Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kasların Kimyasal Özellikleri Nelerdir

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
kas kimyası - kasların çalışması - kasların kimyasal işlevi - kaslar nasıl kasılıp gevşer


Kas, boyu kısalabilen, yani kasılma yeteneği bulunan doku gruplarını belirten terim. Temel işlevleri kimyasal enerjiyi mekanik harekete dönüştürmek olan kasları, her biri aktin ve miyozin adlı proteinlerden yapılı lif grupları oluşturur.

Kimyasal yapıları değiştiği zaman birbirinin üstünden kayacak yapıda olan bu lifler, hareket için gerekli enerjiyi adenozin trifosfat molekülünden alırlar.

Liflerinin görünümü bakımından kaslar üçe ayrılır: Düz kaslar; çizgili kaslar; kalp kası. Mikroskopla bakıldığı zaman şeritler biçiminde görülen düz kaslar, "et" diye tanımlanan normal iskelet kaslarıdır. İskelet kemiklerinin hareketlerini denetler, istemli hareketlerin yapılmasını sağlarlar. Daha değişik bir yapıda olan çizgili kaslar, mide, vb. birçok organı çevreler, özerk sinir sistemi tarafından denetlenirler.

Kalp kasıysa, yalnızca kalp dokusunda yer alır. Kasların çalışması enerjiye bağlı olduğundan kan damarları bakımından oldukça zengindirler. Bu yüzden, renkleri kırmızıdır. Kan ayrıca, kasın çalışması sırasında ortaya çıkan laktik asit gibi artık ürünlerin atılmasını da sağlar.

Kaslarda kasılmayı, sinir uçlarından gelen işaretler başlatır. İşaret, kas liflerini çevreleyen zarların belirli kimyasal maddelere karşı geçirgenliğini artırır; böylece kasılmayı başlatan koşullar yaratılmış olur. Kasılmaya yol açan kimyasal maddeler zarlardan geçerek geri dönünce, kaslar yeniden gevşer.

alıntı
 
Geri
Üst