kabul edilen değerler bileşik gelir vergisi sistemi için de gelir olarak kabul edilmektedir.
KAYNAK TEORİSİNE GÖRE GELİR; KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI ÜRETİM FAKTÖRLERİNİN ÜRETİM FAALİYETLERİNDE KULLANILMASI SONUCU DÜZENLİ OLARAK ELDE EDİLEN EKONOMİK DEĞERLERDİR. BUNA ÖRNEK OLARAK VERİLEBİLİR. BU TEORİYE(KAYNAK TEORİSİ) GÖRE: ÜRETİM FAKTÖRÜ SUNULMAKSIZIN ELDE EDİLEN MENFAAT YA DA KAZANÇLAR, GELİR SAYILMAZ.
Gelirin unsurları nelerdir nasıl vergilendirilir?
Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen gelir aşağıdaki gelir unsurlarından oluşmaktadır.
- Ticari kazançlar,
- Zirai kazançlar,
- Ücretler,
- Serbest meslek kazançları,
- Gayrimenkul sermaye iratları,
- Menkul sermaye iratları,
- Diğer kazanç ve iratlar.

Gelirin safi olması ne demek?​

Gelirin safi olması, gelirin elde edilebilmesi için vazgeçilen değerlerin elde edilen gayri safi hasılattan indirilmesini gerektirir.
Kaynak kuramı ne demek?
Kaynak kuramı, belli bir üretim faaliyetine katılma sonucu elde edilen ekonomik değerleri gelir olarak kabul eder. Safi artış kuramında hangi kaynaktan doğarsa doğsun satın alma gücünde belli bir dönemde ortaya çıkan artış gelir olarak kabul edilir.

Geri