- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kayısı Kendine verimli midir?
Döllenme biyolojisi: Kayısı çeşitlerinin büyük çoğunluğu kendine verimlidir. Tozlayıcı başka bir çeşide ihtiyaç göstermezler. Ancak; Tokaloğlu (İzmir), Şam, Bayram Ali, Şekerpare ve Nancy gibi çeşitler kendine verimsizdir.Kayısı çeşitleri nelerdir?
KAYISI ÇEŞİTLERİKayısı ağacı neyi sever?
Öncelikle kayısı ağacının güneşi ve ışığı sevdiğinin unutmamak gerekir. Güney kısımlarda ekimi ve bakımı daha kolay olmaktadır. Kumlu, humuslu veya kireçli olan topraklarda ise daha sağlıklı yetişmektedir. Dikim için ilkbaharda hazırlanılmalı ve sonbahara kadar bekletilmelidir.
Türkiye’de en iyi kayısı nerede yetişir?
İl İl En Çok Kayısı Yetiştirilen Bölgeler Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya ilimiz başta olmak üzere sırası ile Elazığ, Mersin, Iğdır, Antalya illerinde yetişmektedir. Ayrıca Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.
Kayısı kaç yıl sonra meyve verir?
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.Kayısının küçük haline ne denir?
Peki, zerdali ve kayısı arasındaki fark ne? Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasından bir kayısı türüdür. Meyveleri kaysıya göre daha küçüktür ve çekirdekleri acıdır. Zerdali, Orta Anadolu’nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.Kayısının kaç çeşidi vardır?
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Kayısı ağacına hangi gübre atılır?
Kayısı bahçeleri için her üç yılda ,bir dönüm başına 3 ton çiftlik gübresi verilmesi en uygun şekildir .Suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr . hesabı iIe (Ör : 1 0 yaşındaki ağaca 1 kg.) verilmesi faydalıdır .
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.
Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.
Kayısı ağacı yılda ne kadar büyür?
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.