AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kat karsiligi insaat sozlesmesi sekil sarti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi şekil şartı nedir?​

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Şekil Şartları Yani bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için taraf iradelerinin birbirine uyumlu olması yeterlidir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde arsa sahibinin yükümlüğü olan arsa payının yükleniciye devri Türk Medeni Kanunu’nun 706. maddesi gereği resmi şekilde yapılmalıdır.

Müteahhit sözleşmesi nasil feshedilir?​

A-) Rızai Fesih : Resmi şekilde noterde düzenlenmiş Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin taraflarının yine noterde bu sözleşmeyi karşılıklı olarak fesih etmesi diğer bir ifade ile arsa sahibi ile müteahhidin noterde sözleşmenin fesih edildiğine ilişkin karşılıklı rızaların içeren fesihname düzenlemesi ile gerçekleşir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noterde yapılmazsa ne olur?​
Bunun dışında, tarafların kendi aralarında haricen yaptıkları veya koşullarını noterlikte yazdırmak suretiyle düzenlenen sözleşmenin altındaki imzanın noter tarafından tasdik edilmesi, sözleşmeye yasanın aradığı gibi resmi senet niteliği kazandıramıyor. Ayrıca noterde yapılmayan sözleşmeler de geçersiz oluyor.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi eser sözleşmesi midir?​

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi eser sözleşmesi midir?
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, iş görme sözleşmelerinden eser sözleşmesi niteliğini taşımakla birlikte, tipik bir eser sözleşmesi değildir. Çünkü eser sözleşmesinde olduğu gibi yüklenicinin yaptığı işe karşılık arsa sahibi ücret değil, belli arsa paylarının devrini üstlenmektedir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunlu mu?​

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunlu mu?
İnşaat sözleşmelerinde, iş sahibi ile inşaatı yapacak müteahhit arasında, işin yapılmasına dair karşılıklı iradelerin birleşmesiyle sözleşme oluşur. İşte bu nedenle, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunludur.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi eser sözleşmesi midir?​

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi; “Eser Sözleşmesi” ve “Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinden” oluşan çift tipli “karma” bir sözleşmedir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi noterde mi?​

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, noterde ”düzenleme” şeklinde yapılmalıdır. İşbu sözleşme arsa payı devri içerdiği için, noter huzurunda düzenleme şeklinde yapılması gerekmektedir. Aksi halde sözleşme, şekle aykırılıktan, kesin hükümsüz olacaktır.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh zorunlu mu?​
Bu hüküm uyarınca; “Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan hakların” tapu kütüğüne şerh edilmesi mümkündür. Ancak sayılan bu haklar dışında, kanunlarda açıkça şerh edilebileceği öngörülen diğer haklar da tapu kütüğüne şerh edilebilir40.
 
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şekil şartı, Türk Medeni Kanunu'nun 706. maddesi gereği arsa sahibinin yükümlüğü olan arsa payının yükleniciye devrinin resmi şekilde yapılması gerektiğini belirtmektedir. Dolayısıyla, bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için noter huzurunda düzenlenmesi zorunludur.

Müteahhit sözleşmesinin feshedilmesi ise rızai fesih ve resmi şekilde noterde düzenlenmiş fesihname ile gerçekleştirilebilir. Tarafların noterde karşılıklı olarak sözleşmeyi feshetmeleri gerekmektedir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin noterlikte yapılmasının önemi, sözleşmenin resmiyet kazanması ve taraflar arasında adil bir şekilde hüküm sürebilmesidir. Noterlikte yapılmayan sözleşmelerin geçersiz olabileceği unutulmamalıdır.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, eser sözleşmesi niteliğini taşımakla birlikte tipik bir eser sözleşmesi değildir. Çünkü burada yüklenicinin yapmış olduğu iş karşılığında arsa sahibi ücret ödemez, belirli arsa paylarının devrini üstlenir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi noter zorunludur çünkü inşaat sözleşmeleri, iş sahibi ile müteahhit arasındaki karşılıklı iradelerin belirlenmesi üzerine kurulu bir sözleşmedir. Bu nedenle, noterlikte resmi şekilde düzenlenmek zorundadır.

Son olarak, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin noterde düzenlenmesi gerekmektedir çünkü sözleşme arsa payı devri içermektedir ve bu nedenle noter huzurunda yapılmalıdır. Aksi takdirde, sözleşme şekil yönünden geçersiz olabilir.
 
Geri
Üst