AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Katilim Oncesi Mali Yardim Araci nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı nedir?​

Katılım Öncesi Yardım Aracı (İngilizce: Instrument for Pre-accession Assistance – IPA), Avrupa Birliği’nin daha önce SAPARD, ISPA, CARDS, Phare ve Türkiye için Katılım Öncesi Mali Destek Programı gibi araçlar altından aday ve potansiyel aday ülkelere sağladığı mali yardımları, 2007 yılı itibarıyla tek çatı altında …
Türkiye kaç bileşende AB desteğinden yararlanır?
Bir önceki IPA döngüsünde (2007 – 2013) geçişe destek ve kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olarak belirlenen beş bileşen kapsamında Türkiye’ye 4.483,6 milyon avro tahsis edilmiştir.
Türkiye AB mali yardımlarından ilk kez hangi tarihte faydalanmıştır?
1964–1995: 1963 tarihli Türkiye-AT Ortaklık Anlaşmasından 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği’ne kadar geçen süre Türkiye’nin mali yardımlardan mali protokoller aracılığıyla yararlandığı bir dönemdir. Bu dönemde çoğu kredi niteliğinde toplam 1 milyar avro kullanılmıştır.

Mali yardım ne demek?​

Fona gereksinimi olan iktisadi birimlere diğer iktisadi birimler tarafından uygun koşullarda veya hibe biçiminde sağlanan mali destek.
IPA programı nedir?
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), Avrupa Komisyonu tarafından 2007-2013 dönemi için AB aday ülkelerindeki (“genişleme ülkeleri”) reformların desteklenmesi için finansal ve teknik yardım sağlamak üzere tasarlanmıştır. 2007-2013 dönemi için IPA I bütçesi yaklaşık 11.5 milyar Avro’dur.
IPA 2 nedir?
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’nın 2014 – 2020 yıllarını kapsayan II. Dönemi de I Dönemin devamı niteliğinde, ülkemizin AB müktesebatına uyum ve uygulamasına yönelik kapasitesinin geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal uyuma yönelik kapasitelerinin oluşturulması hedefleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Avrupa Akdeniz Ortaklığı çerçevesindeki yardımlara ne ad verilir?​

Bununla birlikte, Türkiye 90’lı yıllarla beraber Avrupa-Akdeniz ortaklığı bünyesinde finanse edilen MEDA (Mediterranean Economic Development Area) programı altındaki hibe nitelikli fonlardan yararlanmıştır.
3 mali protokol nedir?
Türkiye’ye üç mali protokol kapsamında verilen bu krediler, genelde Topluluk kredileri ve Avrupa Yatırım Bankası kredileridir ( Karluk ve Dural, 2013: 93). Bu mali yardım, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere verilen yardımlarla karşılaştırıldığında çok az olduğu görülecektir.
Birincil mali protokol nedir?
Birinci Mali Protokol: 1964-1969 dönemini kapsayan Birinci Mali Protokol çerçevesinde Türkiye’ye 175 milyon Euro tutarında kredi sağlanmıştır. Bu kredilerin 105,9 milyon Euro tutarındaki bölümü altyapı projelerine, 69,1 milyon tutarındaki bölümü ise diğer yatırım projelerine tahsis edilmiştir.

Maliye ne demek ne demek?​

Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi, devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.
IPA projeleri nedir?
IPA kapsamında, aday ülkenin AB’ye üye olma yolundaki ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projeler desteklenmektedir. Projeler aracılığıyla kullandırılan fonlar, AB müktesebatına uyumu ve bu uyum için gerekli idari kapasitenin oluşturulmasını hedeflemektedir.
IPA ne yapar?
Şöyle ki; Aseton, dezenfektan ve çeşitli kimyasalların üretiminde kullanılır. Vaks, vitamin, zamk reçinesi, alkoloid, hayvansal yağ ve bitkisel yağ gibi ürünlerde saf hale getirilmesi aşamasında kullanılır. Endüstri alanında sıklıkla bu madde kullanılmaktadır.

Geri