AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kas yaralanmasinda ilk mudahale nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kas yaralanmasında ilk müdahale nedir?​

İlk Uygulamalar: Gel ve soğuk-baskılı bandaj ile 48 saat tedavi yapılır. Ek Uygulamalar: Gel ile bandajlama, günde 2-3 kez yapılır. Tedavi Sonrası ağrının şiddeti azaldığında egzersizlere başlanır. Nedeni: Tek bir kas grubunun gerilebilme sınırından daha fazla zorlanması.

Kesiklerde ilk yardım nedir?​

Kesiklerde ilk yardım nedir?
Kesiklerde ve yaralanmalarda ilk yapılması gereken; kirlenmiş yaraları temiz bir suyla yıkadıktan sonra kanayan bölgenin üstüne temiz bir bezle bastırarak kanamayı durdurmaktır. Bu arada ambulans çağırıp çocuğu en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın.

Burkulma kırık gibi spor yaralanmalarında ilk yardım nasıl uygulanır?​

Kırıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hayatı tehdit eden yaralanmalara öncelik verilir,
- Hasta/yaralı hareket ettirilmez, sıcak tutulur,
- Kol etkilenmişse yüzük ve saat gibi eşyalar çıkarılır (aksi takdirde gelişebilecek öden doku hasarına yol açacaktır,)
- Tıbbi yardım istenir (112).

Bağırsakları dışarı çıkmış olan hastaya nasıl bir ilkyardım uygulanır?​

Bağırsakları dışarı çıkmış olan hastaya nasıl bir ilkyardım uygulanır?
 Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür.  Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için üzeri örtülür.  Ağızdan yiyecek ya da içecek bir şey verilmez.  Yaşam bulguları sık sık izlenir.
Kapalı yaralanmalarda hangi ilk yardım uygulamalarını yaparız?​
Kapalı yaralanmalarda ilk yardım Soğuk uygulama, yüksekte tutma ve dinlendirme şeklindedir. Bir bez veya havluya sarılmış buz, kanayan bölgeye uygulanırsa kanama azalacaktır. Fakat aradan uzun bir süre geçerse bunun bir faydası olmayacağından, bölgeye ağrıyı azaltması açısından sıcak uygulama yapılabilir.

Derin kesiğe ne iyi gelir?​

Derin kesiğe ne iyi gelir?
Kesiğe ne iyi gelir?
- Patates. Antienflamatuar ve antioksidan özelliğe sahip olan patates derinin iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
- Zeytinyağı Antioksidan özellik taşıyan sızma zeytinyağı da cilt sağlığı için çok faydalı ve bu dokuların yeniden oluşmasını da kapsıyor.
- Yoğurt.
- Elma sirkesi.
- Bal&karbonat karışımı
- Limon.

Derin kesikler için ne yapılmalı?​

Kesik çok derin değilse bol su ve az miktarda sabunla kesiğin olduğu bölgeyi temizleyin. Daha sonra kesiğin etrafındaki kurumuş kanları oksijenli su yardımıyla temizleyin. Eğer kanama hala durmadıysa, steril biz bezle yaraya baskı uygulayın ve kanamanın durmasını sağlayın.

Burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Burkulmada ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir,
- Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır,
- Hareket ettirilmez,
- Tıbbi yardım istenir (112).

Kırık çıkık ezilme durumlarında ilk yardım nasıl yapılır?​

112 Ambulansı arayarak çağırın. Yaralanma bölgesinde herhangi bir takı varsa çıkarın. Açık kırıklarda yara yerini temiz bir örtüyle örtün ve kanamayı kontrol etmek için basınç uygulayın. Ciltten dışarı çıkan kemik uçları üzerine direk basınç uygulamayın.

Delici karın yaralanmalarında hangi pozisyon verilir?​

Delici karın yaralanmalarında hangi pozisyon verilir?
Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmez, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bezle örtülür.
Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?​
Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hasta/yaralının bilinç kontrolü yapılır,
- Hasta/yaralının yaşam bulguları kontrol edilir,
- Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür,
 
Kas yaralanmasında ilk müdahale, R.I.C.E. prensibi olarak bilinen yaklaşımı takip eder. Bu prensip şunları içerir:

1. **Dinlenme (Rest):** Yaralanan bölgeye zarar vermekten kaçınmak için etkinliklerden kaçınılmalı ve dinlenmeye alınmalıdır.
2. **Buz (Ice):** Yaralanan bölgeye buz uygulanmalıdır. Buz, şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
3. **Sıkıştırma (Compression):** Yaralı bölgeye baskı uygulamak, şişliği azaltabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.
4. **Yükseltme (Elevation):** Yaralı bölge yükseltilmelidir. Bunu yapmak, kan dolaşımını azaltabilir ve şişliği azaltabilir.

Kesiklerde ilk yardım, temiz bir suyla yarayı yıkamayı, kanamayı durdurmayı ve ambulans çağırmayı içerir. Temiz bir bezle kanayan bölgeye baskı uygulamak, kanamanın durmasına yardımcı olabilir.

Burkulma ve kırık gibi spor yaralanmalarında ilk yardım, hastanın hareket ettirilmemesi, yaralı bölgenin sıcak tutulması ve tıbbi yardımın çağrılması gerektiğini vurgular.

Bağırsakları dışarı çıkmış bir hastaya ilk yardım uygulanırken, dışarı çıkan organları içeri sokmaya çalışmamak ve hastayı sırt üstü pozisyonda bacakları bükülmüş olarak tutmak önemlidir.

Kapalı yaralanmalarda ise soğuk uygulama, yüksekte tutma ve dinlendirme gibi tedbirler alınabilir. Buz uygulamak, kanamayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.

Derin bir kesik için patates, zeytinyağı, yoğurt, elma sirkesi, bal ve karbonat karışımı veya limon gibi doğal ürünlerin cilt iyileşmesine yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

Burkulmalarda ilk yardım, sıkıştırıcı bir bandajla bölgenin tespit edilmesini, şişliği azaltmak için bölgenin yukarı kaldırılmasını ve hareket ettirilmemesini içerir.

Delici karın yaralanmalarında hastaya şok pozisyonu verilirken, dışarı çıkan organlar içeri itilmemeli ve yara üzerine temiz bir bezle örtülmelidir. Bu tür yaralanmalarda, hastanın bilinci kontrol edilmeli ve yaşam bulguları gözlemlenmelidir.
 
Geri
Üst