AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kati basinci nelere baglidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Katı basıncı nelere bağlıdır?​

Katı haldeki cisimlerin bulundukları yüzeyin tamamına uyguladıkları dik kuvvete basınç kuvveti denir. Katı haldeki cisimlerde basınç kuvveti daima cismin ağırlığına eşittir. Katı haldeki cisimlerin uyguladığı basınç, cismin ağırlığına ve cismin dokunma yüzeyine bağlıdır.

Katı basınç nasıl artar?​

1-Katılarda Basınç a)Basınç ağırlıkla doğru orantılıdır. Ağırlık arttıkça basınç artar. Örnek; Bir tuğlanın üzerine bir tuğla daha eklendiğinde basınç daha da artar. b) Yüzey alanı ile ters orantılıdır.
Katı basıncı Nedir özellikleri?
Katıların Basıncı: Kuvvet (ağırlık) ile doğru orantılıdır. Ağırlık (kuvvet) artış gösterdikçe basınç da aynı oranda artış gösterir. Örneğin; bir tuğla yere az basınç yaparken üst üste konulan üç tuğla yere daha fazla basınç uygular. Basınç yüzey alanı ile ters orantılı hareket etmektedir.

Katı basıncını artıran durumlar nelerdir?​

Katı Basıncı: Bıçağın ağzının keskinleştirilmesi sayesinde meyveyi kesmesi basıncı artıran bir işlemdir. Baltanın ucunun bilenmesi de yine katı basıncı artıran unsurlardır. Kar üzerinde ayağın batmaması için geniş tabanlı kar ayakkabıları da yine basıncı artıran önemli örnekler arasında yer almaktadır.

Katı basıncı formülü nedir?​

Katılarda basıncın formülü P=G/S olduğu için P’ yi yukarıda yerine yazarsak: F= G kalıyor ve dediğiniz doğru oluyor. Hayır direkt ağırlığına eşit değildir. Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzeyin birim alanına oranıdır.
Katı basınç kuvveti nasıl bulunur?
Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzey alanına oranına eşittir. Sembol olarak göstermek gerekirse P = F/A olarak gösterilmektedir. Basınç kuvveti de bir yüzeye uygulanan basınç ile yüzey alanının çarpımına eşit olmaktadır. Buradan hareketle basınç kuvveti formülü şöyledir: F = Px.
Sıvı basıncı, derinlik ve yer çekimi ivmesine bağlı olmaktadır. Katı ve gazlar gibi basınç oluşturan sıvılar, bulunduğu kabın biçimini alabilmektedir. Öz kütle ve sıvı derinliği arttıkça, sıvı basıncı artmaktadır. Sıvı derinliği ve öz kütle azaldıkça, sıvı basıncı azalmaktadır.
 
Geri
Üst