- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 229.864
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Katma Değer vergisi düz oranlı mıdır?
Gelir vergisi dışındaki vergiler (örneğin, katma değer ve özel tüketim vergileri) gerileme eğilimindedir. Bu nedenle, gelir vergisini düz oranlı yapmak genel olarak azalan oranlı vergi yapısıyla sonuçlanabilir.Kurumlar vergisi düz oranlı mı?
Ülkemizde uygulanmakta olan vergileme sistemi kısmen artan oranlı ve kısmen düz oranlı bir sistemdir. Diğer bir deyişle ikili (dual) vergileme sistemi kullanılmaktadır. Gelir ve servet vergilerinde artan oranlılık söz konusu iken, kurumlar vergisinde düz oranlı bir sistem uygulanmaktadır.“Birinci direktifle KDV, topluluğun ortak gider vergisi olarak kabul edilmiş ve üye ülkeler açısından en geç 1 Ocak 1970 tarihine kadar, uygulanan değişik gider vergilerinin terk edilerek KDV sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır.
Katma Değer Vergisi özellikleri nelerdir?
KDV tarafsız bir vergidir, bunun anlamı, ekonomik sektörler ile toplumsal kesimler arasında herhangi bir farkın gözetilmemesidir. Üretim ve ticari aşamalarının sayısı devlet gelirlerinin miktarını etkilememektedir. Başka bir deyimle toplam devlet geliri üretim ve ticari aşamalarının sayısına göre değişmemektedir.
Damping uygulaması ne demek?
Damping, ihracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satmasıdır.
Damping nasıl yapılır?
Yıkıcı Damping Şirketler ya da devletlerin, bir ülkede iç piyasada rakiplerini piyasa dışına itmek, ürünlerinin fiyatını kendi ülkesindeki iç piyasa fiyatının altında ya da maliyetinde de düşük bir fiyat belirleyerek satış yapmasıdır. Üreticinin amacı, monopolcü gücünü artırarak uzun dönem karını maksimize etmektir.Damping ne demek TDK?
Damping kelimesi Türkçe’de “dökme, fiyat ucuzlatarak bir malı piyasaya sürme” anlamına gelir. İngilizce dumping “dökme, fiyat ucuzlatarak bir malı piyasaya sürme” sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce to dump “dökmek” fiilinden +ing sonekiyle türetilmiştir.Ülkemizde de 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, o tarihten günümüze kadar çıkarılan çeşitli kanunlarla Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (KDVK) birçok maddeleri değiştirilmiştir.