AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kasirga nedir ve nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kasırga nedir ve nasıl oluşur?​

Yüzey ile yüksek yerlerdeki hava basıncı (basınç gradyanı) arasında bir farklılık olması. Okyanus yüzeyindeki ılık ve nemli hava hızla yükselmeye başlar. Bu ılık hava yükseldikçe, içindeki su buharı da yoğunlaşarak fırtına bulutları ve yağmur damlaları oluşturur. Yoğunlaşma, gizli yoğuşma ısısı denen bir ısı salar.

Kasırga çeşitleri nelerdir?​

Beş kategoriye ayrılır. Rüzgar hızı saatte 119-153 km arasında ise 1. kategori, hızı saatte 154-178 km arasındaysa 2. kategori, hızı saatte 179-209 km arasındaysa 3. kategori, hızı saate 210-250 arasındaysa 4. kategori ve hızı saatte 250 km yi aşan kasırgalarda 5. kategoride ele alınır.
Bora fırtınası nedir?
Yağmur getiren sert rüzgâr. Kuzey kökenlidir. Bora ismi kimi zaman Poyraz yerine de kullanılır.
Kasırga nedir kısa bilgi?
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km’den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

Fırtınalar ve hortumlar nedir?​

Hortumlar, fırtınalar içerisinde meydana gelen, bulutlardan yere doğru uzanan ve son derece hızlı bir şekilde dönebilen, vahşi hava sütunlarıdır (ateş girdapları da benzerdir; ancak fırtınalardan bağımsız olarak oluşabilir).

Tayfun hava olayı nedir?​

Tayfun; şiddetli rüzgarları, ilginç bulut yapıları ve sellere yol açan yağmurlarıyla Dünya’nın en olağanüstü hava olaylarından biri. Büyük Okyanus’un batısında meydana gelen tayfunlara “kasırga” adı verilir.
Kasırga ve tayfun arasındaki fark nedir?
Tropikal fırtınalar, Kuzey Pasifik Okyanusu’nun doğusunda, Meksika Körfezi’nde, Karayıp Denizi’nde ve Kuzey Atlas Okyanusu’nda görüldüğünde kasırga (hurricane), Kuzey Pasifik Okyanusu’nun batısında oluştuğunda tayfun, Hint Okyanusu’nda meydana geldiğinde ise siklon adını alıyor.
Kasırga nedir ödev?
Kasırga büyük çaplı ve çok şiddetli, Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve ayrıca dönerek esen tropik rüzgâr olarak bilinmektedir. Bu durum genellikle Doğu Pasifik ve Güney Atlantik hâriç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde oldukça fazla rastlanan bir durumdur.
Kasırga, genellikle okyanus kenarlarında, suyun sıcak ve havanın nemli olduğu yerlerde görülür. Okyanuslardan başlayıp karaya doğru hareket eden ve hızı saatte 117 km’yi aşan rüzgâr sonucunda oluşan hava olayına kasırga denir. Rüzgârın hızı 90 ile 110 km arasında ise bu şidetli rüzgârlara fırtına denir.
 
Geri
Üst