AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Katilma yolu ile temyiz nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Katılma yolu ile temyiz nedir?​

Maddesi uyarınca, temyiz dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, temyiz kanun yoluna başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile vereceği cevap dilekçesi ile temyiz kanun yoluna başvurabilir. Bu şekildeki temyiz kanun yoluna başvurma şekline ‘Katılma Yoluyla Temyiz Başvurusu’ adı verilir.

Temyize giden dosya ne zaman gelir?​

Temyize giden dosya ne zaman gelir?
Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz. Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür.

Kanun temyizi nedir?​

Temyiz, İstinaf Mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yoludur (HMK m.361). Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır.

Her dava temyize gider mi?​

Her dava temyize gider mi?
Temyiz ve Duruşma Temyiz incelemesi, kural olarak dosya üzerinden yapılır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, Yargıtay, incelemelerini uygun görmesi halinde duruşma yoluyla yapabilir.

Katılma yoluyla temyiz harcı var mı?​

Kendisine istinaf dilekçesi gönderilen kişinin cevap dilekçesi ile buna cevap vermesi, katılma yoluyla istinaf olarak adlandırılmaktadır. İstinaf başvurusu yapmak için kişinin bütün tebliğ giderlerini ve gerekli harç ile giderleri de yatırması gerekmektedir.

Katılma yoluyla istinaf nasıl yapılır?​

Katılma yoluyla istinaf nasıl yapılır?
6100 sayılı HMK’nın 348. maddesinde, “İstinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, vereceği cevap dilekçesi ile istinaf yoluna başvurabilir. İstinaf yoluna asıl başvuran taraf, buna karşı iki hafta içinde cevap verebilir.” hükmü yer almaktadır.

Yargıtayın bozma kararından sonra ne olur?​

Bozma kararında başka bir karara hükmedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz. Yargıtay bozduğu dosyayı hükmü veren mahkemeye iade eder.

Temyizi kabil olmak ne demek?​

Temyizi kabil olmak ne demek?
Bir şeyi diğerinden seçip tarif etmek, ayırmak. Seçmek. İyiyi kötüden ayırmak.

Temyizden sonra tekrar dava açabilir mi?​

Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Katılma yoluyla istinaf harca tabi mı?​

Katılma yoluyla istinaf harca tabi mı?

Temyiz başvuru harcı Yatırılmazsa ne olur?​

Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.

Istinaf dilekçesi ücreti ne kadar?​

Istinaf dilekçesi ücreti ne kadar?
Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.” Düzenlemesi yer almaktadır. 2020 yılı itibariyle Bölge Adliye Mahkemelerinin Hukuk Dairelerine yapılacak istinaf başvuruları için 148,60 TL harç bedeli ödenmesi öngörülmüştür.
 
Katılma yoluyla temyiz, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 348. maddesine göre gerçekleşen bir temyiz başvuru şeklidir. Bu yolla, temyiz dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, temyiz kanun yoluna başvurma hakkı bulunmasa dahi veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile cevap dilekçesi ile temyiz kanun yoluna başvurabilir. Bu şekilde yapılan başvuruya "Katılma Yoluyla Temyiz Başvurusu" denir.

Temyiz sürecinde dosyanın Yargıtay'a gelme süresi genellikle uzun olabilmektedir. Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gün iken, hukuk dairelerinde bu süre 341 gündür. Bu nedenle, 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yılda karara bağlanacağı öngörülebilir.

Her dava temyize gitmez. Temyiz incelemesi genellikle dosya üzerinden yapılır ancak 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde Yargıtay, duruşma yoluyla inceleme yapabilir. Yargıtay'ın bozma kararı sonrası, kararda başka bir karara hükmedilmez ve dosya hükmü veren mahkemeye iade edilir.

Katılma yoluyla temyizde harç ve giderlerin ödenmesi gerekmektedir. İstinaf dilekçesi gönderilen tarafın cevap dilekçesi ile istinaf yoluna başvurabilmesi için gerekli harç ve diğer giderlerin yatırılması beklenir. Yargıtay'a temyiz başvurusu yapabilmek için belirlenen harç bedelleri ödenmelidir. Harç ve giderlerin belirli sürelerde ödenmemesi durumunda başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verilebilir.

Yeniden yargılama talebi olan hallerde ise kesinleşmiş bir hüküm üzerinden tekrar dava açılamaz. Ancak olağanüstü durumlarda yeniden yargılama talebi "yargılamanın yenilenmesi dilekçesi" ile hükmü veren mahkemeye başvurularak yapılabilir. Bölge Adliye Mahkemelerinin Hukuk Dairelerine yapılan istinaf başvuruları için ise 2020 yılı itibariyle 148,60 TL harç bedeli öngörülmüştür.
 
Geri
Üst