AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kayac ayristirma turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kayaç ayrıştırma türleri nelerdir?​

Her işlemin kayaçlar ve mineraller üzerinde belirgin bir etkisi vardır. Ayrışmanın üç şekli mekanik, biyolojik ve kimyasaldır. Ayrışma, Dünya yüzeyindeki kayaların ve minerallerin parçalanmasını veya çözülmesini tanımlar. Su, buz, asitler, tuzlar, bitkiler, hayvanlar ve sıcaklıktaki değişiklikler tüm ayrışmadır.
Kimyasal çözülmeye neden olan süreçler nelerdir?
Kimyasal çözülme birkaç yolla gerçekleşebilir. Bu yolların bazıları karbonlaşma, oksitlenme, sulanma, çözünme ve hidrolizdir.
Fiziksel ve kimyasal ufalanma nedir?
Kayaların, kimyasal yapıları değişmeden, yalnızca fiziki yapılarında görülen parçalanma, ufalanma ve ayrışma olayıdır. Fiziksel çözülme, daha çok aşırı sıcaklık farkı görülen yerlerde, kayaların gündüzleri aşırı sıcaktan genişlemesi, geceleri de aşırı soğuktan dolayı büzülmesi sonucu gerçekleşir.

Kayaçların mekanik ayrışması sonucu ne oluşur?​

Mekanik (fiziksel) ayrışma: Kimyasal ayrışma: Kayaçlar küçük parçalar şeklinde kırılır, kimyasal yapıda bir değişiklik olmaz, yalnızca fiziksel parçalanmalara neden olur.
Iç püskürük kayaçlar nelerdir?
İç Püskürük Kayaçlar: Magma, yer kabuğu içerisinde, oldukça derinlerde soğur ve katı bir hale gelir. Bu sayede kayaçlar oluşur. Diorit, gabro ve granit ise iç püskürük kayaçlara örnektir. Dış Püskürük Kayaçlar: Magma, yerin derinliklerinden yeryüzüne çıkarak soğur ve katılaşır.
Fiziksel ve kimyasal ayrışma ülkemizde hangi bölgelerde görülür?
Suyun ve nemin az olduğu çöl ve kutup sahalarında ise sıcaklık yetersiz olduğu için kimyasal çözülme azdır. Bu olay en çok Tropikal iklimin ( Ekvatoral iklim ) görüldüğü yerlerde ve Muson iklim bölgelerinde etkilidir. Türkiye’de ise başta Doğu Karadeniz kıyı şeridi olmak üzere yağışlı bölgelerde etkili olmaktadır.
Fiziksel parçalanma olaylarının başında sıcaklığın değişmesi, donma çözülme olayları, akarsuların, dalgaların, rüzgârların ve buzulların etkileri, atmosfer faktörleri ve bitki köklerinin etkisi sayılabilir.
 
Geri
Üst