AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kast unsuru nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kast unsuru nedir?​

Kast, kişi ile işlediği suçun maddi unsurları arasındaki psikolojik bağı ifade etmektedir. Suçun kanuni tanımındaki maddî unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.

Olası kast ne anlama gelir?​

Olası kast, failin öngördüğü ve istediği sonucu elde etmek için gerçekleştirdiği fiil ile meydana gelen ikincil sonuçları ifade eder. Yani olası kastta fail asıl amacını gerçekleştirirken icra ettiği hareket ile ikincil nitelikli bir olaya, olaylara da sebebiyet verir.

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç ne demek?​

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç ne demek?
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç, ceza kanununa göre suç teşkil eden bir fiilin kastedilenden daha ağır veya başka bir netice meydana getirmesiyle oluşur (TCK m.23). 5237 sayılı TCK’ya göre failin kastı temel suçu gerçekleştirmeye yönelik olsa bile, fail, meydana gelen daha ağır veya başka neticeye göre …

Genel kast nedir örnek?​

Genel kast nedir örnek?
Örneğin; hastasının karnında yanlışlıkla makası unutan doktorun, yanlışlığı fark etmesine rağmen makası çıkarmaması. Genel Kast: Buna göre suçun işlenmiş sayılabilmesi için hareketin ve neticenin bilinmesi ve istenmesinin yeterli olduğu özel bir amacın aranmadığı durumlardaki kast türü olarak ifade edilir.

Kast kavramı nedir?​

Kast kanunda tanımı yapılan bir suçun bilerek, istenerek işlenmesini ifade eder. Kast aynı zamanda ceza sorumluluğunun temelini oluşturmaktadır. Suçun bilerek işlenmesi, kişinin işlemiş olduğu suçun kanunla cezalandırılması ve bunun hukuki sonuçlarının farkında olması demektir.

Kast nedir örnek?​

Suç kavramının içerisinde yer alan unsurlardan biri de kasttır. Kural olarak suçun varlığı kasta bağlıdır. Kast ise; failin bir suçun kanunda yer alan unsurlarını bilerek ve isteyerek fiili gerçekleştirmesidir. TCK’nın 21. maddesi kastın yasal dayanağını oluşturmaktadır.

Bilinçli taksir nedir örnek?​

Bilinçli taksir nedir örnek?
Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.

Özel kast nedir örnek?​

Özel kast nedir örnek?
Örneğin yaralama kastı için yaralama bilinç ve iradesi yeterlidir. Kanun failin hangi amaçla (saikle) suç işlediği ile ilgilenmez. Buna karşılık kanunun maddi fiilin bilinçli ve iradi olmasından başka failin özel bir amaçla hareket etmesinin gerekli kıldığı hallerde özel kast söz konusudur.
 
Kast unsuru, suçun işlenmesindeki psikolojik bağlantıları ifade eder. Suçun maddi unsurlarının bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için önemlidir. Olası kast ise failin öngördüğü ve istediği sonucu elde etmek için yaptığı eylem sonucunda meydana gelen ikincil olayları ifade eder. Yani olası kasta göre fail asıl amacını gerçekleştirirken yan etkileri de kabul etmiş olur.

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç, ceza kanununda suç oluşturan bir fiilin beklenenden daha ağır veya farklı bir sonuç doğurması durumunu ifade eder. Yani failin asıl amacı ne olursa olsun, meydana gelen ağır ya da farklı bir netice nedeniyle suç daha ağırlaşabilir.

Genel kast ise suçun işlenmesinde özel bir amaç aranmaksızın hareketin ve neticenin bilinip istenmesini ifade eder. Örneğin; doktorun yanlışlıkla hastasının karnında makas unutması durumunda, bu durum genel kastı örneklemektedir çünkü doktorun yanlışlığı bilmesine rağmen müdahale etmemesi durumu genel kast kapsamına girer.

Kast kavramı, suçun bilerek ve istenerek işlenmesini ifade eder ve ceza sorumluluğunun temelini oluşturur. Kastın varlığı, suçun kanunla cezalandırılması ve hukuki sonuçlarının farkında olunması demektir. Suç kavramının içerisinde yer alan unsurlardan biri olan kast, failin suçun unsurlarını bilerek ve isteyerek işlemesini gerektirir.

Bilinçli taksir ise failin öngördüğü bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan veya şans faktörlerine güvenerek hareket etmesi sonucuyla oluşur. Örneğin, sollama yasağı olan bir yolda sollama yaparak ölüme neden olan kişi bilinçli taksire örnek olarak verilebilir.

Özel kast ise suçun işlenmesi sırasında failin özel bir amacı olduğu durumları ifade eder. Örneğin yaralama kastında, yaralamanın bilinç ve irade ile yapılması gereklidir. Kanun, failin suç işleme amacıyla ilgilenmez ancak özel kast durumlarında, maddi fiilin bilinçli ve iradi olması yanında failin özel bir amacı da bulunmalıdır.
 
Geri
Üst