AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Katarakt oldugunu nasil anlarsin?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.192
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Katarakt olduğunu nasıl anlarsın?​

Katarakt belirti ile gelen bir sorundur. Başlangıç seviyesinde kataraktın görme kalitesinde azalma, araba farlarından şiddeti artan bir şekilde rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe gibi belirtilere neden olmaktadır. Katarakt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görmektedir.

Katarakt oluşumuna neden olan madde?​

Katarakt oluşumuna neden olan madde?
Kataraktın erişkinlerdeki en önemli nedeni lensin içinde yaşlanması ile birlikte meydana gelen değişikliklerdir. Çocuklarda ise metabolik hastalıklar, akraba evliliği, anne karnında geçirilen hastalıklar, gebelikte ilaç kullanımı, mikrobik durumlar ve yaralanmalar etkili olur.

Katarakt olan göz görür mü?​

Katarakt olan göz görür mü?
Normalde şeffaf olan doğal göz merceğinin şeffaflığını yitirerek bulanıklaşmasına, opak-beyazımsı bir görünüm almasına katarakt denir. Lens bulanıklaşıp opaklaştığında, retinaya ulaşan görüntü bulanıklaşır ve görme etkilenir.

Katarakt durur mu?​

Kataraktın bir ilacı henüz geliştirilememiştir. Çünkü katarakt bir anlamda göz merceğinin ömrünü tamamlayıp ölmesidir. Ölümsüzlüğü sağlayacak ilaçların bulunması pek mümkün değildir.

Kataraktlı insan nasıl görür?​

Kataraktlı insan nasıl görür?
Katarakt, ortalama 55-60 yaşlarda göz merceğinde hafif bir matlaşma ve sertleşme başlar. Belirtileri arasında renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma, araba farlarından rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe bulunur. Katarakt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görür.

Katarakt başlangıcına ne iyi gelir?​

Katarakt başlangıcına ne iyi gelir?
Adnan İpçioğlu, “Genel göz sağlığını korumak içinde gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler; buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi gıdalar gelmektedir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemede yardımcı olur.

Katarakt muayenesi nasıl yapılır?​

Tanı gözün biomikroskopik muayenesi ile konur… Katarakt cam gibi saydam olan göz merceğinin (lens), şeffaflığını kaybederek (buzlu cam gibi) bulanık görmeye neden olmasıdır. Tanı gözün biomikroskopik muayenesi ile konur.

Kataraktı önlemek için ne yapmalı?​

Kataraktı önlemek için ne yapmalı?
Adnan İpçioğlu, “Genel göz sağlığını korumak için de gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi besinler gelmektedir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemede yardımcı olur.

Katarakt kalıcı körlük yapar mı?​

Katarakt kalıcı körlük yapar mı?
Katarakt göz üzerindeki bir film değil, ya da gözü fazla kullanmamaktan oluşmuyor. Ayrıca kalıcı körlüğe ve kansere de yol açmıyor.

Gözde katarakt ilerlerse ne olur?​

Katarakt tedavi edilmezse ilerleyerek görmeyi tamamen kapatır. Kataraktın zamanında tedavi edilmemesi görmenin azalması beraberinde başka sorunlar da getirebilir. Göz tansiyonu artarak glokom dediğimiz hastalığın ortaya çıkmasına gözün ağrılı bir hale gelmesine neden olabilir.

Katarakt ameliyatı olmazsa ne olur?​

Katarakt ameliyatı olmazsa ne olur?
Katarakt ameliyatı olmazsam ne olur? Katarakt ameliyatla alınmazsa görme kaybı ve son aşamada körlük oluşur. Gelişmiş ülkelerde katarakt modern cerrahi yöntem dikişsiz ameliyat fako yöntemi ile göz içinde eritilerek tedavi edilir.

Katarakt yeniler mi?​

Katarakt yeniler mi?
Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz. Operasyonla, merceğin içine yerleştirildiği zar zamanla kesifleşebilir. Bu halk arasında “ikincil katarakt” olarak isimlendirilse de aslında katarakt değildir. Bu oluşum genellikle lazerle kolayca tedavi edilebilir.

Göz bozukluğu olan insanlar nasıl görür?​

Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa gözde miyopi vardır ve kişi uzağı yakına göre daha bulanık görür.

Genç yaşta katarakt olur mu?​

Genç yaşta katarakt olur mu?
Genellikle ilerleyen yaşla birlikte görüldüğü düşünülen katarakt hastalığı, genç yaştada ortaya çıkabilir. Katarakt genellikle 50 yaşından sonra görülür. Ancak hastalarımızın yaklaşık % 5’inde 40’lı yaşlarda katarakta bağlı görme azlığı gelişmektedir.

Katarakt başlangıcı nasıl önlenir?​

Katarakt başlangıcı nasıl önlenir?
Katarakt nasıl önlenir?
- Güneşten ve ultraviyole ışınlarından korunma (açık havada çalışanların veya uzun vakit geçirenlerin güneş gözlüğü ve şapka kullanması),
- C vitamini ve antioksidanlardan zengin Akdeniz tipi beslenme,
- Aşırı kilodan kaçınma,
- Şeker hastalığı (diyabet) varsa, kan şekerinin kontrolü,
 
Geri
Üst