AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kat mulkiyeti kanununa gore kimler yonetici secilebilir?

Editör

Yeni Üye

Kat mülkiyeti kanununa göre kimler yönetici seçilebilir?​

Kat maliki olmayan kimse, Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesine göre yönetici olabiliyor: “Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.”

Blok yöneticisi nasıl seçilir?​

Blok yöneticisi nasıl seçilir?
Yönetici veya yönetim kurulu, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu ile seçilir. Yönetici veya yönetim kurulu kat malikleri arasından seçilebileceği gibi, kat maliki olmayan kimseler arasından da seçilebilir.

Kiracı nasıl yönetici olur?​

Kiracı nasıl yönetici olur?
Peki kiracı apartman yöneticisi olabilir mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmamaktadır. Kiracılar yönetim toplantılarına katılabilir. Divan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebilir.

Apartman yönetim kuruluna kimler seçilebilir?​

Blok Temsilcisi seçimi nasıl yapılır?​

Blok Temsilcisi seçimi nasıl yapılır?
1.SEÇİMİ: Blok Kat Malikleri Kurulu, en az iki (2) yılda bir defa NİSAN ayının ilk Pazar günü, çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci Pazar günü yapacağı toplantıda kendi arasından veya dışarıdan birini iki (2) yıl için “Blok Temsilcisi” olarak seçer. Eski temsilcinin görevi, yenisi seçilinceye kadar devam eder.

Kiracı site yöneticisi olur mu?​

Kiracı site yöneticisi olur mu?
kiracı apartman yöneticisi olur mu Haberi Kanuna göre kiracının seçime katılma gibi bir hakkı bulunmuyor. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip olur.
Kiracılar apartman yöneticisi olabilir mi?​
Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.

Kat mülkiyeti kanununa göre yönetici olarak seçilebilmek için kat maliki olmanız gerekmez. Kanunun 34. maddesine göre kat malikleri, kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kişiyi veya üç kişilik bir kurulu yönetici olarak atayabilirler. Yani, kat maliki olmayan bir kişi de bu göreve getirilebilir.

Blok yöneticisinin seçimi ise, kat maliklerinin çoğunluğu ile yapılır. Hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğa sahip olan kat malikleri, yönetici veya yönetim kurulunu seçme yetkisine sahiptirler. Bu seçimde kat maliki olmayan kişilerin de yönetici veya yönetim kurulu üyesi olarak seçilebileceğini belirtmek gerekir.

Kiracılar ise genellikle apartman yönetiminde sınırlı sorumluluklara sahiptirler. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracılar, yönetim toplantılarına katılabilirler ancak yönetici veya yönetim kurulu üyesi olarak seçilemezler. Ancak bir kat maliki kiracısına vekalet verirse, o kiracı oy kullanma ve yönetici olma hakkına sahip olabilir.

Blok temsilcisi seçimi ise, Blok Kat Malikleri Kurulu tarafından yapılmaktadır. Blok kat malikleri, belirli periyotlarla (en az iki yılda bir) toplanarak blok temsilcisini seçerler. Eğer çoğunluk sağlanamazsa ikinci bir toplantı yapılır ve bu toplantıda blok temsilcisi belirlenir.

Son olarak, apartman yönetim kuruluna ise kat malikleri arasından veya dışarıdan seçilen kişiler atanabilir. Genel olarak kiracılar apartman yöneticisi olarak seçilemezler ancak apartman yönetim bildirgesinde buna ilişkin bir engel bulunmuyorsa kat maliklerinin çoğunluğu tarafından kiracı yönetici olarak da seçilebilirler.

Geri