Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kavuna hangi ilac kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.993
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kavuna hangi ilaç kullanılır?​

Kavun sineğine karşı birinci ilaçlama meyveler fındık büyüklüğünde iken Carbarly, Fenthion, Diazinon, Malathion ve Endosulfan içeren ilaçlarla yapılır. İkinci ilaçlama birinci ilaçlamadan 15 gün sonra yapılmalıdır. Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmelidir.

Kavun neden çiçek döker?​

Sıcaklığın aşırı yüksekliği de, kavunlarda büyümeyi yavaşlatır. Sıcaklığın yanında bitkilerin ışığa da ihtiyaçları vardır. Yeterli ışık alamayan bitkilerde gelişim zayıflığı, hasatta gecikme, dişi çiçeklerde azalma ve erkek çiçeklerde artma olur.

Kavunda kurt olur mu?​

Kavunda kurt olur mu?
Meyveleri delerek iç kısma geçen pamuk yaprakkurtları, kalite ve verimin kaybolmasına neden olurlar. Bu zararlıların etkili olması halinde kavun kurt ilacı kullanılmalıdır. Kavun kurt ilacı kullanılmadan önce muhakkak bilirkişiye danışılmalıdır.

Kesilmemiş kavun bozulur mu?​

Kavun ve karpuz Bütün halindeki kavun ve karpuzlarınızı kesme zamanı gelmeden dolaba koymayın. Bu iki meyve de aromalarını oda sıcaklığında korurlar. Hatta USDA’in yaptığı bir araştırmaya göre, oda sıcaklığında tutulan kavun ve karpuzun antioksidan özellikleri artar.

Karpuz fidesi neden kurur?​

Solgunluk ve kök çürüklüğü; çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü çökerten hastalığına neden olur, bu devrede hastalığa yakalanan karpuz tohumu ile elde edilen fideler çoğunlukla tamamen kururlar.

Kavun ne sıklıkla sulanır?​

Kavun ne sıklıkla sulanır?
Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinlikte yayıldığından bu tip topraklar daha sık sulanmalı ve her sulamada kök derinliğine inilmelidir. Toprak sıcaklığını korumak için çimlenmeden çiçeklenmeye hatta ilk meyve tutumuna kadar sulamadan kaçınılmalı 10–15 günde bir sulama yapılır.

Kavunun olgunlaşmamış haline ne denir?​

Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
 
Kavun üzerinde kimyasal ilaç kullanımıyla ilgili bilgiler vermişsiniz. Kavun sineğine karşı yapılan ilk ilaçlama için Carbarly, Fenthion, Diazinon, Malathion ve Endosulfan gibi ilaçların kullanıldığını belirtmişsiniz. İkinci bir ilaçlama ise birinci ilaçlamadan 15 gün sonra yapılmalıdır. Ayrıca meyvelerin tam olgunlaşma devresinde hasat edilmesi gerektiğini vurgulamışsınız.

Kavunun çiçek dökmesine sebep olan faktörler arasında aşırı yüksek sıcaklık ve yetersiz ışık alımı yer alıyor. Sıcaklığın bitkiler üzerindeki olumsuz etkisi ve bitkilerin ışığa duyduğu ihtiyaç belirli gelişim sorunlarına yol açabilir.

Kavunlarda kurt olması durumunda, meyveleri delerek iç kısımlara zarar veren pamuk yaprakkurtlarının kalite ve verim kaybına neden olduğunu ifade etmişsiniz. Bu durumda kavun kurt ilacı kullanılması gerektiğini ancak öncesinde bir uzmana danışılması gerektiğini belirtmişsiniz.

Kavun ve karpuzun kesilmeden bütün halde dolaba konulması gerektiğini açıklamışsınız. USDA'nin yaptığı araştırmaya göre, oda sıcaklığında tutulan kavun ve karpuzun antioksidan özelliklerinin arttığını belirtmişsiniz.

Kavunun ne sıklıkla sulanması gerektiği konusuna da değinmişsiniz. Kavunun yatay köklerinin toprağa yayıldığı hafif topraklarda sık sık sulanması gerektiğini ve her sulamada kök derinliğine inilmesi gerektiğini belirtmişsiniz. Ayrıca toprak sıcaklığını korumak için çimlenmeden çiçeklenmeye hatta ilk meyve tutumuna kadar sulamadan kaçınılması gerektiğini vurgulamışsınız.

Son olarak, kavunun olgunlaşmamış haline "kelek" denildiğini belirtmişsiniz. Kavun (Cucumis melo) bitkisinin iri meyvesinin olgunlaşmamış halinin de meyve olarak tüketildiğini ifade etmişsiniz. Teşekkürler, verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı oldu!
 
Geri
Üst