AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kayit belgesi ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kayıt belgesi ne işe yarar?​

Yapı Kayıt Belgesi, yapılan bir binanın resmi olarak belirlenen şartlara uygunluğunu gösteren bir belgedir. İmar affı ile daha çok gündeme gelen yapı kayıt belgesi, özellikle yeni ev alacak olan kişiler için oldukça önemli bir belgedir.

Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadar?​

MADDE 5 – (1) Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranındadır.

Kayıt belgesi nasıl alınır?​

Kayıt belgesi nasıl alınır?
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.

Yapı kayıt belgesi ücreti nasıl hesaplanır?​

– Lüks binalar, villa, alışveriş merkezleri, hastane ve buna benzer yapılar için metrekareye 2000 T ödeme yapılmaktadır. Yapı kayıt belgesi için ödenecek tutar 384.0094x 0.03=11523 TL olarak hesaplanır.

Yapı kayıt belgesi bedelini kim öder?​

Yapı kayıt belgesi bedelini yapı malikleri ödüyor.

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?​

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapu nasıl alınır?
Buranın tapusu alınabilir mi? Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı kullanma izin belgesi tapu yerine geçer mi?​
Hayır, ne yazık ki yapı kayıt belgesi tapu yerine kullanılmasına olanak sağlanan bir belge değildir.
Tapu kayıt belgesi nasıl alınır?​
Yapılan son çalışmalar ile tapuya ilişkin yapılan 46 işlem de artık tapu müdürlüklerine gidilmeden, sıra beklemeden e-Devlet üzerinden başlatılabiliyor. Tapu işlemlerini başlatmak ve belgelerini almak isteyen vatandaşların https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine e-Devlet şifresi ile giriş yapması yeterli olacak.

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra ne olacak?​

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra ne olacak?
Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Yapı Kayıt Belgenizi aldıktan sonra tapuya müracaat etmeden önce bazı evraklar hazırlatmanız gerekiyor. Hazırlatmanız gereken evrakların neler olduğu yapının özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Yapı kayıt belgesi kat irtifakı yerine geçer mi?​

Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.

Yapı kayıt belgesi yapı kullanma izin belgesi yerine geçer mi?​

Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren “Yapı Kullanma İzin Belgesi” ne eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
 
Yapı kayıt belgesi, bir binanın resmi olarak belirlenen şartlara uygunluğunu gösteren önemli bir belgedir. Özellikle imar affından sonra gündeme gelen bu belge, yeni bir ev alacak olan kişiler için oldukça önemlidir. Bu belge, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden belirlenen bir ücret karşılığında alınmaktadır. Konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında bir ücret uygulanmaktadır.

Yapı kayıt belgesi almak için yapının malikleri veya vekilleri, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemi'nde bulunan formu doldurarak müracaat edebilecekleri gibi kurum ve kuruluşlara da başvurarak bu belgeyi almaları mümkündür. Ücretler lüks binalar, villa, alışveriş merkezleri gibi yapılar için metrekare bazında belirlenmekte olup, yapı kayıt belgesi bedeli yapı malikleri tarafından ödenmektedir.

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tapu bilgilerini düzenlemek için tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bağımsız bir bölüme ait yapı kayıt belgesine, mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile tapu alınabilir. Ancak yapı kayıt belgesi tapu yerine geçmez, ayrı bir işlemdir. Yapı kayıt belgesi, yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmez, bu nedenle yapı kullanma izin belgesi yerine geçmez.

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Bu süreç için gerekli evraklar yapının özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki yapı kayıt belgesi, yapı kullanma izin belgesi yerine geçmez ve yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu göstermez.
 
Geri
Üst